Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem řasa

Dobrý den chtěl bych se s vámi poradit ohledně jedné nepěkné řasy,která mi roste na skle a listech rostlin.Roste z jedné takové zelené tečky a rozvětvuje se a kazí estetickou stránku akvária,takže bych chtěl vědět jak se jí zbavit.Za vaše rady předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Ideální by bylo foto té řasy. Jinak podle popisu jde nejspíš o vláknitou zelenou řasu. Boj s touto ř…
ar 03.06.2011 23:40
ar
Akvárium je umístěno v rohu kousek od okna,má 30l a filtr At-f301.Odkaluji jednou za měsíc ale jen l…
Upik 04.06.2011 09:04
Upik
Tak tady jsou ty řasy bohužel se mi nepodařilo vyfotit v akvriu protože tam nebyly vidět
Xpress 04.06.2011 10:07
Xpress
Jejda Xpress a Upik je jedna osoba? Na foto od Xpress je "žabí vlas". Namotávat na špejli. Dal bych…
ar 04.06.2011 11:07
ar
Xpress a Upik je ta stejná osoba.Filtraci už jsem upravil tak že jsem na záklopku přijeli kousek pla…
Xpress 04.06.2011 12:58
Xpress
Co pak oto býložravých ryb je více, ale ne všechny by byly vhodné do 30 l akvárka. Tam jen snad opra…
ar 04.06.2011 14:03
ar
Jojo vím že je na tom filtru regulace ale i když je na nejmenším tak pořád hodně fouká.Děkuji za vaš…
Xpress 04.06.2011 14:16
Xpress
Ne ne, to jsme si nerozuměli, snižovat počet roslin nepomůže, naopak. Zbylo by zase více živin pro ř…
ar 04.06.2011 15:01
ar
Aha no ale stejně budu muset dát jednu pryč protože mi tam jenom hnije nový
Xpress 05.06.2011 07:53
Xpress
Proč hnije? jaký je to druh? jaké frakce (zrnitosti) je dno? Z čeho je dno? nový
ar 05.06.2011 18:14
ar
Už jsem jí dal pryč do akvária mého otce, ale jinak to byl echinodorus bleherae,většina listů už se… nový
Xpress 05.06.2011 20:23
Xpress
Tak Bleháre není zrovna náročná a to ani na světlo. No v každém případě ho není škoda. Nemyslím tím,… nový
ar 05.06.2011 21:00
ar
Dobře a děkuji vám za radu. poslední
Xpress 06.06.2011 07:02
Xpress

Ideální by bylo foto té řasy. Jinak podle popisu jde nejspíš o vláknitou zelenou řasu. Boj s touto řasou bývá dost složitý. Chce to hlavně mechaniky odstraňovat, častá výměna části vody 1/3 1x týdně. Také na řasy má vliv pokud je siné proudění vody a délka osvětlení. Zkuste svítit o hodinu méně, pokud možno přiškrtit trochu filtr a řasu očistit a odkalovat.
Když tak napište jaký filtr používáte(velikost nádrže), jak často odkalujete, jaké je osvetlení, jak dlouho svítíte a umistění akvárka.

Akvárium je umístěno v rohu kousek od okna,má 30l a filtr At-f301.Odkaluji jednou za měsíc ale jen lehce protože mám hodně rostlin a čístím 1x týdně(vypustím 1/2 vody,properu filtr,seškrábu řasy).Svítím denně 10h s 9W zářivkou.Foto přídám brzy

Jejda Xpress a Upik je jedna osoba? Na foto od Xpress je "žabí vlas". Namotávat na špejli. Dal bych do nádrže nějaké živorodky, ty si na ní pochutnají. Ideální by byla Black Molla

Pro Upika, koukal jsem na výkon toho filtru a on dává 250L/h což je na 30 nádrž až dost. Má možnost regulace, tak ho seškrtit na půl. Ta výmněna vody 1/2 je možná zbytečná, stačí 1/3 a spojil bych výměnu vody s odkalováním deritu. Sice je tam rostlin dost ,ale zřejmě je dost ryb a tím i hodně živin jak pro rostliny tak i řasu. Jinak je to v pohodě, hlavně aby na akva nesvítolo přímé dení světlo. Raději jen rozptýlené. Někdy je to u těch oken dost přímé a pak je boj z řasou nekonečný.

Xpress a Upik je ta stejná osoba.Filtraci už jsem upravil tak že jsem na záklopku přijeli kousek plastu.Black Mollu jsem už v akváriu měl ale bohužel se jí tam nedaří takže ji už ne,ale živorodky tam jsou teď tam mám paví očka a platy,ale moc mi vtom nepomáhají.Pokud víš o nějaké jiné rybce co by si na té řase pochutnala tak napiš prosím a já se po ní poohlédnu.

Co pak oto býložravých ryb je více, ale ne všechny by byly vhodné do 30 l akvárka. Tam jen snad opravdu ty živorodky.
Jinak na tom Atmanu je i štelování na průtok vody, alespoň jak jsem pochopil když jsem na něj koukal. Jestli je v akvárku hodně ryb tak opravdu odkalovat derit častěji. Živorodky a býložravé ryby díky trávícímu ustrojí, to dno zaneřádí poměrně dost a brzo. Nevím jestli měříš hodnoty vody NO3 ,ale myslím, ža tam asi bude víc než je potřeba. Jak kytky tak řasy ke svému růstu potřebují stejné živiny a když je jich tam dost pro oboje řasa se rozroste. Ono se řasy člověk úplně nikdy nezbaví, ale chce to co nevíce eliminovat, aby nepřekážela a když tak aby to byla jen zelená přisedlá v malé míře.
Kdyby to bylo větší akva tak bych řekl třeba Parmičky červenoploutvou nebo červenoocasou, dobrá je na řasy i Přísavka thajská ta ani nic jiného nežere, ale jak ji jednou dáš do akva tak je problém ji pak vylovit, ta je jak blsek. Krunýřovci okusují řasu hlavně když jsou mladý.Nejlepší by byl Otocinclus affinis není moc velkej, ale lépe když je jich víc.
Prozatím jsi uprav ten průtok, zkus častěji odkalovat a řasu mechanicky odebírat a uvidíš. Můžeš klidně i zkusit akva částečně přez den zastínit jestli je to možné.

Tak Bleháre není zrovna náročná a to ani na světlo. No v každém případě ho není škoda. Nemyslím tím, že by měl uhnít,ale do 30 litrového akva se nehodí. to by časem vyplnil celé akvárko:-)
Jinak to teď je potřeba sledovat jestli se to leší. Ono to nebude ze dne na den, ale postupem času by nějaká změna měla být vidět. No a když tak zase dotaz. Tak ať se daří.Jo teď nevím jestli jsem to psal, klidně tam dejte dvě "Ampulárky". Taky něco málo zbaští a listy alespoň postupně očistí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru