Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chřadnutí rostlin

Zdravím, hned k věci. Vlastním akvárium 54l, vnitřní filtr, lehce čeří hladinu. Osvětlení 1x15W. Rostliny Hygrophila Difformis, Echinodorus Schlueteri, Sagittaria Subulata.
I když byl osvětlení slabé, rostliny se rozrůstaly, Hygrophila až k hladině, tak se šířila hnědá řasa.
Provedena montáž druhé zářivky rovněž 15W.
Řasa ustoupila, Hygrophila začala větvit listy, ale zpomalil se růst. Ostatní rostliny rovněž nejevily větši vitalitu. Zkusil jsem tabletové hnojivo Plant Root. Rostliny začly chřadnout. Další věc, co jsem udělal byla asi chyba, přidal jsem tekuté hnojivo PROFLOR. Rostliny začaly uhnívat.
Teplotu jsem udržoval na cca 26°C, Po montáži zářivky se voda zahřívala příliš, nechával jsem pootevřený kryt, vypnul ohřívat a teplota se pohybovala +- 25-28°C.
Kvůli podezření z přehnojení, opadávání listů a částečném úhynu rostlin a jejich kořenové soustavy, jsem rostliny naložil na pár hodin do hypermanganu, celé dno odkalil, vyměnil 1/2 vody a rostliny následně nanovo "přesadil".
Dál už mě nic nenapadá, prosím o rady a zkušenosti.

Předmět Autor Datum
nejlíp ti rostliny půjdou v obyčejné nádrži hnojené jen rybama, u těchhle hnojiv to akorát přestřelí…
Aurifer 30.08.2012 14:02
Aurifer
To už jsem udělal, ale nevím jestli to stačí. Další věc je jak správně nakombinovat zářivky. Mám měs…
ngomichal 30.08.2012 16:47
ngomichal
A obyčejnou "teplou" podlinku do kuchyně už jsi zkoušel? Dneska je totiž řada výrobků "speciálně pro…
Aurifer 30.08.2012 17:01
Aurifer
Pravě že když už jsem si koupil drahou akvarijní zářivku tak bych rád věděl, jak je správně zkombino…
ngomichal 30.08.2012 17:05
ngomichal
Protože na Osram a na Aqua jsou zcela odlišné informace To já si vždycky koupím tu levnou obyčejnou… poslední
RITCHI 30.08.2012 17:46
RITCHI
Tak to je klasická strategie výrobců - čím dražší osvětlení, čím víc hnojiva, čím dražší filtr, apod…
RITCHI 30.08.2012 17:43
RITCHI

Tak to je klasická strategie výrobců - čím dražší osvětlení, čím víc hnojiva, čím dražší filtr, apod., tím lépe pro ryby... je zřejmé, že na začátečnících vydělávají slušný prachy:-/

Jinak se taky přikláním k názoru, že tím hnojivem si to spíš "pohnojil" a zřejmě si to dorazil tím máčením v hypermanganu. Mě osobně rostliny vždycky nejlépe rostly pod obyčejnými žárovkami za desetikačku. Co používám zářivky, nikdy jsem už neměl takové košaté a vitální rostliny jako dřív. Dřív žádné "speciální" zářivky, ani žádná "speciální" hnojiva nebyla, a přesto se rostlinám dařilo. Samozřejmě za předpokladu, že v akváriu je vytvořena biologická rovnováha. Tzn. vyrovnaný poměr ryb a dobře zakořeněných rostlin, vhodná intenzita a doba osvětlení, pravidelná údržba (odkalování a výměna vody), přiměřené krmení, atd. To vše je nutné "vychytat", především zkušenostmi a praxí. Sebedražší technika ještě z nikoho dobrého akvaristu neudělala ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru