Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem umírání ryb

Dobrý den,koupili jsme si nové akvárko s výbavou.Předešlé bylo moc malé.Nyní máme 60l.Z původního jsme tam přestěhovali 4 karase,4 parmičky a keříčkovce.Dali jsme do něj vše nové-rostlinky,kamínky...A přikoupili 2 zvojnatky,2 přísavky a malého keříčkovce.Po týdnu se nám začal dělat na skle povlak,a některé z ryb na sobě měli takovou krupici,postupně nám začali umírat a kamínky vypadají jako když rezatí.Dnes už máme jen 2 karase a 2 parmičky,původního keříčkovce jsme vylovili a je v je v původním akvárku-začal být také divný.Co s tím máme dělat?děkuji za odpověd

Předmět Autor Datum
Pokud na sobě měly ryby "takovou krupici", velice pravděpodobně se jedná parazita Kožovce rybího, li… nový
Arutha 22.01.2010 20:20
Arutha
děkuji za odpoveď.Teplotu jsme měli nastavenou na 21 stupňů,ale někdy tam bylo dle teploměru 24.Takž… nový
báruš 22.01.2010 20:41
báruš
Takže jsme si tu nemoc pravděpodobně přinesli s těmi novými rybama? To není tak jednoduché. Je to s… nový
Arutha 23.01.2010 23:14
Arutha
Již několik let chovám úspěšně zlaté karasi. Přes léto jsou v zahradním jezírku, ale na zimu je dává… poslední
vymírání karasů 04.07.2011 18:39
vymírání karasů
Je třeba nechat nově založené akva bez ryb, aspoň 14 dní. Jen osázené rostlinami a zapnutým filtrem.… nový
borax 24.01.2010 14:26
borax
Jj, Exit je dosti účinná záležitost, ale úspěšně se dá léčit čímkoliv co jsem napsal v prvním příspě… nový
Arutha 24.01.2010 19:52
Arutha

Pokud na sobě měly ryby "takovou krupici", velice pravděpodobně se jedná parazita Kožovce rybího, lidově řečeno právě "krupička". Je třeba ihned při zpozorování problému jednat, léčit se to dá, léčivo seženete v každé akvaristice. Používá se např. FMC, Sera - costapur, Esha - exit apod. Doporučuju po dobu léčby zvýšit teplotu o cca dva stupně, klidně až na 28 (ikdyž u vašich z většiny studenovodních ryb bych to tak neextremizoval) a zasolit. Léčí se cca týden dle použitého preparátu, každý to má v návodu.

tolik k nemocem. Další velký problém vidím v naprosto nevhodně zvolené osádce - kombinace studenovodních (karasi, závojnatky) a tropických (parmičky, keříčkovec, ancistrus) ryb. Kožovci se více daří v chladnější vodě - jaká byla teplota v akváriu? Ještě k rybám - na 60 l je tohle strašně moc:-( Do šedesátky bych to viděl max tak na ty dvě závojnatky, nebo samotné karasy. Jsou to čuňata ryby, čímž ve vodě vzniká velká zátěž a hrozí větší riziko, že se rovnováha zvrtne...

děkuji za odpoveď.Teplotu jsme měli nastavenou na 21 stupňů,ale někdy tam bylo dle teploměru 24.Takže jsme si tu nemoc pravděpodobně přinesli s těmi novými rybama? A co dělat s tím rezatěním?máme vše vyčistit,vyměnit vodu a rybky tam vrátit,či je nejdříve léčit?

Takže jsme si tu nemoc pravděpodobně přinesli s těmi novými rybama?

To není tak jednoduché. Je to samozřejmě jedna z možností, nicméně každý převoz, přenos, každé přidání nové ryby je potenciální spouštěč něčeho takového. Jde o to, že je to pro ryby stresující, pak přijdou do nového prostředí a výsledkem je snížení imunity a tudíž snáze propukne podobná invaze - nemusí to ryby tedy nutně mít už před příchodem k vám, ale můžou to díky prudké změně snáze chytit.
Riziko se dá snížit - určitě by se ryby před vypuštěním do akvária měly nechat plavat v pytlíku na hladině cca. 20 minut aby se srovnala teplota. Další z možností je přidávat postupně, třeba po pěti, deseti minutách trochu vody z akva do pytlíku s rybama...osobně doporučuju při každém přidávání ryb do akva tam nadávkovat Sera - Aquatan - krom úpravy vody pomáhá velice rychle rybám tvořit kožní sliz, což je jejich prvotní imunitní vrstva. Je to biologický přípravek, nehrozí předávkování;-)

Tolik k prevenci.

Ad léčba - nejprve je potřeba ryby vyléčit, pak až se dá vymýšlet co dál s akváriem - do nemocného akva stejně nic nedáš:-) Tedy v zájmu ryb i sebe sama. Co se týká rezatění, chtělo by to fotku - jestli ona to nebude spíš řasa;-)

máme vše vyčistit,vyměnit vodu

Nikdy, pokud možno neměnit veškerou vodu v nádrži. U 60 l akva stačí jednou týdně odsát detrit ze dna a přitom vyměnit cca. 1/3 vody...akvárium funguje na určité rovnováze, kterou kompletní výměnou vody totálně člověk zlikviduje!

Již několik let chovám úspěšně zlaté karasi. Přes léto jsou v zahradním jezírku, ale na zimu je dáváme do vaničky a do kotelny, protože jezírko není dostatečně hluboké. Přesto se ryby každoročně vytíraly a množily. Přestože máme filtrační zařízení s UV lampou, na stěnách jezírka se usazují neustále řasy. Zkoušeli jsme různé prostředky,i bakteriální (naposled BOIOLAKE) které mají řasám ubrat živiny, ale na řasy to žádný dopad nemá. Vodu používáme z Opatovického kanálu, je to prakticky odbočka Labe. Cca po 10 dnech začali hynout karasi. Každý den 1 -2, z cca 17 už ke dnešnímu dni uhynulo 11. Co by mohlo být příčinou?

vera@pecenka.name

Je třeba nechat nově založené akva bez ryb, aspoň 14 dní. Jen osázené rostlinami a zapnutým filtrem. Jinak si zkuste vybrat ryby, které mají stejné nároky na prostředí a také neopomeňte velikost které dorůstají, ale to všechno se dočtete v každé knize o akvaristice.....
Krupičku léčím, zvednutím teploty na 30°C, vzduchováním a osolením vody, jedna lžíce na 30 litrů vody. Asi podobu jednoho týdne.
Jinak dobré ohlasy jsou na přípravek eSHa Exit, ale zkušenost nemám....

Jj, Exit je dosti účinná záležitost, ale úspěšně se dá léčit čímkoliv co jsem napsal v prvním příspěvku...a je toho víc:-) Na nové kmeny krupičky vyvinula Sera např. taky Protazol, ale tam už je to cenově dosti nahoře...

Ad nechání akva "odstát" - když se to ošéfuje nějakou bio-chemií tak to jde i za dva dny...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru