Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krupička

:>: broz.pavel -s tím granátovým druhem krupičky jsi mně fakt rozesmál....zadej si prosím do Google Ichtyophthirius multifiliis a něco si o vývojovém cyklu přečti....

pro ostatní co to neví: krupička je jeden z nejběžnějších zdravotních problémů u ryb,naštěstí bez problémů řešitelný -za svojí praxi jsem jí řešil tolikrát že to nejde spočítat,a dělat z toho vědu je naprosto zbytečné.

- takže UNIVERZÁLNÍ 100 PROCENTNĚ ŮČINNÝ NÁVOD: přisolit vodu 1 vrchovatá čajová lžička vody na každých 10 litrů vody v akváriu a aplikace esha Exit dle návodu,pokud máte topení zvýšit teplotu vody na 28-30 (ale není to podmínkou)při zvýšení teploty dbát na dobré prokysličení vody.po cca týdnu je po problému a pokud se léčba nasadí včas,nulová mortalita.Po ukončení léčby výměna 1/3 vody ob jeden 2 dni 2-3 krát za sebou kvůli odstranění zbytků léčiva.
Způsobů a léků je samo víc,tenhle se mi osvědčil jako nejlepší-rychlý levný jednoduchý a spolehlivý.Esha Exit je navíc velmi šetrný jak k rybám,tak k denitrifikačním bakteriím takže není třeba ani vyndavat filtrační média.Pozor ovšem na aktivní uhlí,to je třeba z filtru před zahájením léčby odstranit,naopak po ukončení léčby výborně odstraní zbytky léčiva.
Sado-maso aktivity jako vydavání a převařování písku a ostatních dekorací,vytrhávání rostlin atd. at si dělá kdo chce,ale jednoznačně je to nejen zbytečné a pracné,ale biologické rovnováze,rostlinám i rybám to jen uškodí.
-pro ůplnost možnost B bez chemie:nasolit vodu v množství 1 polévková lžíce na každých 10 litrů objemu akvária,toto množství se musí aplikovat na 3-4 krát v časovém odstupu aspon 3-4 hodiny aby se ryby mohli vyrovnat se skokově zvýšeným osmotickým tlakem vody a dalšímy parametry vody které se tím změní.Vhodné ale ne nutné je zvýšit teplotu na 28-30 při dobrém prokysličení vody.Podmínkou ovšem je že v akvárku nejsou rostliny,ty tuto koncentaci soli většinou velmi špatně snášejí (zejména jemnolisté druhy) taky ne každý druh ryb takovou koncentraci dobře snáší,takže pro běžného akvaristu laika doporučuji spíš první možnost i když sám příznivcem "chemie" v akvárku nejsem..

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny