Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ocet

Ahoj. Chtěl bych se zde zeptat. Jsem takový akvarista začátečník. Loni jsem koupil dceři k narozeninám 100l akvárium. Minulý týden jsem dělal vetší údržbu a zároveň jsem vyměnil kus dřeva, který jsem tam měl a doma si stežovali na zažloutlou vodu za kameny, z kterých jsem vytvoril ruzne průplavy a pulky kvetinacu, které vytvorily ukryty. Chtel jsem si být jistý ze si do akvárka nezanesu nějakou plisen nebo něco tak jsem vse namocil na chvíli do octa a pak omyl v cisté vodě. Do rána se mi ajvarium zakalilo a 70% ryb mi uhynulo. Moje teorie je, krome toho ze jsem debil, ze kameny do sebe natahnou ocet, který se pak ve vode uvolni. Myslite ze to bylo tím? Nebo by to mohlo být nespravne svoleným kamenem? Nevím co presne to je za kámen. Nějaký stípaný lomový, nebo ty kvetináče z pálené hliny? Ted jsem vse namocil do ciste vody kterou kazdý den vyměnim a chtěl bych je tam dát zpátky. Nemate s timto někdo ukusenosti nebo by jste mi poradili. Ještě hned ráno jak se mi to stalo tak jsem odebral vzorek vody, odsal asi 60l vody a dopustil novou. Druhy den jsem zmeril PH u odebraného vorku a z vody v akváriu a nebyl tam nejaký zasadni rozdíl. PH v obou pripadech odpovídalo asi 6,8 jestli si to ted pamatuji dobře. Diky za radu

Předmět Autor Datum
To by mohlo být tím octem, který se nasákl do kořene. To je určitě chyba to mýt v něčem takovém. Neb…
Honza1234 26.07.2018 11:34
Honza1234
Ja uz jsem tam ten koren zpatky nedaval, jen ty kameny. Filtr jsem cistil tak, ze jsem z akvária ods…
Barbar78 26.07.2018 12:32
Barbar78
Hm, akvárko pěkné. :-) Jen bych přitlačil na rostlinách. Nějaké ty rychlerostoucí by to chtělo. Přec…
Honza1234 26.07.2018 13:15
Honza1234
ok. diky za radu. Uhynuly mi neonky, parmicky cervenoploutve myslim ze se jmenuji (mel jsem cerne a…
Barbar78 26.07.2018 15:14
Barbar78
jinak ohledne te teploty. mam tam sice topítko a je zapnute ale ma termostat. Nerikam ze se nemůže p…
Barbar78 26.07.2018 15:17
Barbar78
Tak na neonky i pancéřníčky může být taková teplota už za hranou. Tou nesourodou osádkou myslím práv… poslední
Honza1234 26.07.2018 22:17
Honza1234

To by mohlo být tím octem, který se nasákl do kořene. To je určitě chyba to mýt v něčem takovém. Nebo to taky možným nevhodný způsobem údržby akvária či filtru. Jak ta údržba přesně probíhala? Ta totiž dokáže ryby taky zabít. Kameny i kořeny můžou škodit ale že by zabily ryby takhle rychle to se mi nezdá. Máte fotku toho kamene? Štípaný lomový, to by mohla být břidlice, ta je neškodná. Jsou však jiné kameny, které jsou v akváriu nežádoucí. Z těch květináčů by se nic uvolňovat nemělo, taky je v akváriu mám. Pokud o nich máte pochyby lze je nahradit skořápkami kokosových ořechů.
Jinak plísně i řasy se přenáší pomocí spór, např. vzduchem, takže nemá cenu nic dezinfikovat, protože se do akvária stejně dostanou. Jde o to aby neměly v akvárku neměly podmínky bujet.

Ja uz jsem tam ten koren zpatky nedaval, jen ty kameny. Filtr jsem cistil tak, ze jsem z akvária odsal asi 20 l vody a v te jsem filtr vypral a zas ho tam dal zpatky. Mam dve fotky akvárka, ktere jsem fotil, když jsem mel radost jak hezky jsem to udelal. Ale nevim jestli z toho pujde poznat co je to za kamen. Ale moc diky za opdpoved. Clovek se furt uci, jen mi je lito tech rybek a toho casu, který mi v akvarku rostly.

Hm, akvárko pěkné. :-)
Jen bych přitlačil na rostlinách. Nějaké ty rychlerostoucí by to chtělo. Přecijen jsou tam živorodky a malinko nesourodá osádka, tak ať se tam nehromadí dusičnany.
Tyhle kameny možná ovlivňují vodu (podle mě možná obsahují vápník), to sice není ideální ale není to nic co by takhle ryby pokosilo. Nezdá se mi že by kámen byl schopný toho octu nasáknout tolik aby to ty ryby pozabíjelo. Já sám provádím na kamenech který chci dát do akvária octový test na přítomnost vápníku a nikdy se mi nic takového nestalo. Ještě mě napadá, že je celkem vedro, tak jestli nemohly ryby popadat tím. Umíraly které druhy?

PS: ta vallisnerka vzadu se nezastřihuje, pak jí totiž ty listy zpravidla uhnijí. :-)

ok. diky za radu. Uhynuly mi neonky, parmicky cervenoploutve myslim ze se jmenuji (mel jsem cerne a svetle). Jak to myslis s tou nesourodou osádkou a hromadenim dusicnanů. Rikam jsem dost amater a vse delam pokus omyl. Prezili mi ancistrusy, sumecek (ten je dost veliky asi 10-12 cm). Je tezke to popsat nemam v hlave nazvy všech ryb :-D

Tak na neonky i pancéřníčky může být taková teplota už za hranou.
Tou nesourodou osádkou myslím právě to že ideální teplota pro Betty je 26 - 27 stupňů, kdežto například ta neonka m ideální teplotu na cca 22 stupních. Další věc je že tam jsou hejnové ryby v malých počtech, čistotné a čistotu vyžadující ryby s živorodkama. Prostě tolik odlišných druhů to zpravidla nejde skloubit aby vše prosperovalo. Prostě z praktického hlediska je lepší chovat méně druhů, zato v patřičných počtech než spoustu druhů po pár kusech když se ve výsledku ani jednomu nezavděčíte a ani j den nevynikne. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru