Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zákal vody,řasy a okousané rostliny

Ahoj prosím o pár rad pro začátečníka.
V prosinci jsem založil akvárium vše jsem si nastudoval a postupoval dle instrukcí.
Filtraci mám JBL CristalProfi e901,osvětlení T5 2x39w (coral blue a white plant) svítím 14 hodin.
Přídavné vzduchování na dvouch místech, kořen nebarví a dno bez drceného vápence. Rostliny mám,Echinodorus bolivianus - šípatkovec bolivijský,Egeria najas - douška řečankovitá a Limnophila sessiliflora - bahnatka bezstopečná. 20neonek, 6skalárů, 6kančíku 2ancistrusy a nově jsem zakoupil 4rybyčky co požírají řasy. Od začátku chodím na radu do Akvaristiky v Bráníku jsou tam fakt moc milý,ale chtěl bych i jiný názory na mé problémy.

Největší problém mám ze zakalováním vody a okusováním kytek od Skalárů,hnědou řasu mi zdárně pomáhají likvidovat ty nové rybičky. Do včerejška jsem odkaloval jednou za 14dní a při větším znečištění dna a vody jednou za týden.
Naposled v úterý 8.2 když jsem zjistil že No2 je lehounce z normálu, následně jsem vyměnil polovinu vody a odjel do soboty na hory. Ryby jsem naschvál nechal o hladu abych se ujistil že zakalení není z přebytku potravy,osvětlení je na spínacích hodinách. V sobotu jsem se vrátil a zjistil že akvárium je asi nejvíc zakaleno od založení v Prosinci. Ryby v pořádku a i test No2 byl v pořádku. Ihned jsem odkalil půlku akvária, asi v devět večer, ale ráno když jsem přišel v osm k akváriu bylo znova zakalený. Voda je zakalená do zelena z plovoucíma malými pevnýma částečkami něčeho. Už začínám ztrácet trpělivost a proto prosím o každý nápad.
Díky

Předmět Autor Datum
Tak jestli chodíte do Bráníka, tak bych se jednoznačně poradila tam, jsou to akvarističtí nadšenci a… nový
Evva 12.02.2012 10:06
Evva
To osvětlení...to bude asi něco, co podporuje růst rostlin? Mohly se vám tam namnožit jednobuněčný ř… nový
Réza 12.02.2012 14:36
Réza
Těch 14 hodin mě docela praštilo do oka. Je pravda, že bílé zářivky celkem stačí, jako prevence prot… nový
Y Draig Goch 12.02.2012 15:08
Y Draig Goch
Mně akorát zaráží ta kombinace neonky + skaláry... dobrá bašta denně doma... .....aneb Darwin v prax… nový
Réza 12.02.2012 17:05
Réza
Inu, jak říkal pan otec, proti gustu žádný dišputát. :-D Jako kdyby si člověk do chovného rybníka na… nový
Y Draig Goch 12.02.2012 18:08
Y Draig Goch
mňa viac zarážajú "kančíky" - na fotke akvária neviem žiadneho nájsť. čo je to konkrétne za druh ? p… nový
perenquen 13.02.2012 12:47
perenquen
Díky za rady je mi jenom divný že jsem vyměnil půlku vody včera večer a ráno to bylo stejně zakalený… nový
blackwood 12.02.2012 17:12
blackwood
No, tak ještě jednou prostudovat obrázek... jak tak koukám na to okno... na řasy jak dělané. Akva je… nový
Y Draig Goch 12.02.2012 18:18
Y Draig Goch
Akvárium má 178L, Skaláři se poštuchujou jenom mezi sebou neonek si nevšímaj. nový
blackwood 13.02.2012 09:32
blackwood
Ať počítám jak počítám, tohle osazenstvo mi pořád přijde na tak 300l akvárium a to ještě s bídou, pr… poslední
Y Draig Goch 15.02.2012 15:15
Y Draig Goch

To osvětlení...to bude asi něco, co podporuje růst rostlin? Mohly se vám tam namnožit jednobuněčný řasy a to může dělat takovej zelenej zákal. Většinou se to děje, když stojí akva třeba u okna, nebo se tam dost intenzivně svítí...nebo když se silně vzduchuje. Já jsem sice příznivcem vzduchování, protože to může potlačovat plísně a bakterie v akvárku, ale možná by mohlo pomoct ubrat bublinky:-D a přidat rostliny, je jich tam opravdu málo. Ty se také podílí na udržení rovnováhy ve vodě. Mohlo by se zkusit nahradit ty zářivky obyčejnýma bílýma zářivkama z elektra (alespoň na zkoušku), já to tak mám všude, rostliny pod tim bujej bez problémů. Pokud by to bylo způsobený nějakýma řasama, nebo jiným životem, mohla by pomoct i troška nějaké chemie. Proprali jste dostatečně ten štěrk, než jste ho dali do akvárka? Víc už mě asi nenapadá...

Těch 14 hodin mě docela praštilo do oka. Je pravda, že bílé zářivky celkem stačí, jako prevence proti řasám jsou dobrý.
Taky teď bylo pár docela jasných dní, hezky svítilo sluníčko a jestli je akva vystavené slunečním paprskům, je to hned... :-)
Mně akorát zaráží ta kombinace neonky + skaláry... dobrá bašta denně doma... :-D
Mimochodem, jak je ten tank velký? Podle rybího osazenstva usuzuju na 300l...

Inu, jak říkal pan otec, proti gustu žádný dišputát. :-D Jako kdyby si člověk do chovného rybníka nasadil štiky... skaláry se mi líbí, ale anžto na ně nemám místo, mám smůlu. Jen by mě zajímalo - tvrdí se, že když jsou skaláry s menšími rybkami chovány odmala, tak je nežerou... dobře, mám dravou rybu, dobře ji krmím, takže mi nebude žrát to, co žere běžně (takže kupř. ta skalára ty neonky) - ale co si o tom společném soužití myslí ty neonky? Asi moc filozofuju... :puff:
Stačí ten blb beťák, že mi žere vajíčka od šneků a já musím čistit akvárko od řas vlastnoručně!

mňa viac zarážajú "kančíky" - na fotke akvária neviem žiadneho nájsť. čo je to konkrétne za druh ? pod pojmom "kančík" sa môže skrývať plno druhov, čo dokážu narobiť v spoločenskom akváriu poriadne vetry ]:) ... oproti tomu spolužitie skalárov s pravými neónkami bude idylka

No, tak ještě jednou prostudovat obrázek... jak tak koukám na to okno... na řasy jak dělané.
Akva je takové chudé, chtělo by to pár nižších rostlin, aby se měly neonky kam schovat. Mají rády podrost... a až příště skaláry zůstanou pět dní bez jídla a rozpomenou si, čím se živí ve své domovině (kterou teda samozřejmě nikdy neviděly...) a pustí se do nich, aby bylo kde se schovat.
Ad filtr - výrobce udává že je pro akvária 90 - 300l, vytočí 900l za hodinu, zajímal by mě objem akvária a objem filtrace. Jestli je to 300l, tak by asi bývalo bylo lepší pořídit ten o číslo větší filtr... a jestli je to míň jak 300l, tak by asi bývalo lepší pořídit míň ryb.

Ať počítám jak počítám, tohle osazenstvo mi pořád přijde na tak 300l akvárium a to ještě s bídou, protože kančíkům nedovolím přerůst 15 cm... odhlédneme-li od faktu, že skaláry i kančíci jsou v době tření agresivní a rvou se jak koně (a někdy taky jen proto, že mají málo místa)... 178 litrů je pro hejno cichlid o počtu 6 (1 samec + 5 samic) kusů a jednoho či dva krunýřovce nebo pro jeden pár skalárů, jednoho či dva krunýřovce a spánembohem hejno něčeho malého, ale nemuselo by to být tak choulostivé, jako axelrodi...
Ono je těžké nějak udělat hezké akvárium, které vypadá prázdně, protože v něm jsou mrňata ryb, které v dospělosti mají kolem 15 cm a potřebují spoustu místa... a kančíci budou na vině NO, báječně špiní vodu. Obzvlášť jestli krmíte jak máte. Mimochodem, jaký konkrétně druh kančíka to je, prosím?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru