Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závojnatka - vypouklé oko !

Dobrý den ,
prosíme o radu ,máme asi tak roční závojnatku velikosti cca 13 cm ,které se vzpouklo oko.Vypadá to jako by přes něj měla nějakou folii.Nemá žádné jiné příznaky nemoci, je vitální i papání ji chutná.V akváriu máme ještě jednu mladší a o dost menší a ta je OK.Jinak velikost akvária je 50 litrů ,jsou tam i jiné rybky ale všechny jsou zdravé.Děkujeme za radu hlavně dcerky.

Předmět Autor Datum
Kdo vám, proboha, poradil, abyste dali do pouhých 50l dvě závojnatky a ještě další ryby? Kolik a jak…
Y Draig Goch 22.04.2012 14:24
Y Draig Goch
Je tam ještě 7 rybek s toho 1x bojovníček,2x sumeček,2x skalárek a 2x nevíme ale něco jak ten bojovn…
Pája s rodinou 22.04.2012 19:39
Pája s rodinou
Pro jednu závojnatku tak 60l samostatně, samostatný chov není vhodný - my máme pár v 110l a vejde se… nový
Y Draig Goch 22.04.2012 20:03
Y Draig Goch
Kde začít,žabka plave s nima ano .Ty dvě rybky jsou tlamovci a důvod naší volby pro akvárko byly dce… nový
pája s rodinou 23.04.2012 10:50
pája s rodinou
Osolit, odkalit - odkalujete pravidelně dno? V takhle přerybněném akváriu by bylo potřeba dělat to t… nový
Y Draig Goch 23.04.2012 13:15
Y Draig Goch
Dobry den, ja mam take zavojnatku, ktera ma vypoukle oko a take si s ní nevim rady. poslední
veve 18.07.2016 15:37
veve

Kdo vám, proboha, poradil, abyste dali do pouhých 50l dvě závojnatky a ještě další ryby? Kolik a jakých ryb tam ještě je? A za jakých podmínek? Teplota vody může být v takovém případě rozhodující. Stejně jako složení krmiva - každá ryba potřebuje své, v případě závojnatek hlavně zelené...
Závojnatky vyžadují specifické podmínky, chladnější vodu a lepší filtraci. Pokud to nemají, může se stát cokoliv. Mohla by to být počínající vodnatelnost, může to být mechanické poranění, nějaké plísňové onemocnění - nešlo by rybu vyfotit?

Je tam ještě 7 rybek s toho 1x bojovníček,2x sumeček,2x skalárek a 2x nevíme ale něco jak ten bojovníček jo a žabku.No a neporadil nám to nikdo ,ale též nám to nikdo nerozmlouval.Teplota je 24 stupňů ,filtrace je tedy dle mého názoru nevyhovující nic méně je to originál ze setu.Asi proto ho ale musím čistit každých 14 dní jinak brčál.Jinak moc děkuji za zájem vyfotit není problém problém je kam vložit.A jaká velikost akvária by byla vyhovující?Děkujeme.

Pro jednu závojnatku tak 60l samostatně, samostatný chov není vhodný - my máme pár v 110l a vejde se tam jen tak tak.
Bojovníček - míněno beta? Beta a skaláry, to je taky kombinace k ničemu. A "ale něco jak ten bojovníček", to by mohl být tlamovec, rájovec nebo samice betta splendens... proboha!
Víte, někdy je lepší nejdřív pořádně nastudovat téma a pak se do toho vrhnout. V prodejně nemusíte narazit na profesionála, ale na prodavače/podavače kterým vám dá a vnutí cokoliv.
Závojnatky mají jako základní potřebu pro pár (bez dalších ryb!) akvárium 110 až 200l, silnou filtraci, vodu spíš chladnější, nemusí mít topení. Strašně špiní a zanášejí vodu, ostatní ryby se díky tomu v ní dusí. Potřebují krmivo s vysokým podílem zelené složky. Při krmení jednostrannou stravou trávicí problémy.
Bojovnice potřebuje teplou vodu, alespoň 26°C, může být nižší sloupec, hodně zarostlou hladinu a pokud možno ne jiné ryby s velkými ploutvemi.
Skalára potřebuje pro pár (bez dalších ryb, max. nějakého ancistrusa) aspoň 60, nejlíp ale 100 a víc litrů, vodu aspoň 26°C, výška akvária aspoň 50 cm, protože dospělá skalára je vysoká ryba. Jsou hodně dravé, potřebují spíš masitou stravu.
Žába tam plave s nimi?
Jestli máte Juwel nebo jiný aquaset 60 l, tak do toho jste si měli pořídit spíš tři hejna menších hejnových rybek s podobnými nároky na místo nebo hejno gupek a toho bojovníka...
Jinak - krmení by se mělo střídat, granulky s vločkami, mražené nebo živé, s vyšším podílem zelené složky...
Dno odkalujete jak často? U závojnatek by to chtělo aspoň 2x do měsíce, při téhle osádce klidně co týden.
Pokud půjde o bakteriální vodnatelnost nebo plísňovou infekci z nevyhovujících podmínek, bude v takovém akváriu problém nějak to přeléčit. Skaláry jsou celkem citlivé na chemii, sumečci taky. Jako prevenci můžete zkusit sůl - jedna polévková lžíce, rozmíchat v cca půllitru vody a vlít do akvária. Působí desinfekčně a podporuje tvorbu ochranné vrstvy slizu na kůži.
Fotky se dají vkládat sem, pokud se zaregistrujete, máte na to browser hned pod příspěvkem.

Kde začít,žabka plave s nima ano .Ty dvě rybky jsou tlamovci a důvod naší volby pro akvárko byly dcery ,chtěly mít zlatou rybku proto závojnatka to ostatní se tak nějak navalilo.S těmi prodavačemi/podavačemi máte ůplnou pravdu ,ale i odborník rád prodává.Oko se dnes zdá být menší pro sichr jme daly sůl a uvidíme.Jak to tak čtu tak jsme uplně mimo mísu a potřebovaly bychom alespoň dvě nová akvárka což bude problém ,alespoň víme jak budem pokračovat dál.Ješte jednou díky moc.

Osolit, odkalit - odkalujete pravidelně dno? V takhle přerybněném akváriu by bylo potřeba dělat to tak 1x týdne.
Tlamovci - tak to je další bod - ti by měli mít hejno samec + 4 - 5 samic a taky svoje akvárium, aspoň 100l...
Prostě v té šedesátce máte tři druhy ryb s obrovskými nároky na prostor, pokud jim chcete poskytnout aspoň trochu přiměřené životní podmínky...
Do tohohle akvária by šly tak ty dvě závojnatky, když se přimhouří všechny oči a nic dalšího.
Jinak, my jsme nakonec do obýváku 25m2 vměstnali 2x 110l a 1x60l a šlo to. Pravda, bydlíme v přízemí a staré zástavbě, takže máme dobré podlahy. Když kromě toho unesou ještě terárium, nás a ostatní zvířata... a právě třeba tlamovce, což jsou zajímavé ryby nemáme jen proto, že další 100l akvárium se nám už do pokoje nevejde...
Věřte mi, že u mě byste tohle do 60l nenakoupili... :-) Kdyby se ukázalo, že jste začátečníci, dostali byste zdarma přednášku, pak literaturu a pak bychom se mohli bavit o rybách.
Mimochodem, pokud má ten zákal ryba jen na jednom oku a nešíří se to, mohlo by opravdu jít jen o nějaké zranění... bakteriální vodnatelnost je strašák, projevuje se právě ve špatně zařízených akváriích a na stresovaných rybách. Kdyby se začala závojnatka nafukovat, měla jakoby zježené šupiny (odstávající od těla), tak doporučuju rychle s ní pryč. Jinak můžete zkusit nějaký multimedikální chemický přípravek, ale sumečci a skaláry chemii špatně snáší...
Odkalte dno, vyměňte vodu... doporučuje se zvýšit teplotu až na 30°C, krátkodobě, ale závojnatky by to mohlo porouchat ještě víc... to je prekérní situace!
Je škoda, že se to takhle zvrtlo už na začátku. Závojnatky jsou krásné a inteligentní ryby (mimochodem, náš Karkulín měří 18 cm a Mandarínka 15 cm), které se můžou dožít víc jak 10 let. To co máte doma jsou ještě pořád miminka...
zavojnatka_cinska
tlamovec_africky
skalara_amazonska
bojovnice_pestra
- velmi relevantní odkazy, ještě hrůzostrašnější v požadavcích na podmínky, než já...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru