Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sůl & Vincentka

Snad na každém akvaristickém webu nebo diskusním fóru je možné narazit na informace o úpravě vody pomocí Vincentky nebo obyčejné kuchyňské soli.

Bohužel se ale většinou jedná jen o strohé informace, ve kterých se nic nedozvíte s jistotou. Zapříčiněno je to taky tím, že každý má své zdroje a svůj vlastní způsob péče o akvárium.

Proto bych si chtěl konečně ujasnit vše ohledně této problematiky. Tzn. způsob použití, dávkování (!) a samozřejmě v jakých případech a v jakých biotopech je pužití možné/vhodné (vliv na rostliny). Jestli je nutné po zásahu solí vodu průběžně vyměnit za čerstvou z vodovodu.

Já sůl použil včera -náznak krupičky na neonce, která má odřený bok.
Čistý objem vody v akváriu necelých 50l. Asi 3 kávové lžičky soli předem rozpuštěné v odebrané akvarijní vodě. Zatím nevím, jak to snesou rostliny ani jestli mám vyměnit část "staré" vody. Nevím jakou má sůl vliv na bakteri ve filtru. proto ocením každou radu / připomínku.

Doufám, že se dozvím vše, co potřebuji vědět.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
S vincentkou zkušenost nemám, ale tý soli se nebojte, to se nedávkuje po lžičkách, ale po lžících:-D… nový
Réza 07.06.2012 17:45
Réza
Souhlas, do 100l dávám 5 - 7 lžic, vrchovatých. Ryby nic neříkají, druhý den se trochu ubere a troch… poslední
Y Draig Goch 07.06.2012 19:02
Y Draig Goch

S vincentkou zkušenost nemám, ale tý soli se nebojte, to se nedávkuje po lžičkách, ale po lžících:-D Každej jí ale dávkuje jinak. Četla jsem jak lžíci na 50l, tak na 10l a myslim si, že rybám to neuškodí, problém s tim můžou mít spíš rostliny, když se to přežene. Já to dělám tak...i když teda ne moc často, ale nedavno jsem taky měla nějakou krupičku na black mollách...že dávám tu lžící na 10 litrů (ono se to jen zdá, že je to strašně vysoká koncentrace) a další den vyměním půlku vody. Znovu přisolím...tentokrát už ne tolik a potom každý den, nebo dva už vyměnuju tak třetinu. Ta častá výměna vody při léčbě krupičky atd je taky důležitá, takže to jen prospěje. Vliv na bakterie i další nežádoucí breberky má sůl perfektní, dokonce mám zkušenost takovou, že mnohdy ani není potřeba používat při léčení chemie, když si toho člověk všimne v čas. Bohužel to ale trochu ničí i ty "dobrý" bakterie, takže je potom vhodný koupit si třeba nitrivec a po ukončení léčby a po výměně vody ho tam dávkovat, aby se obnovila kvalita a rovnováha ve vodě.
Co se solení týče, narazila jsem i na negativní názory na její používání, jako léčivo...viz "solničkáři", ale myslim si, že je to trošku přehnaný a že při použití jednorázově, když se objeví problém to neuškodi...alespoň mě se to nikdy nestalo;-)

Souhlas, do 100l dávám 5 - 7 lžic, vrchovatých. Ryby nic neříkají, druhý den se trochu ubere a trochu doleje a hotovo. Vymáchat filtr ze zdravýho akvárka nebo přidat nitrivec a vesele pokračujeme. Zrovna včera dostaly vynadáno neonky, že jsou nějaké zapšklé (no, táhne jim na pátý rok, důchodkyně...) a až vychcípou, tak pojedu schubertky s mečovkama a barbusama a pancéřníky, protože ti jsou skvělí. Kašlu na hrbatý dania, na tuberácký pyžama (kardinálky čínské), na neonky, který ve světlým akva stejně nesvítěj... :-D
Kytky se docela držej, ale zakruticha, šípatka a anubias jsou takový jako... výdržný. Akorát jávský mech podle mě moc sůl nemusí, ale třeba dostal solidnější sprchu, když jsme tuhle solili (jedna mečovka vypadala divně splihle a slepeně).
Myslím, že stejně jediný způsob, jak si to ujasnit by bylo vzít všechny názory, nějak je zprůměrovat a toho se držet. Alébrž, co akvarista, to způsob...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru