Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak docílit křišťálově čisté vody?

Dobrý večer všem,

ve svém akváriu se potýkám s následujícím problémem. Nemohu docílit toho, aby voda byla křišťálově průzračná, ve vodě mi stále plavou malinkatá smítka (tečky, kousky). Akvárium není přerybněné,ryby nejsou překrmovány, filtr čistím 1x týdně, 1x za jeden až dva týdny měním vodu. Cca před měsíce jsem koupila novou filtrační houbu a problém je stále, nepomůže ani výměna vody :-( Voda nemá typický mlhový zákal.
Nevím si už rady, poradíte?
Všem předem děkuji

Předmět Autor Datum
Chybí důležité údaje, které postrádám i já, začátečník v akvaristice, zkušenější si nejspíš vyptají… nový
Redsnake 21.11.2010 21:52
Redsnake
Začátečnickou chybu určitě nedělám. Akva je v provozu půl roku, to "smetí" ve vodě je otázka cca pos… nový
Kasandra 22.11.2010 08:04
Kasandra
Tak doufám, že jsem se Tě nedotkl s tou začátečnickou chybou:)Trochu to tak vyznělo, když jsi psala,… nový
Redsnake 22.11.2010 11:58
Redsnake
Pořádně vyjmej předsed kamínky od špíny, zasad rostlinky ještě předtím než tam naliješ vodu a více d… nový
tinak 30.08.2013 14:26
tinak
Děkujeme za velmi hovnotnou reakci. Nejen, že reaguješ na tři roky starý vlákno, navíc to, co píšeš,… poslední
Réza 02.09.2013 00:40
Réza
...filtr čistím 1x týdně... Jak? Filtr by mel byt "plny zivota", tohle ho muze docela podachmat...… nový
bahno 22.11.2010 14:25
bahno
Když filtr vyčistím, nechám jej pak cca půl hodiny "nasáknout" starou vodou z akvária. Co se týká kr… nový
Kasandra 22.11.2010 18:57
Kasandra
Třeba je problém v nevhodném dnu. Některé písky i po mnohanásobném vyprání neustále uvolňují drobné… nový
RITCHI 22.11.2010 19:11
RITCHI
Problém může být ve filtru. Jak píšete tak problém začal pozakoupení nové houby. Když se koupí nová… nový
filipo 22.11.2010 20:01
filipo
Už zase ta chemie... :x: Jak píše zadavatelka dotazu, v akváriu jí plavou drobná smítka, prostě kous… nový
RITCHI 22.11.2010 20:42
RITCHI
Dobrý den, vracím se k mému problému na začátku vlákna - "drobná smítka ve vodě". Když už nic nepomá… nový
Kasandra 07.12.2010 14:04
Kasandra
Tak já osobně nemám s kupovanými filtry moc zkušeností, jako správný český kutil používám ve svém ak… nový
RITCHI 07.12.2010 16:59
RITCHI
Děkuji, co se týká náplní, tak ty pravidelně čistím (cca 1x za 10 dní) a občas koupím nové. Nemám ak… nový
Kasandra 07.12.2010 19:20
Kasandra
Pozdě!:-D Bioakvacit lze samozřejmě koupit v několika stupních hrubosti, viz. odkaz v předešlé odpo… nový
RITCHI 07.12.2010 19:53
RITCHI
Omlouvám se, teď teprve jsem si všiml informace v původním dotazu, že filtr čistíte jednou týdně, a… nový
RITCHI 07.12.2010 19:21
RITCHI
když jsem kdysi tyhle filtry používal,tak jsem zvětšoval jejich filtrační kapacitu tím,že jsem na sa… nový
viper 07.12.2010 23:00
viper
No jasně. Čím větší filtrační kapacita, tím samozřejmě lépe. Pro dobrou stabilizaci biologické rovno… nový
RITCHI 07.12.2010 23:24
RITCHI
navíc ještě nelikviduješ denitrifikační bakterie v médiích ve vnější doze praním....na druhou stranu… nový
viper 08.12.2010 00:07
viper
Já nemám klasickou houbu/molitan, ale již zmiňovanou pěnu, asi Bioakvacit. Napadlo mě tedy ještě něk… nový
Kasandra 08.12.2010 08:19
Kasandra
Namátkou třeba tady, nebo tady, těch prodejců jsou na internetu mraky. Většina z nich nabízí i nařez… nový
RITCHI 08.12.2010 11:26
RITCHI

Chybí důležité údaje, které postrádám i já, začátečník v akvaristice, zkušenější si nejspíš vyptají ještě další:
Jak staré je akvárium, resp kdy bylo založeno?
Jednou týdne, nebo jednou za dva týdny měníte jaký objem vody?
Jaká je osádka akvária?
Objem akvária?
Čím krmíte?

Můj názor je takový, že děláte začátečnickou chybu a nenecháte akvárium ustálit, aby se v něm nastartovala nějaká "biologická rovnováha"..

Začátečnickou chybu určitě nedělám. Akva je v provozu půl roku, to "smetí" ve vodě je otázka cca posledních dvou měsíců. Krmím 1-2x denně vločkovým krmivem TetraMin, osádka je následovná:
6x tetra purpurová
2x čichavec
2x Ancistrus super red
2x trnovec
Objem 72l

Měněný objem vody: cca třetina.

Tak doufám, že jsem se Tě nedotkl s tou začátečnickou chybou:)Trochu to tak vyznělo, když jsi psala, že týdně měníš vodu:)
Popravdě, nevím čím to je, snad poradí ještě někdo zkušenější. Osobně bych prubl jiné krmení, krmnou dávku tak, aby ryby sežraly vše do pěti minut od krmení, aby nezůstávaly zbytky, ale to asi znáš..Přerybněno to nevypadá, objem je taky už slušný..

Třeba je problém v nevhodném dnu. Některé písky i po mnohanásobném vyprání neustále uvolňují drobné mikročástečky, takže ani přes vydatné filtrování, nemusí být voda nikdy křišťálová. Obzvlášť jsou-li v akváriu takové ryby jako trnovci, kteří rádi bagrují.

Problém může být ve filtru. Jak píšete tak problém začal pozakoupení nové houby. Když se koupí nová houba tak je prakticky "sterilní" jelikož neobsahuje žádné užitečné bakterie. Které, pomáhají udržovat akvárko v čistotě. A jak píše Bahno tak to v tom filtru musí žít. Bylo by dobrý koupit si chemii, která ohsahuje tzv. nitrifikační bakterie co pomohou "nakoupnout" filtr. A pokud můžu poradit tak bych nečistil filtr tak brzo. Já bych filtr vyčistl až tak po 14-ti dnech až po měsíci. A až budete měnit vodu tak to nedělejte zároveň s filtrem, tím byste vyrušila všechny hodný bakterie.

Držím palce.

Už zase ta chemie... :x: Jak píše zadavatelka dotazu, v akváriu jí plavou drobná smítka, prostě kousky čehosi. Problém tedy určitě nemá nic společného s nitrifikačními bakteriemi, jejichž úkolem v akváriu je především odbourávání čpavku a dusitanů, s následnou přeměnou na relativně neškodné dusičnany. Což na průzračnost vody nemá prakticky žádný vliv. I jedovatá voda plná čpavku a dusitanů může být totiž křišťálově čistá, pokud je mechanicky dobře přefiltrovaná. A naopak, i akvárium s dobře fungující biologickou rovnováhou může být plné drobného "bordelu", který je možné odstranit jedině mechanicky, tzn. výkonným filtrem s dostatečně jemnou filtrační náplní.

Dobrý den,
vracím se k mému problému na začátku vlákna - "drobná smítka ve vodě". Když už nic nepomáhá napadlo mě, že bych pořídila nový filtr. Nyní mám pro 72l akva filtr AQUA-CLEAR 3O pro objem 38 až 114l. Je pravda, že filtr běží již nějakých 5 let (s půlroční přestvávkou). Nevím, zda-li již není opotřebován únavou materiálu. Výkon bohužel nejsem schopna zjistit.
Jaké máte zkušenosti s typově podobnými filtry? Jaký jiný by jste mi pro tento objem doporučili?
Předem děkuji za odpověď.

Tak já osobně nemám s kupovanými filtry moc zkušeností, jako správný český kutil používám ve svém akváriu fitr "samodomo" :-D Ale vygooglil jsem si ten Váš AQUA-CLEAR 3O, a podle popisu má tři komory na filtrační média:

Fáze 1: mechanická filtrace - molitanová náplň
Fáze 2: chemická filtrace - aktivní uhlí
Fáze 3: biologická filtrace - náplň Biomax (není součástí filtru)

Podle mě není problém ve stáří samotného filtru (pokud je schopen ještě dostatečně honit vodu), ale spíš ve filtračních náplních. Neuvedla jste, jestli ve filtru máte náplně v původním složení, zda používáte jiné, případně jak často je perete či obměňujete. Taky jste neuvedla, jaký typ akvária máte. Třeba pro takové tlamovce z jezera Malawi je vhodný zcela jiný druh filtrační náplně (např. aktivní uhlí je nevhodné), než pro amazonské tetry, kterým naopak vyhovuje. Aktivní uhlí navíc není aktivní napořád, jeho schopnosti se brzy vyčerpají a mělo by se vyměnit za nové. Doporučil bych Vám obměnit všechny filtrační náplně, a to ve složení 3x biomolitan, od nejhrubšího až po jemný. Tak, aby filtr dokázal nejenom uchovat nitrifikační bakterie, ale zadržet i ty nejdrobnější částice, které Vás asi nejvíc trápí.

Děkuji, co se týká náplní, tak ty pravidelně čistím (cca 1x za 10 dní) a občas koupím nové. Nemám aktivní uhlí, s jeho používání nemám dobré zkušenosti. Takže, úplně na dně filtru je originální molitan, na něm keramické válečky (bio filtrace). Netuším, zda-li se dá k tomuto filtru pořídit více různých molitanů o různém složení (hrubý-jemný). Může i absence aktivního uhlí způsobit propouštění větších částic, resp. jeho funkce způsobí jejich zadržení?

Pozdě!:-D

Bioakvacit lze samozřejmě koupit v několika stupních hrubosti, viz. odkaz v předešlé odpovědi. Absence aktivního uhlí nemá z 99% na propouštění mechanických nečistot vliv. Je vhodné zejména na obbourávání různých škodlivých látek, léčiv, případně barviv (např. hnědavé zabarvení vody z nedokonale vylouhovaných kořenů), tedy jeho použití má více chemický charakter, než mechanický. Pokud z nějakého důvodu nebudete chtít použít biomolitany různé hrubosti, možná by stálo zato alespoň obrátit pořadí filtračních náplní. Jako první médium použít ty keramické válečky, a teprve jako koncovou složku dát molitan. Nevím jak hrubý molitan máte teď (ten obyčejný brzy zteří, začne se rozpadat, a může být také zdrojem "smetí" v akváriu), ale pokud molitan propustí částečky nečistoty hned na začátku, keramické válečky už je v žádném případě nezazstaví a filtr je napumpuje do akvária.

Omlouvám se, teď teprve jsem si všiml informace v původním dotazu, že filtr čistíte jednou týdně, a před měsícem jste koupila novou houbu... :-[ Nicméně, stále není jasné, jestli ve filtru používáte pouze houbu, nebo i jiná filtrační média. Také mě zajímá, zda jde jen o obyčejný molitan, nebo o speciální PU pěnu Bioakvacit, vyráběnou přímo pro náplně filtrů.

Já nemám klasickou houbu/molitan, ale již zmiňovanou pěnu, asi Bioakvacit. Napadlo mě tedy ještě někde sehnat jemnější zrnitost a přidat ji do filtru tak, aby pořadí bylo: na dně původní bio-pěna, na ní ta nová a na ní bio-válečky. Nyní mám na dně bio-pěnu a na ní válečky.
Kde se dá tato pěna sehnat (malý kousek, ne 2m deska)? Děkuji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru