Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem BETTA SPLENDENS

Zdravím,
Chtěla bych se někoho zeptat. V zhruba 15 litrové nádrži mam samce Betta splendens byl tam 14 dní sám, dříve jsem ho měla v menším akváriu asi 3 měsíce, pak jsem s němu koupila do větší nádrže 2 samice.
V nádrži je plno rostlin a úkryty, ale samice jsou na samce agresivní. První den jsem myslela, že je to normální, že si potřebují nějak rozdělit teritorium, ale samice samci okousali ploutve ačkoliv je pravidelně a dostatečně krmím patentkami.
Prosím jak mam toto vyřešit, a jak docílím toho aby pak samci ploutve zregenerovali?
Moc prosím, odpovězte co nejrychleji, nechtěla bych o samce přijít. :(
Děkuji :-)

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Samice okousaly samce? Tak to jsme prosím u nás doma nezažili... Bertrand byl sirotek, jeden samec v…
Y Draig Goch 15.12.2010 15:09
Y Draig Goch
Mockrát děkuji za odpověď. Dnes jsem rybky sledovala a zjistila jsem, že samce napadá jen jedna sami…
tynka 15.12.2010 16:57
tynka
Tak je taky dost dobře možné, že to vážně je krátkoploutvý samec. Pokud nemáte jistotu, že v obchodě…
Y Draig Goch 15.12.2010 17:25
Y Draig Goch
Děkuji za radu, no je to takový malý zverimex, jsem tam spokojená, když jsem jako menší chovala rybk…
tynka 15.12.2010 17:31
tynka
Ale jo, přehlídnout se může každý a určování pohlaví u ryb je legrace vůbec... jak to nemá "kladélko…
Y Draig Goch 15.12.2010 18:04
Y Draig Goch
:-D
tynka 15.12.2010 18:22
tynka
Já bych si teda netroufl tvrdit, že jde určitě o krátkoploutvého samce. Odlišnost pohlaví je pro zku…
RITCHI 15.12.2010 19:06
RITCHI
Teda, v tom druhém odkazu ten dotaz co je špatně s betou v kouli... uf! Já nevim, nemohl by někdo li…
Y Draig Goch 15.12.2010 20:38
Y Draig Goch
Hele, tyjo, já měla kdysi, když jsem byla menší, taky betu. Měla jsem jí v takovém velkém skleněném…
tynka 15.12.2010 21:09
tynka
Nojo, jestli v tom válci neměla topení a nějak se jakžtakž aklimatizovala na "pokojovou" teplotu (do…
Y Draig Goch 16.12.2010 10:52
Y Draig Goch
Nevím, nejsem profesionální akvarista a v akváriu jsem měla nanejvíš tak vzduchování a jednoduchou f… nový
tynka 16.12.2010 13:36
tynka
Dobry den, Chtěl jsem se zeptat kdy jsou bojovnice pohlavne dospele a kdy se rozmnozuji ja mam 12 L… nový
Froggy14 27.03.2011 18:59
Froggy14
krásný den jestli si na sebe sameček se samičkami ještě stále nezvykli odlovte je zvlášť do jiného a… nový
linssi 28.09.2013 00:03
linssi
3 roky stare téma. poslední
Kurt 28.09.2013 22:57
Kurt

Samice okousaly samce? Tak to jsme prosím u nás doma nezažili... Bertrand byl sirotek, jeden samec ve vícedruhovém akváriu s menšími rybkami, ale nějak si nedovedu představit, jak samice bettky uhánějí samce.
Pravda, nám dominantní samice molly vyštípala z akvária všechny ostatní samice a pak se vesele množila a samečci molly se vyvražďují již několikátou generaci... Jestli tu někdo odpoví, tak to chci taky vědět! Pro případ, že by nás doma někoho popadla Betta v množství větším, než 1 ks...
Vám přeju hodně štěstí a beťákovi úspěšnou rekonvalescenci... dobře živit, čistou vodu, aby do těch ploutviček něco nechytil a možná izolovat? Tak bychom to pro začátek řešili u nás...
Ještě detail: jste si naprosto jistá, že se jedná o samice? Oni totiž také existují samci bojovnic, kteří jsou krátkoploutví - na první pohled tedy vypadají jako samice a amatéři v akvaristikách je s oblibou zaměňují... i to by tedy byla možnost, proč jsou agresívní.

Tak je taky dost dobře možné, že to vážně je krátkoploutvý samec. Pokud nemáte jistotu, že v obchodě pracuje fakt schopný prodavač nebo že máte bettky od schopného chovatele... Krmení by bylo dobré obohatit o nějaké vitamíny skupiny B... mám dojem, že Sera dělá vitamix pro ryby... Fishtamin se jmenuje? Jo, Sera Fishtamin. Držet rybku v čistotě, kdyby se ukázaly nějaké plísně něbo podobné, tak hned přeléčit. Zbytek je asi na rybím pánbíčkovi... ;-)
Ad párový chov - Když je akvárium dost velké a je v něm dost úkrytů, snad by to šlo... ale jak říkám, taky vím jen, že tady platí běžný vzorec samec + 2-3 samice, aby je neuhnal...

Děkuji za radu, no je to takový malý zverimex, jsem tam spokojená, když jsem jako menší chovala rybky ve veliké nádrži, tak jsem nikdy neměla problémy, odebíraji stále od stejných chovatelů a samice mi dali z nádrže, kde měli jen samice, samce pak mají odděleně jak je to obvyklé všude. Ta agresivní je i stejně zbarvená, jako ta druhá, akorát je o půl centimetru větší, než ta druhá. Ale je to možné, chyba se vloudí.
Děkuji :-)

Ale jo, přehlídnout se může každý a určování pohlaví u ryb je legrace vůbec... jak to nemá "kladélko", tak je to docela bitka... :-D Pokud je ta agresivní ryba větší, může to opravdu být krátkoploutvý samec, vytočený z většího fešáka... :-D;-) Na druhou stranu, samice jsou u spousty živočišných druhů horší, jak samci... tak a teď dostanu doma na ... pozadí...
Mimochodem, stalo se nám u myší bodlinatých, že v ubikaci, kde byly "jen samice" došlo k zázraku neposkvrněného početí a vesele se narodila mimina... takže, jeden nikdy neví!

Já bych si teda netroufl tvrdit, že jde určitě o krátkoploutvého samce. Odlišnost pohlaví je pro zkušené oko celkem jasně zřetelná i dalšími indíciemi, nejenom velikostí ploutví (u samic užší tlamka, špičatější hlava, tvar prsních ploutví, robustnější zakulacená břišní partie, vystupující úlekové pruhování, a další...) Agresivita některých samic bojovnic je poměrně známá věc, rvou se nejenom mezi sebou, ale často dokáží dokaličit i samce, který to v extrémních případech už ani nemusí rozdýchat. Ostatně, o tom, že samice Betty dokáže samce dorvat až do stadia "invalidity" či dokonce smrti, je možné dohledat na mnoha akvaristických fórech, neboť je to časté téma dotazů. Viz. namátkou třeba tady, nebo tady...;-)

Hele, tyjo, já měla kdysi, když jsem byla menší, taky betu. Měla jsem jí v takovém velkém skleněném válci, teda bylo tam hodně vysokých rostlin a taky takový plát břidlice, co rozbíjel to kulaté prostředí, ale jako dařilo se jí tam, neměla žádný choroby, měla jsem ji takhle asi rok. Pak mi válec prasknul, tak putovala k ostatním rybičkám do akvária, tam asi po měsíci umřela :(

Nojo, jestli v tom válci neměla topení a nějak se jakžtakž aklimatizovala na "pokojovou" teplotu (dobrou tak pro závojnatku) a pak šla do tepla... ale chybami se člověk (m)učí. Ryby v koulích a válcích a podobných nesmyslech, kam se nedá dát filtr, topení a vzduch a sloužící jako dekorace - to je věc, která mě osobně strašně vytáčí... ]:( Ale co naděláme - v televizi to ukazujou pořád - závojnatka v kouli, kde se sotva otočí, bez substrátu, bez rostlin, bez techniky... uf! Jinak beťáka hlídat, aby nechytil bakteriální rozpad ploutví nebo nějaké plísně... někdy se dělá to, že se ryba odloví a žiletkou se seříznou roztřepené části, vydesinfikují se a ryba se pak vrazí do karantény... ploutve se obnoví... ale je to spíš pro člověka, který už to někdy dělal. Zkuste mu pořídit nějaké ty vitamíny, b-komplex urychluje hojení tkání a kvasnice jsou skoro v každém rybím krmení. Hlavně, aby ho nikdo nestresoval... a snad bude dobře! ;-)

Nevím, nejsem profesionální akvarista a v akváriu jsem měla nanejvíš tak vzduchování a jednoduchou filtraci. Rybky jsem měla vždy dlouho, chovala jsem jednoduché druhy, čichavce paví očka, parmičky. Rybky mi nepochcípali jen tak z prostředí...
Ovšem, klasické koule s rybkami, kde nemají dost prostoru rostlinu ani substrát, také neschvaluji...

krásný den jestli si na sebe sameček se samičkami ještě stále nezvykli odlovte je zvlášť do jiného akvária třeba menšího a postavte ho vedle...je lepší při nákupu samiček vybrat mladší než je samec, ale nesmí být zas o moc mladší jinak by je uhnal a zabil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...