Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Léčení krupičky

Dobrý den,

už skoro týden se snažíme vyléčit rybyčky od krupičky,ale zatím marně.Jediné je ,že se krupička nerozšířila na ostatní rybky.Léčíme solnou lázní s hodně vzduchováním a teplotě 3O stupňů.Mají to jen mřenky nádherné a už čtyři pošly.Každý den ráno se děsím, kdy zase nějaká rybka odejde.
Prosíme o radu co s tím dále,už si nevíme rady.Máme přerušit solnou léčbu a nasadit chemii?
Děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, tak díky zvýšené teplotě, osolené vodě a silnému vzduchování se nám z toho rybky dostali.…
Aartte 24.01.2012 17:40
Aartte
S timhle přípravkem zkušenost nemám, ale to dávkování zní logicky, nemyslím si, že byste to předávko… nový
Réza 24.01.2012 20:33
Réza
FMC je hlavně malachitová zeleň, takový všeobecný přípravek. Asi snad jediná chemie, co mám doma. To… nový
Y Draig Goch 28.01.2012 16:53
Y Draig Goch
No malachitku taky používám a v podstatě je to taky ještě methylenkou jediná chemie, co mám, ale je… nový
Réza 28.01.2012 19:37
Réza
Tak jsem dopadla nějak podobně. Před 3 dny jsem tam nalila dle návodu Anti-mykotin, ten mi doporučil… nový
Eva Ch 20.01.2015 10:44
Eva Ch
Dobry den chtel bych se zeptat. mam krupicku a zkousim tu solnou lazen : jak dal pokracovat ? nechci… nový
Smukyto 27.01.2018 12:37
Smukyto
30°C?! Tahle teplota je nebezpečná pro ryby, v případě že je oslabí je pravděpodobnost úmrtí ještě v… nový
davoule 08.02.2018 08:00
davoule
Já teda nevím,ale klasický postup při léčení krupičky je zvýšení teploty na 30°C, aby se urychlil vý… poslední
PaveJan 08.02.2018 08:32
PaveJan

Dobrý den, tak díky zvýšené teplotě, osolené vodě a silnému vzduchování se nám z toho rybky dostali. Aspon na chvilku a vlezlo to znovu na neonky, u kterých to začalo. Tak jsme je dali do karanténního akvária a dneska jsme přidali FMC přípravek od Dajany. Jen se mi zdá divné to dávkování. Za tři dny vyměnit 1/2 vody a přidat plnou dávku, 6.den zopakovat, 9.den bez výměny vody přidat půl dávky FMC. 12.den, pokud odezněla nemoc se má dát vše do původního stavu. Jo, a během léčby se prý nemá krmit. Tak se chci zeptat, jestlli to je opravdu tak, aby jsme to nepředávkovali...? Předem děkuji za odpověď

S timhle přípravkem zkušenost nemám, ale to dávkování zní logicky, nemyslím si, že byste to předávkovali, nevím, jak moc je to silné a co v tom je, ale dokonce mi to přijde poměrně málo, ale to záleží na složení. Jinak krmit se samozřejmě musí, 12 dní by to nevydržel ani člověk;-) Vždy by se to ale mělo omezit a dávat jim míň...ale ne, aby hladověli, jsou nemocné, tak potřebují mít z čeho vydžet.

FMC je hlavně malachitová zeleň, takový všeobecný přípravek. Asi snad jediná chemie, co mám doma. Tohle a pak nějaký přípravek jménem Multimedikal, na stejném principu. Chce to opravdu dodržet celý cyklus, i když ryby začnou vypadat zdravě.
A krmit samozřejmě ano, s nějakým odstupem po použití - když ta voda není už tolika ohavně zelená - a opravdu jen po špetkách, aby ryby všechno snědly.

No malachitku taky používám a v podstatě je to taky ještě methylenkou jediná chemie, co mám, ale je to odlitá lahvička od léků, na který je napsáno malachytová zeneň, takže to znám:-D Co se týče intervalů dávkování, tak nedodržuju předepsaný postupy a podle toho, jak jsou ryby napadený jim to tam dávám ob den, nebo jednou za tři dny v poloviční dávce a ten druhý den vyměňuju polovinu vody a funguje to. Dobrý je to zopakovat, i když už ryby vypadaj zdravě, rádo se to vrací. Je možný vyzkoušet vlastní postup, ale vždy se musí v závislosti na těch intevalech použít vhodný množství, takže bych se držela návodu. Jinak hodně se mi osvědčilo vylovit nemocnou rybu do kelímku s koncentrovanější dávkou tý malachytky, nechat jí v tom tak půl minuty a pustit zpátky. Ale tohle bych udělala spíš tak jednou dvakrát, je to docela driák.

Tak jsem dopadla nějak podobně. Před 3 dny jsem tam nalila dle návodu Anti-mykotin, ten mi doporučili v obchodě. Zdá se mi, že se nic nelepší. Jo důležitá věc, jsou tam také 2 vodní želvy. Co teď nalít nějakou jinou chemii? Nebude se to mezi sebou prát? Akvárko už máme dlouho, ale tohle se mi ještě nikdy nestalo :.(

30°C?! Tahle teplota je nebezpečná pro ryby, v případě že je oslabí je pravděpodobnost úmrtí ještě větší. Snižte teplotu a ryby dejte bokem od akvária které doporučuji okamžitě dekontaminovat.
Ryby ale nejspíš nepřežijí. Píšete že ostatní ryby jsou v pořádku, bedlivě je sledujte. Krupička má delší inkubační dobu. Teď musíte dbát na čistotu a přípravky podporující obranyschopnost organismu ryb.

Já teda nevím,ale klasický postup při léčení krupičky je zvýšení teploty na 30°C, aby se urychlil vývoj parazita. Když je v akváriu málo ryb, tak se pouze zvýší teplota a přidá sůl. Osobně dnes používám kombinaci Esha Exit + Esha 2000. Jelikož nemám krunýřovce, tak nic moc neřeším a prostě dám Esha a je pokoj. Ryby přežijí, krupička je pryč a nemusím je v ničem koupat. Jen po léčbě vyměním vodu. Údajně krunýřovcům ani nevadí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru