Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s parazity v akváriu

Dobrý den. Potřeboval bych poradit... mám takový problém. Já a otec máme akvárium. Asi před měsícem, nebo dvěma nám vymřeli rybičky v něm. Víme, jak se tam mají dávat, víme i to, že se akvárium musí nechat několik týdnů být - my jsme ho nechali být asi měsíc, dokonce jsme koupili Co2 kyslíkovou bombu. Rostlinám se docela dařilo a my tam dali rybičky. Byly to neonky - koupily jsme jich 10. Naše akvárium má 45 l. Rostliny v něm jsou ,,vodní mor" a ,,Jávský mech". Nejprve rybičky žili docela dlouho, ale pak jsme tam k nim přidali dvě Tetry císřské. Byly zřejmě nějaké nemocné a roznesly nákazu. Máme podezření, že šlo o ,,krupičku". Ryby byly neklidné a tělo měly osypáno spoustou bílých puntíků. Museli jsme je všechny vylovit. K vymření populace akvária přispělo, že byl skoro celý den vypnutý proud, kvůli pracím na ulici. Zkrátka smůla. Přežili jen malé akvarijní krevetky. Nejprve jich bylo 20, potom skoro vymřeli a bylo jich tak 6. Ale teď se jim daří - máme jich v akváriu asi 50. Žádné ryby tam zatím nedáváme, protože jsou ve vodě vidět nějaké malé jakoby larvy. Takoví maličcí bílí broučci. Myslíme, že jde o ,,krupičku". Otec sice tvrdí, že ti na krevety jít nemohou, protože krevetky mají krunýř, ale z čeho tedy ,,broučci" žijí ? Mohli by se snad živit z vodních hlemýžďů, které v akváriu máme ? A jak se dají vyhubit ? Předem děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Jen dotaz - pokud měly ryby krupičku, proč jste ji nezkusili přeléčit? Takhle to vyznívá, že jste ry… nový
Y Draig Goch 09.11.2011 11:08
Y Draig Goch
Léčba je dlouhodobější, tyden bohate staci - je otazka, jestli tohle znamena dlouhou dobu je potř… nový
JaBula 09.11.2011 19:41
JaBula
Hezký! ::) Tak jsem zase o něco málo chytřejší. Těmi vajíčky byly míněny cysty, většinou se vyhýbám… nový
Y Draig Goch 10.11.2011 12:28
Y Draig Goch
No, my jsme ryby léčit nemohli, protože k tomu nemáme prostředky. Žádné nádrže navíc.... ani nic tak… nový
Petrben 11.11.2011 13:25
Petrben
my jsme ryby léčit nemohli, vzdycky muzete...pokud ovsem chcete. protože k tomu nemáme prostředky.… nový
.JaBula. 15.11.2011 08:34
.JaBula.
Těmi vajíčky byly míněny cysty, většinou se vyhýbám moc složitému vyjadřován v tomhle pripade je ov… nový
.JaBula. 15.11.2011 08:28
.JaBula.
Jojo... jenže mně se do týdne několikrát stane, že na mě někdo reaguje "Prosímvás, řekněte mi to něj… nový
Y Draig Goch 15.11.2011 09:53
Y Draig Goch
jenže mně se do týdne několikrát stane, že na mě někdo reaguje "Prosímvás, řekněte mi to nějak česk… poslední
.JaBula. 16.11.2011 11:24
.JaBula.

Jen dotaz - pokud měly ryby krupičku, proč jste ji nezkusili přeléčit? Takhle to vyznívá, že jste ryby prostě vyhodili...? Vím, že to umí být rychlovka (díkybohu ne z vlastních akvárií), ale léčit to jde. Jinak paraziti, způsobující krupičku, jsou potvory. Většinou je přinesou nové ryby, někdy i živá strava. Léčba je dlouhodobější, je potřeba opakovat jí, protože paraziti mohli už naklást vajíčka a tudíž se po několika dnech vylíhnou další. Na rady ohledně léčby je pozdě, ale k léčbě krupičky se toho dá dohledat dost a dost na internetu. Důležitá je taky pravidelná kontrola - při každém krmení (takže aspoň 1x, lépe 2x denně) ryby prohlédnout moc času nezabere.
Teď je jen otázka, jestli akvárium "přeléčit" nebo kompletně restartovat před přidáním nové skupiny ryb. Já jsem pro kompletní vyčištění a restart, ale samozřejmě, názory se můžou různit.
Přeju pro příště víc štěstí a zdraví rybkám.

Léčba je dlouhodobější,

tyden bohate staci - je otazka, jestli tohle znamena dlouhou dobu

je potřeba opakovat jí,

pokud je odlecena dusledne, zadne opakovani potreba neni (tedy pokud neudela clovek znovu tu samou chybu, ze do akvarka prida ryby bez karanteny, nebo si prinese rizikove krmeni.

protože paraziti mohli už naklást vajíčka

paraziti zpusobujici "klasickou" krupicku vajicka nekladou. Pote, co stadia na rybe dostatecne vyrostou, se odpoji od ryby, spadnou na dno, zacystuji se a tam se vyviji v zavislosti na teplote jeden az nekolik dni. Pak se cysta rozpada na velky pocet mrnavych parazitu, kteri mohou rybu znovu napadnout.

Teď je jen otázka, jestli akvárium "přeléčit" nebo kompletně restartovat před přidáním nové skupiny ryb.

restart po krupicce (pokud tam byla jen ona) neni potreba.
Pokud je akvarko cca dva tydny pri teplote cca 25 stupnu bez ryb, vylihnuti paraziti bez hostitelu pochcipou. A protoze dalsi se uz nemaji na kom tvorit, tak proste infekce vymizi.
Na to ostatne spolehal i takovy jeden akvaristicky trik, kdy se kazdy den (po dobu, nez byly ryby zcela ciste - tzn. cca tyden)prelovily ryby do zcela nove nadrze. Takze cysty, ktere z ryb opadaly, se uz s rybou do doby lihnuti nemohly setkat a nemohlo tedy dojit k nove nakaze. Pote, co z ryby opadaly i posedni trofonti se zas mohly nechat chvilku v klidu, a pokud se zadny dalsi parazit neobjevil, mohly se dat ryby s klidnym svedomim do puvodniho akvarka (opakuji pro jistotu: pouze, pokud je problem jen puvodce krupicky Ichtyophthirius multifillis).
Vim, je to narocne na prostor i na stres ryb a ne vsude se to da pouzit (chce to proste dve hole nadrze navic), ale pokud je onemocneni zachyceno vcas (a ryby jsou bez sekundarnich plisni a bakterialnich infekci), je to ucinne a to i bez chemie. Pokud chemii, tak vyborne a rychle pusobi ESHA.

Hezký! ::)
Tak jsem zase o něco málo chytřejší. Těmi vajíčky byly míněny cysty, většinou se vyhýbám moc složitému vyjadřování, prostě je to něco, z čeho se ty potvory znovu vylíhnou, ale zase proč člověka šetřit... :-)
Co do restartu, jsem prostě paranoidní. Vím, že by stačilo přeléčit, 14 dní pěkně čistit a čekat... vím, to, ale nějak by mi to asi nedalo.
Nicméně, hlavní věc je akvárka kontrolovat a všecko podchytit včas.
Díky za rozšíření obzoru, přeju hezký den.

my jsme ryby léčit nemohli,

vzdycky muzete...pokud ovsem chcete.

protože k tomu nemáme prostředky.

stacilo tak malo...v dnesni dobe existuji spolehlive lecebne pripravky. Ma je kazdy zverimex.

A léčivo by ryby sice možná zachránilo, ale zničilo by to ostatní, co je dobré.

No, zato ted tam je vsechno dobre zachovano...
Priste zkuste rybam venovat vice pozornosti. Jsou to sice "jen ryby", ktere jsou navic levnejsi nez lecivo, ale porad to jsou ziva zvirata.

Těmi vajíčky byly míněny cysty, většinou se vyhýbám moc složitému vyjadřován

v tomhle pripade je ovsem presnost ve vyjadrovani myslim dost na miste. Clovek tak pochopi co se vlastne v akvarku presne deje a nemusi pak byt paranoidni kdyz neni duvod byt ;-).

Jojo... jenže mně se do týdne několikrát stane, že na mě někdo reaguje "Prosímvás, řekněte mi to nějak česky!", tak radši mluvím rovnou s každým jako s úspěšným absolventem základní školy... :-D;-)

Jsou to sice "jen ryby", ktere jsou navic levnejsi nez lecivo, ale porad to jsou ziva zvirata.

Ony ty ryby, když se jich kupuje nové hejno, zase o moc levnější, než léčivo nejsou. Pravda je, že léčiva má dneska většina zverimexů. Nebo zkusit otravovat nejbližší veterinu, jestli něco neprodávají...

jenže mně se do týdne několikrát stane, že na mě někdo reaguje "Prosímvás, řekněte mi to nějak česky!",

to sice beru, ale uznejte sam, ze "klast vajicka" a "zacystovat se" (chcete-li cesky ekvivalent "zapouzdrit se") je co se tyka vysledneho procesu dost zasadni rozdil (a to jsme jen u prvniho kroku vyvoje parazita). Neco zjednodusit prece neznamena rict to tak, jak to neni. Je to jako kdyz se detem rekne,ze je donesl cap. Je to take zjednodusene, tem detem to (alespon na nejakou dobu) staci, ale do pravdy to ma taky daleko.
A s cenou ryb vs. leciv - ono to cele tady v tomto vlakne myslim nebude ani tak o cenach jako spis o tom, ze nechat ty ryby pomrit nebo je nemocne splachnout do kanalizace je mnohem pohodlnejsi. Bohuzel :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru