Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrtvý ancitrus

hezký den všem. Minulý pátek jsme si s manželem koupili akvárko. 112 litrů. V sobotu jsem do něj napustili vodu, dali písek a zapnuli filtraci. Přidali jsme dle návodu BIO nitrivec. V pondělí jsme dali do akvária kameny a první várku rybiček. Mezi nimi byli i dva ancitrusi velcí asi 5 cm. Včera večer jsem ze dne vyndala jednoho ležícího na zádíčkách, mrtvého a dnes ráno je i ten druhý mrtvý. Připadá mi, jako kdyby měl poleptané bříško. Toho včerejšího jsem tak nezkoumala. Akvárko máme pořád mírě zakalené a tak jsme do něj předevčírem dali opět podle návodu BIO nitrivec. Ostatní ryby jsou v pohodě, čilé, mají chuť k jídlu atd. Nevím, co se s nimi stalo. Teplota v akvárku je 25 °C, dostatečně prokysličené a máme koupenou i potravu přímo pro ancitrus. V akvárku jsou ještě paví očka, neonky, mečovky, parmičky žraločí, pancéřníčci, rodostomi (nebo jak se jmneují :-))
Poraďte. Byli kupovaní v malé akvaristice, kde bere rybičky od domácích chovatelů.
Díky Denisa

Předmět Autor Datum
To těžko říct - stát se mohlo cokoliv, transport je stres, mohli být "nalomení" už na prodejně a tra…
Arutha 29.08.2010 20:55
Arutha
Chemie, chemie, a zase chemie... jakoby se dnes bez všech těch taháků na peníze klasická akvaristika…
RITCHI 29.08.2010 23:16
RITCHI
jakoby se dnes bez všech těch taháků na peníze klasická akvaristika ani neobešla Je to pomůcka, nik…
Arutha 30.08.2010 17:33
Arutha
Ale no tak, nač ten sarkasmus ;-) Já přece netvrdím, že Tvoje rada nebyla objektivní, vím, že s akva…
RITCHI 03.09.2010 12:03
RITCHI
S tím souhlasím. Zastávám názor, aten tu ode mě několikrát padl, že chemie je výborná pomůcka, nikol…
Arutha 03.09.2010 17:59
Arutha
ovšem bez chuti sa tomu venovať by bolo lepšie radšej živočíchy obdivovať u niekoho,kto tú chuť obet…
audax 18.09.2010 13:49
audax
Presne tak. Kdo na to nema cas, tak at radsi nema nic. Souhlasim bez vyjimky. Jenze dnes je trosku j…
Radek 20.09.2010 14:14
Radek
Já bych nemoralizoval;-) Každej ať si to zařídí jak potřebuje a jemu to vyhovuje... Fůra lidí dneska…
Arutha 23.09.2010 18:45
Arutha
Ještě bych se naposledy vrátil k dnes velice módnímu fenoménu poslední doby, což je slepé spoléhání…
RITCHI 25.09.2010 21:10
RITCHI
Dle nás by to mohlo být podkladem. Jaké máte kameny?
saxysidro 17.03.2011 18:14
saxysidro
Připadá mi že: 1. akvárko jste osadili rybičkami dost brzo i při použití nitrivce. Určitě bych alesp…
Jack 21.03.2011 22:14
Jack
no víš Desniko takový už je život a možná jsi nebyla pro ty ancitruse dobrá chovatelka já jich mám 1…
pro denisku 21.11.2011 14:08
pro denisku
nic proti,ale reaguješ na rok a čtvrt starý příspěvek.... poslední
viper 21.11.2011 14:16
viper

To těžko říct - stát se mohlo cokoliv, transport je stres, mohli být "nalomení" už na prodejně a transport a nové prostředí je dorazilo...kdoví.
Jediná rada je asi zkusit to znovu. Pomáhá při vypuštění ryb nakápnout do akvária aquatan - podporuje tvorbu kožního slizu a tím obranyschopnost ryb.
Dá se použít i FMC, ale to ancákům nedělá dobře...

Chemie, chemie, a zase chemie... jakoby se dnes bez všech těch taháků na peníze klasická akvaristika ani neobešla :-(. Kromě acriflavinu - www.dajanapet.cz, jsem za téměř 20 let akvaristické praxe ve svých akváriích nikdy žádnou chemii nepoužil, a také jsem nikdy neměl žádné podstatnější problémy. Chce to jen dodržovat základní pravidla založení nového akvária, držet se zdravého selského rozumu, a hlavně - NIC NEUSPĚCHAT!!! ...: www.horacovoakvarium.cz

jakoby se dnes bez všech těch taháků na peníze klasická akvaristika ani neobešla

Je to pomůcka, nikoliv podmínka;-)
Mám zkušenost jak s chemií, tak bez chemie, takže je snad moje hodnocení relativně objektivní. Líbí se mi kritika "taháků na peníze" od někoho, kdo je nikdy nevyzkoušel (krom ACRF) - opravdu palec nahoru8-)

Ale no tak, nač ten sarkasmus ;-) Já přece netvrdím, že Tvoje rada nebyla objektivní, vím, že s akvaristikou máš nemalé zkušenosti. Ta kritika nebyla rozhodně mířena na Tebe. V předchozím příspěvku jsem chtěl jen naznačit, že mnozí dnešní "akvaristé" jsou přesvědčeni, že bez chemie a různých předražených pomůcek to jednoduše nejde. O čemž jsou utvrzováni jak reklamou jejich výrobců, tak i uživateli, kteří se potřebují pochlubit svými znalostmi či finančními možnostmi. Občas zabrousím na některá akvaristická fóra. A už delší dobu pozoruji trend, že čím má chovatel větší akvárium, dražší ryby, bombastičtější PU pozadí, značkovější filtr či krmivo, a umí vyjmenovat všechny preparáty co se dnes vyrábějí, tím je lepší akvarista. Ostatními bývá pohrdáno, a často bývají i zesměšňováni. Já uznávám, že použití vhodného přípravku může být za určitých podmínek prospěšné. Rozhodně by však chemie neměla být považována za nějaký zázračný všelék, který vyřeší každý problém, nedostatek zkušeností a lenost přečíst si něco alespoň o základech akvaristiky. Spoléhat pouze na chemii se dřív či později vždycky vymstí... :x:

S tím souhlasím. Zastávám názor, aten tu ode mě několikrát padl, že chemie je výborná pomůcka, nikoliv nutnost. V dnešní době nemá spousta lidí čas a ani chuť se tomu věnovat a dát si práci - spousta přípravků jim to může usnadnit. Je to ale o tom, používat to rozumně a s mírou;-)

ovšem bez chuti sa tomu venovať by bolo lepšie radšej živočíchy obdivovať u niekoho,kto tú chuť obetovať svoj čas pre svojich chovancov má,než "nakladať živočíchy do chemických roztokov"...akvaristika je časovo o niečom inom ako napr. chov psa a tej práce okolo vhodne zariadeného akvária je podstatne menej ako napr. okolo nejakých terarijných živočíchov,občas to chce len dvihnúť zadok od televízora a spraviť pár krokov a pohybov navyše....ale v tom Ti dávam za pravdu,že tá "chémia" je výborná pomôcka,nie nutnosť...

Já bych nemoralizoval;-) Každej ať si to zařídí jak potřebuje a jemu to vyhovuje...
Fůra lidí dneska maká od nevidím do nevidím (14 hodin denně třeba) a doma chce odpočinout namísto u bedny právě třeba u akvárka. Ale už nemá prostor lovit si živou potravu, krmit denně CO2 domácí výroby cukrem atd...(nebo je natolik unavenej, že prostě nechce), tak si to ošéfuje v krátkým čase, byť za nějaký peníz. Nemá ambice odchovávat, ale stačí mu když se na ty ryby dobře kouká. To si myslím, že není špatně. Každej nemá na to hrát první ligu, ale to neznamená, že by neměl hrát vůbec:-)

Ještě bych se naposledy vrátil k dnes velice módnímu fenoménu poslední doby, což je slepé spoléhání na to, že chemie za nás vyřeší neznalost základů akvaristiky, či dokonce napraví hrubé chovatelské chyby - je to výňatek citace z webu: www.horacovoakvarium.cz

Co k tomu dodat? Úplně jednoduše řečeno, a přitom tak hluboce pravdivě ;-)

Nerozumné používání chemie
ad likvidátory - Používání nejrůznějších chemických fujtajblů (na ničení šneků, řas a jánevímčehodalšího) je proti přírodě a tím i proti "filozofii" akvaristiky. Je to násilný a nepřirozený zásah do námi vytvořeného biosystému, který nefunguje tak, jak by měl. Chyba je ovšem vždy na naší straně. Kdo dává přednost těmto jednoduchým řešením, nikdy nepřijde na to, o čem akvaristika vlastně je...

Připadá mi že:
1. akvárko jste osadili rybičkami dost brzo i při použití nitrivce. Určitě bych alespoň týden počkal před první násadou.
2. jakou vodu jste použili?
3. kolik máte v akva celkem rybiček? Na 112 litrové akvárium odečtěte přibližný objem dekorace a maximální počet rybiček lze určit následovně: Objem vody v akváriu = součet délek všech rybiček v cm.
4. nechali jste ancíky před vypuštěním aklimatizovat?

Důvodů může být víc, třeba i jejich špatný stav před nákupem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru