Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Axolotl Mexický - nechce žrát (ukousnutá noha)

Dobrý den,
máme dva Axolotly Mexické. Jeden hnědý, druhý albínek. Oba několik měsíců v pohodě, soužili v klidu. Bílý je o něco "slabší", méně akční. Před pár týdny hněďouš (Bolek) běloušovi (Lolkovi) ukousnul levou přední nohu, a od té doby nám beznoháč nechce žrát. Prosím poraďte. V poslední době je krmíváme filetami, od hovězího srdce jsme upustili, i od mražených patentek, ze kterých zůstávala v akvárku nečistota typu zbytků ukrytých mezi kameny. Když byly k dispozici žížaly, měli i zřídka žížalku. Od doby kdy nežere, jsme ho už i vyzkoušeli přendat na nějakou tu hoďku zvlášť do přepravky s vodou, kde jsme mu vysypali mražené patentky s domněním, že si možná dá, když bude sám, pokud by byl od té doby amputace nohy z toho druhého mloka nějak snad vystresovaný. Ale pravděpodobně nic nepozřel. Je hubenější a hubenější, nejspíš pro nepříjímání potravy brzy pojde, což samozřejmě nechceme. Máme filtr, světlo, cca 60l akvárko, mají kamínky, rostlinky, úkryty. Jediné na co jsme se v poslední době skutečně vykašlali je výměna vody. Již dlouho jsme neměnili. Mohla by NE-výměna vody způsobit taky to, že se jeho stav zhoršuje?? Druhý mlok je ale v pohodě. Normálně žere, normálně se pohybuje. Někde jsem četla, že když se nemění voda tak jak má, tak může být pro mloky až dá se říct "jedovatou". Nebo snad teplota vody?? Ale tu bohužel v těchto vedrech nějak nedokážeme ovlivnit. Na počátku pořizování těchto mazlíků jsme se ptali na nějaké chlazení vody (víme, že Axíci potřebují chladnější), ale narazili jsme na informaci, že cca 10.000 kč přístroj, který toho dokáže. A to je jiný level. :) Momentální teplota vody je ukrutných 29-30´C (pokojová teplota). Prosím pomozte našemu vychrtlíkovi, nemůžu se už na to dívat jak nežere, a pomaličku ale jistě nám "odchází". :-( Předem moc děkuji. PS: Nevím jestli se teď i v těchto horkách dají sehnat žížaly, ale už jsem psala meila do rybářských potřeb, kde se snad prodávají, a chci zkusit žížalku. Nevím co jinak vyzkoušet. Živé nitěnky? Je možné, že by po ukousnutí nohy tím druhým, se kterým do té doby normálně žil, že by byl od té doby vystresovaný až tak že by přestal žrát? Četla jsem, že u Axolotlů bývá běžné že si navzájem ukousnou nohu, a že noha by jim měla dorůst. Každopádně na nožce teď nezáleží, důležité je aby přežil a začal žrát. (nežere už několik týdnů, možná už to budou i dva měsíce) .. :-(

Předmět Autor Datum
Žížaly se dají chytit s baterkou po setmění na zahradě, stačí trochu kopat. Nebo kdykoliv po dešti,… nový
Y Draig Goch 11.07.2012 11:25
Y Draig Goch
Omlouvám se, že odepisuji až teď, ale Vaši odpověď jsem četla ihned. Hned jsem na internetu sehnala… nový
akuka 18.07.2012 13:36
akuka
Ještě pár starších fotek.. Nejdou mi nahrát tak jako ty předešlé, píše mi to že jsem nezadala typ so… nový
akuka 18.07.2012 14:08
akuka
Mám vyzkoušené, že když je pravidelná péče o akvárko (týdně se odkalí a vymění třetina vody) a normá… poslední
Evva 18.07.2012 19:25
Evva

Žížaly se dají chytit s baterkou po setmění na zahradě, stačí trochu kopat. Nebo kdykoliv po dešti, když vylézají blíž povrchu.
Máte pravdu, teplota nad 25°C je "vražedná". A stejně tak neodkalená voda - při všech bozích, pokud je v akváriu nemocné nebo poraněné zvíře, voda by měla být udržovaná v čistotě, aby se mu ještě nepřitížilo. Zkuste si představit, že máte zlomenou nohu a šest týdnů ležíte v posteli, nemytá, v nevětraném pokoji... voda, ve které se rozkládají výkaly a zbytky potravy je jedovatá nejen pro axolotly, ale i pro ryby, pro zvěř, pro lidi...
Krátkodobé přendání někam, které zvíře ještě víc vystresuje, nic neřeší. Bylo by zapotřebí zařídit druhé akvárium, kde by se mohl pokousaný axolotl zotavit, možná by začal žrát... možná. Jenže to už mělo být kdy.
A jak tak koukám, už před dvěma roky měl Lolek problémy, byl to zřejmě od začátku celkově slabší jedinec. Někdy prostě není dobrý nápad chovat dvě zvířata dohromady, obzvlášť, když jedno je už od počátku dominantní.
Voda se dá chladit průběžným přidáváním odstaté chladnější vody (event. s přidáním kapky akvaregulátoru) nebo vložením třeba igelitového sáčku s ledem před filtr, aby se voda proudící z filtru ochlazovala. Sáček ale musí být silný, led nemusí být úplně na šutr, stačí tříšť... ale mít zásobu, aby bylo co vyměňovat. A samozřejmě, kontrolovat teplotu v akváriu, aby neklesla příliš.
Už jste je naučili na týděnní četnost krmení? Axolotl vydrží bez jídla docela dlouho, ale dva měsíce a navíc v nevyhovujících podmínkách, to už docela vydá.

Omlouvám se, že odepisuji až teď, ale Vaši odpověď jsem četla ihned. Hned jsem na internetu sehnala inzerát na prodej staršího akvária, dala odstát několik kýblů vody, a 13.tého dovezla druhé staronové akva domů. Dala vyvařit kameny, vyčistila úkryty, vše nachystala, aby mohl být Lolek zvlášť oddělen. Jenže všechno již bylo pozdě, k tomu pátek třináctého..a Loleček už to bohužel nezvládnul. Vydechnul naposledy a vím, že za to můžeme hlavně my, kteří jsme se začli starat pozdě. Mělo nám to dojít o nějaký ten týden dřív. :-I No, chybama se člověk učí, a já teda určitě. Mrzí mě to..ale už s tím nic nenadělám. Zahrabali jsme ho do lesa..jakožto člena naší rodiny. Žádný odpadkový koš či popelnice. To jsme mu dlužili. Je tam společně s našima už asi třema myškama :), které pošly stářím.
Teď máme doma akva dvě :) a zbytečně. Ale nevadí.. V druhém máme rostlinky, které jsme vyfasovali gratis k novému akva.
Chtěla bych se zeptat ještě prosím na pár věcí.
Myslíte si, že je možné přidat k dva roky starému Axíkovi (Bolkovi) nového Axíka?? Možná by šlo sehnat i staršího..třeba taky dva roky starého..(třeba od nějakého chovatele)..aby to nebyl úplný mlaďoch. A nebo by bylo lepší dát k němu úplnou omladinu?? Nebo žádného..? Jak je tam tak samotný v tom akváriu, je to takové smutné..poloprázdné..ochuzené.. A mohl by to být zase bělošek?? Ti "uměle" odchovaní prý mohou být právě takhle "slabší povahy". :( Ale v akvárku jsou pak nádherní..albínek a hnědý. Ale asi né každý jedinec musí být slabý, co myslíte??
Další dotaz je ohledně šněků. Přítel dotáhnul před pár měsíci k Axíkům šneka, přesto že jsem nesouhlasila :), s tím, že bude aspoň trochu čistit sklo v akva. Jenže první šnek pošel, a pak i druhý kterého zase dotáhnul. :-I Už má se šneky zákaz, ale chtěla jsem se zeptat čím to může být že se jim tam nedařilo? Podle totožné fotky na internetu se jednalo zřejmě o Ampulárie. Jen, že by oba byli možná už hodně staří..a oba u nás jen dožili. :) Ale to mi přijde jako velká náhoda..ikdyž je pravda, že šneci byli již velcí, vyrostlí jak k nám přišli.
Je vhodné vůbec tyto šneky pořizovat k Axolotlům? A vůbec smí s Axíkama žít v jedné vodě i nějaká další vodní zvířátka??
Jinak chci ještě jednou poděkovat za Vaši odpověď, kterou jste mi napsal..a vůbec, že jste se věnoval našemu problému.
A poslední dotaz..když píšete, že krátkodobé přendání jinam do přepravky..že zvíře ještě více vystresuje, mě nabádá k dotazu, jestli jste měl na mysli jen ke zvířeti, jako byl Lolek..nemocnému, anebo obecně ke každému??
Jde o to, že dříve jsme odkalovali akva v přítomnosti Axíků, ale přišlo nám pro ně méně stresující to, když se na dobu, kdy se dělají v akva pořádky (čištění, apod.), je přendat mimo, aby to tak nepociťovali. Samozřejmě do stejné vody jako byla v akváriu. Jak to máme tedy dělat, co je pro ně lepší, vhodnější?
Předem moc ještě za Vaše odpovědi, a s pozdravem..již ponaučená, bez Lolita.
PS: Ještě odpověď na Váš dotaz. Ptal jste se jestli jsme je naučili na týdenní četnost krmení. Krmíme vždycky tak cca co týden až čtrnáct dní.. Dříve jsme krmili s větším odstupem, ale jak jsme pak všude četli, že lidé krmí třeba každý týden, tak jsme začli častěji. Je to správně..týden až 14 dní?

Mám vyzkoušené, že když je pravidelná péče o akvárko (týdně se odkalí a vymění třetina vody) a normálně se krmí (žádné granule, peletky či co a ne jenom jeden typ stravy), jsou axíci bezproblémová zvířata. Připadá mi špatný krmit jednou za 14 dní, ještě když jsou pravděpodobně mladí. Mládě krmím obden a dospělce jednou až dvakrát týdně.

Zpět do poradny Nahoru