loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
s vrubozubcema se dá chovat jakákoliv větší a čilejší ryba stejných nároků, co se jim nevejde do hub…
Aurifer 03.08.2011 13:44
Aurifer
Pokud chceš do 400L oceláty,kup si jich 4-6 a pokud budeš mít jenom trochu štěstí najde se tam pár-p…
viper 04.08.2011 20:30
viper
Ono pokud je "klika" na ryby, tak se dá natrefit i na takové, které prudí jenom při tom tření, a v p… nový
Aurifer 04.08.2011 21:00
Aurifer
jasan,nelze než souhlasit...ono (a nejen) u těchhle ryb nelze dát univerzální návod,záleží na veliko… poslední
viper 04.08.2011 22:07
viper

s vrubozubcema se dá chovat jakákoliv větší a čilejší ryba stejných nároků, co se jim nevejde do huby...musí být zvyklí na ostatní ryby už od mláďat, aby je nerušil pohyb v jejich teritoriu. Fungujou s většíma sumcema, s Arowanama , jinýma většíma cichlidama atd... ale taky záleží na konkrétních kusech, někteří jsou hodně mírní, jiní jsou draci a jak dospějou, tak ostatní ryby pruděj a na společný chov je potřeba už poměrně dost velká nádrž.

Pokud chceš do 400L oceláty,kup si jich 4-6 a pokud budeš mít jenom trochu štěstí najde se tam pár-pak ostatní prodej nebo daruj...k nim bych dal akorát nějaký velký krunýřovce třeba P. gibiceps na odklízení řasy a zbytků.Bude to krásně fungovat,a na harmonizující pár je krásný pohled...pokud by ti akva přišlo prázdné,k odrostlým tak od 20 cm výš se většinou dají dát i malé čilé rybičky typu neonka,lépe třeba H. erythrostigma -to už chce ale trochu zkušenosti a nemusí se to napoprvé (v krajním případě nikdy) povést.
Jinak jak už bylo napsáno výše,dají se chovat s lecčím,ale 400L mi přijde na takový divoký kombinace málo...jednak budeš mít problém udržet kvalitu vody,druhak pokud se u těchhle velkých cichlid utvoří pár(y) a jde do tření,budou terorizovat celou nádrž což nekončívá dobře...
Jen pro zajímavost-já mám v jedné nádrži: 3 páry Potamotrygon motoro průměr disku od 30 do 40 cm,5 Astronatus ocelatus velikost cca 30-35 cm (z toho 1 pár co se pořád tře)6 ks Cichla ocellaris 30-45 cm (1 pár se včera poprvé vytřel)a asi 10 gibicepsů 20-30 cm na ůklid -přesto že se oceláti a cichly třou,akva funguje bez nejmenšího problému,ryby se nenapadají a jdou si případně "z cesty" ovšem ta nádrž má 6 metrů na délku...na velikosti hold záleží né že né a to nejen u akvária :-):-D;-)

Ono pokud je "klika" na ryby, tak se dá natrefit i na takové, které prudí jenom při tom tření, a v přiměřeně velké nádrži s dostatkem úkrytů, aby se jim v té době mohlo ostatní osazenstvo vyhnout to funguje i tak...měla jsem 4 ryby (třoucí se 1,1 a zřejmě 0,2- ty se chovaly jako pár ale netřely se) v 750l nádrži s 1,1 Aequidens pulcher, 2 arowanama a různými jihomarickými sumci, krom krunýřovců a anténovců i třeba pancéřníčky rodu Corydoras- jsou malí, ale nikdo mi je nikdy nežral (ani se nedivím). Jeden čas tam s nima byla i nádherňačka, ale jak odrostla tak ryby od ní byly poškrábané, tak jsem ji pak přendala. Nádrž byla normálně osázená rostlinama, ikdyž teda spíš rostliny na dřevech, protože to chtělo častějc odkalovat dno. Ale ryby si kytek vůbec nevšímaly a ani nijak extra neryly. Ti oceláti byli normálně jako hejnko, v pohodě se snášeli až teda na dobu, kdy se ten 1 pár třel, to mi pak byli schopní i pohryzat ruku, když jsem tam šáhla. Ale tohle osazenstvo mi fungovalo i v menším 500l akvárku, akorát jsem pak pořídila o něco větší kvůli těm arowanám :-)

ještě bych doplnila, že ty ryby je lepší tam mít spolu od mláďat, protože odrostlí oceláti pak často startujou po nově vpuštěných rybách. Sice funguje fígl oceláty nacpat a zhasnout (zatemnit) akvárko, nebo tam nové ryby pustit na noc, aby se schovaly a oceláti neviděli, jak tam byly hozené, ale ne pokaždé to zabere, někdy stejně nově vpuštěnou rybu zlikvidujou.

jasan,nelze než souhlasit...ono (a nejen) u těchhle ryb nelze dát univerzální návod,záleží na velikosti nádrže,členitosti,kvalitě vody,pohlaví,krmení,zkušenosti chovatele a v neposlední řadě na povaze konkrétních jedinců....
Taky je to o tom,jak jim to kdo "vysvětlí" - v té mé nádrži byli oceláti největší borci ale jen do doby kdy je začli přerůstat ty Cichly....ted když jsou cichly o půlku větší, jednou tak těžký a přitom jejich rychlost a manévrovací schopnosti oceláty daleko předčí velmi citelně vychladli,a i při krmení pokorně čekaj až se cichly najedí...dokonce ani od jiker je moc nevyháněj,přitom já tam pomalu nemůžu strčit ruku :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...