Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skokan

Dobrý den. Rád bych se obrátil jako laik s dotazem. Chci si splnit sen a zařídit se akvárium v exotické stylu. Moc se mi líbí styl tanganika či malawy. Někteří si možná budete ťukat na čelo, že jsem blázen- ale sen je sen. Jsem bohužel limitován prostorem, proto mohu mít akvárium max 80 l. Samozřejmě ho náležitě vybavím, ale moc bych v něm chtěl mít rybičky žluté, modré či červené, aby akvárium vypadalo nádherně. Líbí se mi např tlamovec žlutý, tlamovec africký apod, nicméně jedna ryba je teritoriálná, druhá má zase onaké požadavky atd... Proto prosím, zda byste mi někdo poradil vhodné ryby dle mých požadavků. Rád bych pár větších a do toho třeba hejno mebších rybiček. Moc děkuji za opověď.

Předmět Autor Datum
Větší ryby do 80 litrů, to moc nejde, tlamovci už vůbec!! Jiné rybky jsou taky pěkně barevné, např.… nový
Evva 17.01.2012 18:03
Evva
Děkuji za radu. Tyto jsou moc krásné. Za další druhy bych byl také rád. Hrozně se mi líbí tlamovec ž… nový
Jumper 17.01.2012 18:19
Jumper
Ono s těma tlamovcema je to podobně, jako se závojnatkama a to v tom, že vylučují velké množství dus… nový
Réza 17.01.2012 18:47
Réza
U tlamovců je potřeba víc ryb a od 200 litrů. nový
Evva 17.01.2012 18:57
Evva
Myslíte tohoto http://rybicky.net/atlasryb/tlamovec_labidochromis _caeruleus ? Radši si čtěte, co je… nový
Evva 17.01.2012 18:56
Evva
Pokud ujizdis na hejnech barevnych ryb, tak se zkus zamyslet treba nad tim udelat rostlinne akvarko… nový
.JaBula. 17.01.2012 19:06
.JaBula.
Pokud bych zvolil výše uvedené cichlidy, tak kolik jich mám pořídít od každého druhu? Snesou se navz… nový
Jumper 17.01.2012 19:43
Jumper
Bojovnice bojovnice_pestra jsou krásně barevné, nebo hezky zlatá a fajn rybka je tahle parmička parm… nový
Evva 17.01.2012 21:34
Evva
Tak nějak...já osobně jsem blázen do bojovnic:)...cichlidy jsou krásný, ale myslim si, že se ani neh… nový
Réza 17.01.2012 22:04
Réza
Pokud si to trochu pamatuji, tak tanganika, malawi - to jsou obecně všechno teritoriální ryby. Ale s… nový
Zarniwúp 18.01.2012 13:58
Zarniwúp
Přesně, ono tyhle super extra speciální ryby jsou sice moc krásný, ale pro začátečníka bych se jinam… nový
Réza 18.01.2012 16:04
Réza
Všem moc děkuju za odpovědi a zkušené rady!! Určitě si je vezmu k srdci:-) !!! nový
Jumper 18.01.2012 17:42
Jumper
Já myslim, že byste se s těma tlamovcema ze začátku zbytečně mordoval a "obyčejné" rybky vám nadějí… poslední
Réza 18.01.2012 17:45
Réza

Ono s těma tlamovcema je to podobně, jako se závojnatkama a to v tom, že vylučují velké množství dusíkatých látek a to není moc dobré pro jiné druhy ryb, některé by se dokonce mohly otrávit, kdyby tam těch tlamovců bylo hodně, navíc bych je dala do akvárka tak 100l a výš. Jako oni by v těch 80 litrech asi i šli a žili, ale ideál by to pro ně nebyl, takže bych se spíš koukla po nějakym menšim druhu. Poradila bych vám třeba čichavce, to jsou moji oblíbenci, ale to je zase to samý, ty chtěj větší prostor, než 80l. Opravdu by nešla zařídit alespoň ta stovka? S tím už by se dalo pracovat mnohem lépe. Někdy se ten prostor dá nahnat i do výšky akvária.

Pokud ujizdis na hejnech barevnych ryb, tak se zkus zamyslet treba nad tim udelat rostlinne akvarko s ruznyma barevnyma formama plat nebo pavich oci. Na to by bylo 80l ok a navic muze byt nadrz i pekne osazena rostlinama, ktere u tlamovcu casto nevydrzi. A nenech se odradit tim, ze je to "obycejna" ryba. Kdyz se akvarko povede a dobre funguje, muze byt krasne treba i bez ryb...

Pokud bych zvolil výše uvedené cichlidy, tak kolik jich mám pořídít od každého druhu? Snesou se navzájem? Poradí mi ještě někdo jiné krásné druhy modrých, žlutých či jinak krásně zbarvených rybek, ,teré by pro moje podmínky a účely byly vhodné? A jak akvárku pro cichlidy vybavit v interiéru...

Pokud si to trochu pamatuji, tak tanganika, malawi - to jsou obecně všechno teritoriální ryby. Ale snesou se prakticky všechny - na dostatečně velkém prostoru, jenže to už předem vylučuje těch 80 l. :-|
Kdysi jsem chtěl malawi do 110 l a vycházely mi tak 3-4 rybky na celé akvárko... (jeden sameček, 2-3 samičky). Pak z toho sešlo.

Kolem 100 litrů - hejno parmiček, dolů pancéřníčky, jednou dvakrát ancitrus, hodně kytek, málo šneků a nazdar. Parády habakuk, rybky se neschovávají, furt se tam něco děje a minimum starostí. :-)

Přesně, ono tyhle super extra speciální ryby jsou sice moc krásný, ale pro začátečníka bych se jinam, než k hejnu neonek nevrhala. Ono když si člověk vezme, kolik jeden tlamovec stojí a když si k tomu připočte, jak snadno může něco zeslonit...začala bych takhle a časem bych se vrhla na nějaký větší prostor...do 80 litrů pokud by člověk fakt chtěl něco atraktivního, tak pár těch čichavců, ale řikám to s dost špatnym svědomím:-D Určitě by se tam vyjímaly betty, neonky, pancéřníčci, ti přežijou snad i výbuch atomovky a je jich taky hodně barevných variet. Živorodkám se meze nekladou, velice pěkné jsou lyrovité mečovky, mám ráda taky kombinaci plat a black moll, krásně k sobě barevně jdou. Musí se brát ohled na ten prostor, pro začátek je to ok, ale nemůžou se tam nasekat tak velké ryby, to by stejně končilo zklamáním.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru