Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Štětičková řasa NanoCube 20

Ahoj lidi, mám doma 20 litrové NanoCube akvárium. Fyzický obsah vody je 15l. V akváriu mám 10 rybiček, malých. Neustále mám problém se štětičkovou řasou. Prakticky po vyčištění se začíná objevovat na listech, vrchní části kamene, a akvarijní technice a hlavně sklech. Teď k výbavě:

- filtrace AquaEl Fan Filter Mikro Plus, určeno pro 30l akvárium, průtok max 250 l/h + rozstřikovací rampa.
- kvalitu vody měřím prakticky vždy po výměně a pohybuje se mezi 90-130 TDS.
- používám chihiros doctor mate (elektrolýza, čištění vody, nastaveno na "plants")
- rovněž hnojím CO2, bublinka cca co 3-4s, používám drop checker barva většinou tmavší zelená.
- teplota vody 26 °C
- chemie Seachem Flourish Excel proti štětičkové řase, dle návodu.
- proud vody mám dostatečný viz video: https://youtube.com/shorts/sWTAZVVgHx8
- osvětlení DENNERLE Nano Style M - 6 W (svítím 9h denně)

Rostliny prosperují a dost rostou, tedy až na koberec, sem tam se objeví hnědé listy. Akvárium kompletně čistím co 7 dní, výměna cca 70% vody. Na videu je akvárium po 3 dnech čištění, kdy začíná zase řasa růst. Listy čistím mechanicky a je to otrava. Po 7 dnech musím vše vytáhnout, je to komplet od řasy, vydrhnout skla, rostliny atd. Počítal jsem že s výbavou co mám tam žádná řasa nebude. Nemáte někdo radu co dělám špatně?. Díky moc.

http://imgway.cz/s/4Pqh
http://imgway.cz/s/4Pqi
http://imgway.cz/s/4Pqj
http://imgway.cz/s/4Pqk
http://imgway.cz/s/4Pql

Předmět Autor Datum
na vine je obvykle zlé zloženi spektra osvětlena,rôzne day-light bible žiarivky-ledky sú priam ideál… nový
audax mobile 22.02.2023 11:27
audax mobile
Moc díky za vyčerpávající odpověď. Koupím lepší světlo, udělám tam tmu a uvidíme. Snížím výměnu vody… nový
Hermi 22.02.2023 12:34
Hermi
Dobrý den, tak podle rady jsem tedy zatemnil akvárium na cca 4dny, řada opravdu téměř odumřela. Koup… nový
Herm i 27.03.2023 19:14
Herm i
Tahle řasa vzniká právě z UV záření. poslední
N. 12.03.2024 18:31
N.

na vine je obvykle zlé zloženi spektra osvětlena,rôzne day-light bible žiarivky-ledky sú priam ideálne prostredie na rast týchto tvz.štetičkovitých rias,velmi obávaných modrých a šedých rias,rovnako im prospeva čerstvá voda,treba zmeniť farbu-spektrum osvetlenia,"ideál" je farebné spektrum osvetlenia,ktoré dávajú SUN-Glo žiarivky,dnes využívané skôr v teraristike....riasy sú obvyklou nedelitelnou súčasťou akvária,tých sa nezbavíš úplne nikdy,dajú sa len držať na uzde buď chémiou kombinovanou mechanickým odstraňovaním,alebo dobrou biologickou rovnováhou v akváriu,ktorá sa v malilinkých nádržiach udrží len velmi ťažko,pokial sa riasy vymknú kontrole,dá sa úspešnejšie s nimi bojovať niekolkodňovým zatemnením akvária,rastliny a ryby to prežijú pohode,riasy odumrú-na cca tri dni zatemniť akvárium,odstaviť ho úplne od zdroja svetla,potom odsať kal a doplniť max 1/3 čerstvej predpripravenej vody,úplne čerstvá voda prinesie nové živiny a aj nový podnet na rast rias,radikálne čistenie akvária a výmena 70% vody v týždenných intervaloch je boj s veternými mlynmi,to vytvorí dobré podmienky akurát pre tie riasy,nie pre vodné rastliny a ryby....prihnojovanie,pokial sa týždenne radikálne vyčistí a vymení všetko je úplne kontraproduktívne,prúd vody v podstate nič neovplyvní,to je skôr čiste dekoratívny prvok,riasy rastú dobre aj v jazerách,aj v horských potokoch,to neovplyvní absolutne nič,rastliny pokryté riasami určite neznamená to,že prosperujú dobre,skôr opačne,zbytočné prihnojovanie,nevhodné osvetlenie je príčina toho,že riasy prevládajú ,malo by to byť naopak,riasy by sa mali objaviť len na stenách,kameňoch a iných neživých predmetoch a na rastlinách len na starých ,odumierajúcich listoch,na živých aktívnych častiach sa vyskytujú obvykle len drobné druhy rias,ktoré nebránia rastlinám aktívnej asimilácii,pokial ich pokryjú nejaké husté nárasty rias,znamená to,že rastliny "melú z posledného" a nedarí sa im tak,ako by malo....

Dobrý den, tak podle rady jsem tedy zatemnil akvárium na cca 4dny, řada opravdu téměř odumřela. Koupli jsem nové WRGB Chihiros osvětlení, přidal na výstup z filtrace UV lampu a.... za pár dní cca 4-5 bylo akvárium tam kde bylo. Tudíž jsem se už naštval, celé akvárko zrušil, koupil jsem speciální japonskou směs hlíny, nové rostliny a kořen. Vodu dávám dešťovou má tvrdost kolem 40, čili luxus. Začal jsem svítit pouze 4h denně. Za 5 dní tam zase vypukla řasa. Nyní po cca 3 týdnech boje jsou opět celé rostliny pokryté hustou vláknitou řasou, převážně v koberci a v mechu, ten můžu rovnou vyhodit. Zajímalo jak jste psal, že je těžké udržet dobrou biologickou rovnováhu v tak malém akváriu. Není to boj s větrnými mlýny? Co dělám špatně, opravdu se tomu věnuju a nechápu, že to nedokážu udržet pod kontrolou. Může to bý i tím, že na akvárium svítí cca od 16 hodiny přímé sluneční světlo (pokud svítí slunce), a během dne rozptýlené? Otec má 50l akvárium, zapomíná ho čistit, nemá CO2, ani Chihiros Doctor nebo něco podobného, UV lampu nic a řasu tam prostě nemá vůbec. A dává tam neodstátou vodu z kohoutku. Ach jo. Jsem zoufalý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru