Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hnědé skvrny na rostlinách

Dobrý den,
děkuji za předešlé rady ohledně nemoci teter. Nyní se na vás obracím s nemocí/problémem rostlin Echinodorů. Tvoří se na nich hnědé skvrny, jsou různě na listech, skvrny nejsou pravidelného tvaru, nejsou nijak ohraničené. V místě hnědé skvrny se list začne rozpadat vlivem chybějící žilnatiny. Jde o nemoc, nebo jen problém např. z nedostatku hnojení? Při sázení jsem použila substrátové tablety, nyní asi týden hnojím denně PMDD. Děkuji.:-)

Předmět Autor Datum
to je skôr prehnojením a spálením od nadbytku hnojiva vo vode,echinodory sú síce obvykle mohutné ras… nový
audax 22.10.2010 10:17
audax
obdobný problém u Echinodorů má moje přítelkyně a rozhodně se nejedná o problém s hnojením, ale s ry… nový
Tropheus 01.11.2010 14:12
Tropheus
Děkuji za tipy, ale myslím, že ožerem, ani přehnojením to není a domnívám se, že už je snad problém… nový
Kasandra008 02.11.2010 12:19
Kasandra008
možná že vysvětlení je mnohem jednodušší - pokud se jednalo o nově zakoupenou a zasazenou rostlinu j… nový
viper 03.11.2010 00:05
viper
To mě nenapadlo, ale asi máte pravdu :-) poslední
Kasandra 08.11.2010 19:55
Kasandra

to je skôr prehnojením a spálením od nadbytku hnojiva vo vode,echinodory sú síce obvykle mohutné rastliny,ale hnojiť denne je prehnané a absolutne neefektívne a skôr škodlivé,neriad sa tým známym "čím viac prúžkov,tým viac adidas",ked už nejako prihnojovať,tak nanajvýš raz mesačne vo vegetačnom období najlepšie nejakým chelatonovým roztokom,pár mililitrov a nič viac,pokial tam máš aj ryby a alebo iné živočíchy,tie dokážu dostatočne zásobovať všetky rastliny svojim odpadom,tam je prihnojovanie úplne zbytočné,prihnojovanie má význam len v akváriách bez akýchkolvek živočíchov a u rastlín pestovaných v sterilných umelých substrátoch v nejakých velkopestiarňach, a aj tam je obvykle z vody a dna dostatok rozpustených nerastných látok na velmi dlhú dobu,zbytok si rastliny vytvoria fotosyntézou

obdobný problém u Echinodorů má moje přítelkyně a rozhodně se nejedná o problém s hnojením, ale s rybami. Některé ryby čas od času oždibují listy a po určité době jsou Echinodory úplně ožrané. Toto se právě projevuje nejprve hnědými skvrnamy, a později díramy v listech až později dojde k rozpadu celého listu. Pokud máš v akváriu například ancistrusy a prokázala by se tato potíž musela by jsi ancistrusům přidat nějakou složku krmiva.

Co jsem ale kdysi četl na diskuzích, většina lidí problém s rozpadem listů řeší hnojením. Každopádně pokud to vyřešíš, prosím aby jsi se podělila o své nové poznatky.

Děkuji za tipy, ale myslím, že ožerem, ani přehnojením to není a domnívám se, že už je snad problém vyřešen. Koupila jsem intenzivnější zářivku a omezila denní PMDD hnojení na max. 3x týdně. Nové listy rostou jako blázni a po hnědých skvrnách ani památky (klepu, klepu :-)
Ancistrusy mám, zatím ožerem nijak neškodí, dostávají tablety.

možná že vysvětlení je mnohem jednodušší - pokud se jednalo o nově zakoupenou a zasazenou rostlinu jednalo se téměř jistě o rostlinu vypěstovanou emerzně, tj. nad vodou-po přesazení pod vodu rostlina vytváří nové již submerzní listy a staré emerzní postupně odumírají- u echinodorů většinou přesně tebou popisovaným způsobem.....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru