Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co s krupičkou

Ahoj lidičky,
prosím o radu co dál s léčenými rybkami.
Léčbu krupičky jsem začala před 14 dny a zvýšením teploty na 30 stupŇů,hodně vzduchováním a solnou lázní.Po 10 dnech léčení se sice dále krupička na ostatní rybky nerozšířila,4 rybky během léčby uhynuly a u dvou krupička zůstala na hretních a ocasních ploutvích.
Pak jsem vodu kompletně vyměnila a nasadila chemii ESha exit,které je již 3 dnem léčím,ale bohužel,žádný pokrok není vidět,že by se krupička ustupovala.
Poradíte mi někdo co dále dělat?Nasat další chemii tím myslím esha 2000 a když už jí nasadím, zase vyměnit kompletně celou nádrž vody?
Předem děkuji za radu

Předmět Autor Datum
Už zakládáte čtvrté vlákno o tom samém...nebylo by lepší pokračovat v jednom? Rozjetá krupička se lé… nový
Réza 20.01.2012 20:16
Réza
Pokračovala bych ještě v léčení s eShou Exit, podle návodu. Dávkujete správně? Esha 2000 na krupičku… nový
Evva 20.01.2012 21:58
Evva
Malachytka je celkem driák to jo, ale nikdy v životě se mi nestalo, že by to jediný rybě ublížilo. M… nový
Réza 20.01.2012 22:55
Réza
Pomáhám na veterině a tohle mi připomíná staré kynology, mají svoje metody, které používali už jejic… nový
Evva 21.01.2012 00:07
Evva
Moc akvaristů sem nechodí, více zkušeností s léčbou najdete třeba tady 2223 nový
Evva 21.01.2012 00:20
Evva
Což já to nezavrhuju...a ta králičí kůže je trochu extrém ne?:-D Nicméně malachytka se prodává pořád… nový
Réza 21.01.2012 13:54
Réza
Vylhaný :?: To už hodně přeháníte. Každej ať si léčí jak uzná za vhodné, když máte dobrou zkušenost… nový
Evva 21.01.2012 23:11
Evva
Nojo...:-Dtak já už radši mlčim:-D:-D:-D:-D.....nemám pocit, že bych něco přeháněla, mě to tak skute… poslední
Réza 21.01.2012 23:22
Réza

Už zakládáte čtvrté vlákno o tom samém...nebylo by lepší pokračovat v jednom? Rozjetá krupička se léčí poměrně těžko. Když je smůla, může vychcípat klidně celý akvárko...a je to vůbec krupička? Co nějaká fotka?
Vyprdněte se na nějakej přiblblej drahej exit a kupte si normální malachytovou zeleň.

Pokračovala bych ještě v léčení s eShou Exit, podle návodu. Dávkujete správně? Esha 2000 na krupičku není. Réza - Exit není přiblblej. Má jednu velkou výhodu, že se sám odbourává, takže se po léčení nemusí extra měnit voda a filtrovat přes uhlí. Malachytová zeleň je přiblblá, pro některé druhy ryb je toxická.

Malachytka je celkem driák to jo, ale nikdy v životě se mi nestalo, že by to jediný rybě ublížilo. Myslim si, že by to mohlo bejt účinnější, když už je ta krupička takhle rozjetá. A s odbouráváním jsem neměla nikdy problém a přes uhlí jsem nikdy nefiltrovala. Akorát pak nadvakrát vyměnim vodu a je to. Zůstávám věrná malachytce:-D protože jsem zjistila, že na mnohý tyhle "spešl" přípravky není spoleh. Navíc je to šíleně předražený. Malachytku používal můj děda, mí rodiče...a já s ní mám taky dobrý zkušenosti. Je dobrý to třeba namíchat koncentrovanější, nalít to do kelímku a dát do toho na minutu nemocnou rybu. To se mi odsvědčilo.

Pomáhám na veterině a tohle mi připomíná staré kynology, mají svoje metody, které používali už jejich otcové a dědové, a nic jiného neuznávají. Např. odčervení pomocí králičí kůže se srstí, atd. Nebo králíkáři. Mají svoje staré léčivo, a i když je doktor přemlouvá na novější, účinnější a hlavně šetrnější, radši si objednají ten starej dryják. Přiznám se, že nemám naštěstí s krupičkou žádné zkušenosti, ale znám pár lidí, kteří jsou s jejím účinkem nadšení. To samé čtu na diskuzích. Takže bych to nezavrhovala.

Což já to nezavrhuju...a ta králičí kůže je trochu extrém ne?:-D Nicméně malachytka se prodává pořád a pořád se používá. Kromě toho, že jí používaj "starý a nemoderní" akvaristi (a těm bych možná i důvěřovala), se běžně doporučuje na akva-serverech a to i k poměrně náročným rybám. Jde o to, že ta toxicita je nezabije hned, ale kdyby se v tom koupaly tři měsíce v kuse, tak to by jim asi samozřejmě dobře neudělalo. Jinak je to celkem neškodná záležitost, jako všechny přípravky. Já jsem zkoušela mnoho těhle "zaručených a šertných novinek"...ne, že bych měla na rybách každou chvíli krupičku, ale taky už jsem pomýšlela na jakousi alternativnější léčbu...a mohu říct, že jsem spokojená rozhodně nebyla. Na nějaký okrasný akvárečko je to jistě fajn, ale pokud na tom předraženym a vylhanym preparátu zavisí odchov nečeho, co se zrovna nemnoží, jako gupky, tak rozhodně sahám po tomhle. Neublíží to ani potěru, pokud se to použije s rozumem. Ale mě je to jedno, co si kdo lije do akvárka:-D...já bych asi neměnila. Stará dobrá sůl a malachytka mnohdy dokáže zázraky. Někdy to ani neni potřeba, když se na to přijde brzo a jen se to osolí a zvýší se teplota.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru