Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sůl & Vincentka

Snad na každém akvaristickém webu nebo diskusním fóru je možné narazit na informace o úpravě vody pomocí Vincentky nebo obyčejné kuchyňské soli.

Bohužel se ale většinou jedná jen o strohé informace, ve kterých se nic nedozvíte s jistotou. Zapříčiněno je to taky tím, že každý má své zdroje a svůj vlastní způsob péče o akvárium.

Proto bych si chtěl konečně ujasnit vše ohledně této problematiky. Tzn. způsob použití, dávkování (!) a samozřejmě v jakých případech a v jakých biotopech je pužití možné/vhodné (vliv na rostliny). Jestli je nutné po zásahu solí vodu průběžně vyměnit za čerstvou z vodovodu.

Já sůl použil včera -náznak krupičky na neonce, která má odřený bok.
Čistý objem vody v akváriu necelých 50l. Asi 3 kávové lžičky soli předem rozpuštěné v odebrané akvarijní vodě. Zatím nevím, jak to snesou rostliny ani jestli mám vyměnit část "staré" vody. Nevím jakou má sůl vliv na bakteri ve filtru. proto ocením každou radu / připomínku.

Doufám, že se dozvím vše, co potřebuji vědět.

Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Souhlas, do 100l dávám 5 - 7 lžic, vrchovatých. Ryby nic neříkají, druhý den se trochu ubere a troch… poslední
Y Draig Goch 07.06.2012 19:02
Y Draig Goch

Souhlas, do 100l dávám 5 - 7 lžic, vrchovatých. Ryby nic neříkají, druhý den se trochu ubere a trochu doleje a hotovo. Vymáchat filtr ze zdravýho akvárka nebo přidat nitrivec a vesele pokračujeme. Zrovna včera dostaly vynadáno neonky, že jsou nějaké zapšklé (no, táhne jim na pátý rok, důchodkyně...) a až vychcípou, tak pojedu schubertky s mečovkama a barbusama a pancéřníky, protože ti jsou skvělí. Kašlu na hrbatý dania, na tuberácký pyžama (kardinálky čínské), na neonky, který ve světlým akva stejně nesvítěj... :-D
Kytky se docela držej, ale zakruticha, šípatka a anubias jsou takový jako... výdržný. Akorát jávský mech podle mě moc sůl nemusí, ale třeba dostal solidnější sprchu, když jsme tuhle solili (jedna mečovka vypadala divně splihle a slepeně).
Myslím, že stejně jediný způsob, jak si to ujasnit by bylo vzít všechny názory, nějak je zprůměrovat a toho se držet. Alébrž, co akvarista, to způsob...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru