loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nepíšete v jakých podmínkách je chován,čím je krmen,jestli se již svlékal, atd.
Nerodia 29.12.2011 15:19
Nerodia
Moc děkuji za reakci a upřesňuji. S raky jsem začal začátkem roku 2010. Koupil jsem nejprve červenéh…
paxako 29.12.2011 18:03
paxako
Mohu se zeptat co Vas vede k tomu, ze ti mladi racci by mela byt mladata od toho modreho cheraxe? Ti…
.JaBula. 29.12.2011 23:47
.JaBula.
Nenapadlo Vás že by se mohlo jednat i o napářenou samici?Ale v tomto případě se mi to zatím nezdá nu…
Nerodia 30.12.2011 07:54
Nerodia
Nenapadlo Vás že by se mohlo jednat i o napářenou samici? Ted kdyz ctu text zadavatele znovu, tak a…
.JaBula. 30.12.2011 12:50
.JaBula.
Musím přiznat, že nevím jistě o jaké druhy raků jde. Pořídil jsem je jako červeného a modrého raka a…
paxako 30.12.2011 17:26
paxako
Jestli chcete opravdu poradit tak sem dejte fotky raků ( snad by se dalo z toho vyjít o jaké druhy s… nový
Nerodia 30.12.2011 18:17
Nerodia
Opravdu chci poradit. Mohl byste mi ještě říci, jak sem dostanu obrázek v jpg? Dokonce jsem zkoušel… nový
paxako 30.12.2011 19:18
paxako
Pod odpovědním oknem je v rámečku Vybrat soubor na ten kliknete a vyberete si z vašeho počítače fotk… nový
Nerodia 30.12.2011 19:29
Nerodia
Tak dávám sem info.Opravdu se jedná o raky druhu Procambarus fallax.Tazatel bohužel ( podle fotek kt… nový
Nerodia 30.12.2011 20:39
Nerodia
JaBulo, mám k Vám prosbu. Jak se ukázalo, tak jsem neoprávněně byl v přesvědčení, že mám skutečně če… nový
paxako 02.01.2012 09:17
paxako
Tak vida. Nakonec jsme na tu zahadu nevyrazneho zbarveni raku spolecnymi silami prisli. Jen mne jest… poslední
.JaBula. 02.01.2012 09:53
.JaBula.

Moc děkuji za reakci a upřesňuji. S raky jsem začal začátkem roku 2010. Koupil jsem nejprve červeného raka asi 12 cm velkého, toho jsem měl asi rok. Byl v nádrži 100 l s neonkami, blackmolami, a skaláry. Krmil jsem ryby škrabaným hov.srdcem a spařenými kopřivami a mraženým hráškem. Musel jsem udělat rekonstrukci nádrže - praskla a během doby než jsem zařídíl novou nádrž a pořídil dvě akvárka na 30 l, rak pošel. Na inzerát na internetu jsem si pořídíl červené ráčky ve velikosti do 3 cm, od pěstitele, který s nimi končil. Dal jsem je do jedné z 30 litrových nádrží zařízené oblázky velikosti 8-16 mm, ve které jsou různé úkryty vyrobené ze skleněných odřezků polepených valounky. Letos v březnu jsem v prodejně Tropic objevil modrého ráčka a toho jsem dal do druhé stejným způsobem zařízené nádrže. Zpočátku jsem je krmil stejně jako prvního červeného. Koncem května jsem zjistil, že červení ráčkové nezčervenali a modrý postupně ztratil barvu. Od června jsem je začal krmit Tetra Wafer mixem. Ráčkové rostou velice zdařile svlékají se, zápasí a požírají se. Modrý v době dovolené chcípnul, ale v nádrži jsem objevil 8 mladých jedinců a ti ož jsou 6 až 7 cm velcí. Modří jsou světle béžoví s světle hnědým mramorováním. Od minulého týdne přidávám hrášek a bčas mám dojem, že jsou celkově bledší, ale modří nejsou. Červení jsou výrazně tmavší (béžová s hnědou kresbou), ale červenou nemají ani náhodou. Ve 100 l nádrži vedle barbusek, lér, sturisom, blekmol a neonek mám mramorové ráčky, pořízené před rokem. Těm se daří excelentně už jsou 12cm a mají spoustu potomků. Kvůli barvě dávám rybkám Tetramin ruby red a ráčci začínají mít místo béžové růžovou s tmavěhnědou kresbou. Takže jaksi všechno na opak. Jo u primárně červených a modrých ráčků nejsou rybky jen šnečci tuberkuláty. Na závěr moc předem děkuji a pokud jste dočetl mou litanii až sem, uznale pokyvuji hlavou. Už kvůli vnoučatům bych moc chtěl řešení najít, aby se mohla na ně těšit.

Mohu se zeptat co Vas vede k tomu, ze ti mladi racci by mela byt mladata od toho modreho cheraxe? Tihle raci se nemnozi partenogeneticky jako "mramoraci". Potrebuji k rozmnozovani opacne pohlavi a navic se mnozi az od urcite velikosti (tech 12 cm bylo od rostra po ocas nebo i s natazenymi klepety)? Z Vaseho textu chapu, ze jste tam mel cheraxe jen jednoho. Spis mi prijde, jestli se Vam tam nenamnozili ti cerveni raci (to jsou Procambarus clarki, nebo jaky druh?), kterych je tam vicero a mozna i opacneho pohlavi, nebo jestli se vam do tohoto akvaria nezatoulal nejaky ten mramorak. Je to mozne?
Co se tyka zbarveni raku - hodne to samozrejme ovlivnuje kvalita vody, strava i faze svleku. Zkuste pridavat mrazenou mrkev a zkontrolujte kvalitu vody, hlavne dusik. Nahodne jsem udelala tu zkusenost, ze mladata cherax quadricarinatus ktere pravidelne odchovavam jiz v nekolikate generaci se vice do modra zbarvili v akvarku, kde byl na dne sterk, ktery velmi pravdepodobne obsahuje vice zeleza, nez bezne akvarijni sterky.
Pro Nerodia (a ostatne i pro tazatele) - jsme na verejnem diskusnim foru, a myslim, ze by bylo mnohem lepsi napsat na co jste prisli i sem, tak doufam, ze az to poresite mezi sebou (pokud to tedy nechcete resit verejne), napisete sem kratke info i pro dalsi lidi s podobnym problemem.

Nenapadlo Vás že by se mohlo jednat i o napářenou samici?

Ted kdyz ctu text zadavatele znovu, tak asi moc jinych moznosti nezbyva. Pokud to ted chapu spravne, tak raci nejsou ve spolecne nadrzi (modri s cervenymi), ale jsou chovani oddelene. Nicmene, pokud se zamerim na zbarveni tech mladat - mladata cheraxu byla vzdy spis sediva a mramorovani u nich nijak vyrazne nebylo (na rozdil treba prave od ruznych druhu prokambaru). Fotka by tady mohla rict vic. A je tu samozrejme jeste zasadni otazka, jakeho byl ten puvodni cherax pohlavi, coz tu zmineno take nebylo. Treba nam na to tazatal odpovi verejne a nekam se dobrereme. Vic hlav vic vi...

JaBulo,
mám k Vám prosbu. Jak se ukázalo, tak jsem neoprávněně byl v přesvědčení, že mám skutečně červené 'Procambary' a modré 'Cheraxy'. Rád bych se na vás obrátil s prosbou o pomoc. Zde v diskusi, o něco výše, jste nabízela nebo alespoň tak jsem to pochopil, možnost získat modré Cheraxy. Pokud je to tak a stále to platí, mohla byste mi dát na sebe kontakt, abychom se domluvili na realizaci? Není problém, abych dal na sebe kontakt případně já.

Tak vida. Nakonec jsme na tu zahadu nevyrazneho zbarveni raku spolecnymi silami prisli. Jen mne jeste zarazi, ze se ta mladata udajnych modrych i cervenych raku pri velikosti 7 cm jeste nemnozi. Jeste pro celkove doplneni - ty uvadene velikosti jsou odhadovane od rostra po ocasek nebo i spolu s klepety? Ono mit 12 cm "fallaxe" je docela rarita, vetsinou tolik nedorostou a naopak - mnozi se uz v dobe, kdy maji v tele kolem 4 cm. Co se tyka mladych cheraxu - mam ted k prodeji odrostle, jiz urcene samice a mladata prozatim neurceneho pohlavi (barevnejsi samci se casto prodaji jako prvni). Pokud mate zajem, muzete mne kontaktovat na strajaka@seznam.cz, nebo mrknete na www.chlivek.unas.cz. Pri osobnim prevzeti v Praze se muzete mrknout i na dospely rodicovsky par.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...