loading...
Předmět Autor Datum
Ono hlavně záleží jak je velká nádrž,aby se nechal poradit konkétní druh ryb. Pokud je nádrž dost ve… nový
ar 06.06.2011 19:27
ar
ja by som doporučil, z vlastnej skúsenosti, cichlidku Pelvicachromis pulcher (česky myslím "pestřene… poslední
perenquen 06.06.2011 23:38
perenquen

Ono hlavně záleží jak je velká nádrž,aby se nechal poradit konkétní druh ryb. Pokud je nádrž dost velká, tak pro začátek některý druh nenáročných cichlid, ty si snůšku pohlídají sami. U tlamovců si samička dokonce jikry nosí v tlamě. Taky rájovci, čichavci by se nechali chovat. Záleží především na velikosti akva.

ja by som doporučil, z vlastnej skúsenosti, cichlidku Pelvicachromis pulcher (česky myslím "pestřenec červený" ?). jediné "úskalie" je v tom, že väčšinou treba nechať z väčšieho počtu jedincov, aby sa vybral párik (násilné zostavenie páru kúpou 1 samec + 1 samica končí spravidla šarvátkami a utláčaním jednej ryby druhou).
keď už nie je možnosť získať väčšie množstvo jedincov (ideálne aspoň 5-6, samozrejme aby tam boli obe pohlavia), tak aspoň odporúčam kúpiť 1 samca a 2-3 samice. samičky sú v uzatváraní partnerstiev väčšinou viac iniciatívne než samce, medzi sebou súperia o priazeň samca a po čase by sa mal s jednou spárovať. vtedy je najlepšie zvyšné oddeliť.

P.pulcher sa neresí do úkrytov (obrátený črepník, kokosová škrupina, úzka jaskynka z kameňov, a pod.). o ikry sa stará samica, samec bráni okolie. po rozplávaní mladých ich chránia a vodia obaja rodičia - tento čas je pre akvaristu asi najkrajší: mláďatá reagujú na pokyny a správanie rodičov :-)

hlavný dôvod, prečo ho odporúčam, je ten, že poter je už zo začiatku pomerne veľký, rozmer hlavy a papuľky je podobný ako u poteru bežných živorodiek, takže aj kŕmenie je dosť ľahké. navyše je poter dosť sebestačný čo sa týka zháňania potravy - ak je akvárium zriedkavo čistené a sú v ňom nárasty rias a kal, dokáže si poter aj v tomto nájsť niečo "pod zub"...ináč sa dá kŕmiť artémiou, malými "buchankami", aj umelým práškovým krmivom...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...