Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemoc?

Dobrý den, prosím o radu. Nahoře u kořene ocasní ploutve má tetra bílý chomáč a jakoby se jí "trhá" kousek ploutve. Dá se poznat, jestli se jedná o bakteriální rozpad nebo plíseň? Jinak je ryba bez příznaků, žere normálně. Mám momentálně doma Sera Costapur, tak nevím, jestli ho použít nebo ne.. Díky! Irena

Předmět Autor Datum
Podle těch fotek se těžko určuje jestli jde o Clossatellu nebo Heteropolarii na kterou by opravdu za… nový
ar 08.07.2011 20:56
ar
Moc děkuju za radu, ano, na řasy a sinice "trpíme", rostliny žloutnou, takže nějaká chyba bude, jen… nový
IrenaE 08.07.2011 23:36
IrenaE
Ono taky záleží jakou vodu doléváte. Jestli je to vodovodní a není odstátá alespoň 3 hodiny. tak bio… nový
ar 09.07.2011 02:18
ar
Dobrý den, opět děkuji za rady:-) Vodu mám vždy odstátou alespoň 24 hodin, to si hlídám. NO3 občas p… nový
IrenaE 09.07.2011 12:44
IrenaE
Pokud je to ještě horší, tak klidně do karantény, ale raději přeléčit i společnou nádrž. Pokud by so… poslední
ar 09.07.2011 19:34
ar

Podle těch fotek se těžko určuje jestli jde o Clossatellu nebo Heteropolarii na kterou by opravdu zabral Costapur a nebo je to plíseň, na tu by zase zabral sera ectopur a sera mycopur. Chtělo by to prozkoumat lupou. Pokud ,ale doma je Costapur tak ho zkuste použít. Maximálně nezabere. Pozor na plže,ancistruse a pancéřníčky, pokud jsou v akva. Ty ho moc nesnášejí.
Jinak na foto je vidět že je v nádrži hodně řasy ruduchy. Jak často měníte vodu? Nemáte v nádrži velkou cirkulaci vody?

Moc děkuju za radu, ano, na řasy a sinice "trpíme", rostliny žloutnou, takže nějaká chyba bude, jen nevíme přesně co:-( Vodu měníme cca 1x za 3 týdny, vždy třetinu vody, na 63 l akva máme 15 dospělých rybek. Filtr byl v setu, jedná se o akva firmy Juwel s filtračním systémem Bioflow Super, 50 W topítkem a 15 W zářivkou.

Ono taky záleží jakou vodu doléváte. Jestli je to vodovodní a není odstátá alespoň 3 hodiny. tak biofiltr nefunguje. Chlor zabije většinu nitrifikačních bakterií. Pokud je to voda z jiného zdroje, chtělo by to změřit hodnotu vody. Ono je vůbec dobré občas si změřit hodnoty vody v nádrži a proto je dobré mít dom testy na PH, NO2 a NO3, popřípadě i na tvrdost vody.Celkem dobré a né drahé jsou od Fy Rataj http://shop.rataj-spk.cz/?menuid=557&openmenuid=0, 557,0&page=zbozi
Na foto jsou vidět i Paví očka a ty dokážou docela brzo "zaneřádit" vodu. Možná to bude chtít měnit vodu častěji a hlavně přádně odkalovat derit ze dna. Ta černá ruducha se hlavně dělá pokud je ve vodě hodně fosfátu a organických látek. Ryby je potřeba nepřekrmovat a krmit raději víckrát deně v menších dávkách.
15 Wattová zářivka by stačila, ale zdá se mi podle foto , že je akva někde blízko okna a jde na přímé světlo. To světlé"pozadí" taky moc nepřispívá. Podle toho že je na roslinách i zelená řasa tak je akva dost osvětleno. Kolik hodin svítíte? Stačí cca 12hodin.
Z toho filtru bych osobně vyndal tu carbonovou (černou) vložku. Aktivní uhlí je dobré používat jen po nějaké léčbě a stejně je uhlí po 24 hodinách nasycené a pak už nic z vody neodebírá. Je lepší tam dát vložku třeba z bioakvacitu.
Jen se ještě zeptám, nemají samečci "pávčáků" okousané ploutve? Tyhle "Kolumbijky" jsou na to potvory, alspoň dle fota bych řekl, že jde o Tetru kolumbijskou.

Dobrý den, opět děkuji za rady:-) Vodu mám vždy odstátou alespoň 24 hodin, to si hlídám. NO3 občas přeměřím testem od Dajany, jsou v pořádku, pH a tvrdost jsem zatím neměřila. O Očkách jsem četla, že jsou to bordeláři, teď tam jsou i malí, což taky akva určitě moc neprospívá. O fosfátech jsem nic zatím nečetla, ty také vznikají jako odpadní produkty? Snažím se krmit 2x denně a méně. S osvětlením je to problém. Akva je kousek od střešního okna, svítím 12-13 hodin. Jinak s okusováním ploutví už je klid, ze začátku to dělaly Parmy čtyřpruhé, ale časem se vyřádily, Kolumbijky jsou úplně v klidu. Včera jsem dala Costapur dle návodu, ale ploutev je horší, vypadá to spíš teď na ten rozpad, opravdu se jí začíná oddělovat.. Myslíte, že by bylo lepší hodit ji do karantény?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru