Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Léčba Acriflavinem

Dobrý den,
před několika dny jsem zakoupila dva páry pavích oček (nikdy dřív jsem je neměla), u jedné rybky jsem včera zaznamenala lehce poškozené boční ploutvičky a na okrajích trochu plíseň, zakoupila jsem tedy Acriflavin (ani s ním nemám doposud žádnou zkušenost), rybku odlovila do samostatného akvárka a dle návodu přidala léčivo, běží topení a vzduchovač, akvárium je na denním světle - jinak nesvítím. Během noci mi rybka do tohoto akvárka odrodila plůdky, a já teď nevím, jakým způsobem pokračovat v léčbě. Žádné plány na odchov nemám, počítala jsem s tím, že v hlavním akváriu se o regulaci postarají ostatní rybky, pokud se něco ujme, tak taky dobře - prostě jsem to chtěla nechat na přírodě. Mohu (nebo mám) plůdky z této vody odlovit a dát do normálního akvária (nechci moc riskovat případné zavlečení infekce), nebo je mám léčit spolu s jejich matkou? Jak teď pokračovat s dávkováním? Mám vyměnit denně část vody, nebo to u Acriflavinu není nutností? Můžu opatrně odkalit dno? A mám při případné výměně vody doplnit poměrnou část léčiva? Za odpověď všem předem moc děkuji. Jana

Předmět Autor Datum
Jen teoreticky, protože tohle jsem nikdy řešit nemusel. Asi bych nechal plůdek společně s ryblou a p… poslední
Zarniwúp 24.05.2011 18:39
Zarniwúp

Jen teoreticky, protože tohle jsem nikdy řešit nemusel. Asi bych nechal plůdek společně s ryblou a pokračoval v léčbě. Zavlečení infekce do akvária by bylo spíš pravděpodobné, než jen možné.
Odkalit dno - samozřejmě. Při obměně vody bych poměrnou část léčiva doplnil - ale toto je už jen moje úvaha, nemůžu ji podpořit praxí.

btw: Paví očka jsou fajn. Pokud se jim daří, množí se jak myši. Pro úkryt plůdku je dobré mít v akváriu trhutku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru