Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závojnatka - vypouklé oko !

Pro jednu závojnatku tak 60l samostatně, samostatný chov není vhodný - my máme pár v 110l a vejde se tam jen tak tak.
Bojovníček - míněno beta? Beta a skaláry, to je taky kombinace k ničemu. A "ale něco jak ten bojovníček", to by mohl být tlamovec, rájovec nebo samice betta splendens... proboha!
Víte, někdy je lepší nejdřív pořádně nastudovat téma a pak se do toho vrhnout. V prodejně nemusíte narazit na profesionála, ale na prodavače/podavače kterým vám dá a vnutí cokoliv.
Závojnatky mají jako základní potřebu pro pár (bez dalších ryb!) akvárium 110 až 200l, silnou filtraci, vodu spíš chladnější, nemusí mít topení. Strašně špiní a zanášejí vodu, ostatní ryby se díky tomu v ní dusí. Potřebují krmivo s vysokým podílem zelené složky. Při krmení jednostrannou stravou trávicí problémy.
Bojovnice potřebuje teplou vodu, alespoň 26°C, může být nižší sloupec, hodně zarostlou hladinu a pokud možno ne jiné ryby s velkými ploutvemi.
Skalára potřebuje pro pár (bez dalších ryb, max. nějakého ancistrusa) aspoň 60, nejlíp ale 100 a víc litrů, vodu aspoň 26°C, výška akvária aspoň 50 cm, protože dospělá skalára je vysoká ryba. Jsou hodně dravé, potřebují spíš masitou stravu.
Žába tam plave s nimi?
Jestli máte Juwel nebo jiný aquaset 60 l, tak do toho jste si měli pořídit spíš tři hejna menších hejnových rybek s podobnými nároky na místo nebo hejno gupek a toho bojovníka...
Jinak - krmení by se mělo střídat, granulky s vločkami, mražené nebo živé, s vyšším podílem zelené složky...
Dno odkalujete jak často? U závojnatek by to chtělo aspoň 2x do měsíce, při téhle osádce klidně co týden.
Pokud půjde o bakteriální vodnatelnost nebo plísňovou infekci z nevyhovujících podmínek, bude v takovém akváriu problém nějak to přeléčit. Skaláry jsou celkem citlivé na chemii, sumečci taky. Jako prevenci můžete zkusit sůl - jedna polévková lžíce, rozmíchat v cca půllitru vody a vlít do akvária. Působí desinfekčně a podporuje tvorbu ochranné vrstvy slizu na kůži.
Fotky se dají vkládat sem, pokud se zaregistrujete, máte na to browser hned pod příspěvkem.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny