Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lekníny se nechtějí ponořit. Co s tím?

Ja mám skúsenosti s tými druhmi parmičiek, čo som spomenul, ale isto by mohli ísť aj iné, napr. P. filamentosus. Už tie zo Sundských ostrovov (napr. tetrazona) budú zrejme príliš teplomilné... Tiež som skúšal schubertky, ale tie do jesene neprežili.

Dánia (rerio) aj kardinálky som takisto skúšal, prežili v pohode ale na rozdiel od parmičiek sa nerozmnožili. Podobne vytrvalé, ale s malou reprodukčnou úspešnosťou, boli aj rajovce (M. opercularis).

Mečovky som v jazierku tiež mal a z výlovu v čase, keď ráno bola teplota v jazierku 10 °C, prežili všetky a neskôr v akváriu žili bez problémov. Išlo nie len o chovné kusy (nasadené na začiatku sezóny), ale aj o potomstvo narodené v jazierku. Tie, čo som ale vylovil neskoršie, keď už teplota vody išla na 8 °C, síce chvíľu v akváriu žili, ale veľká časť z nich po krátkom čase uhynula.

Len pre zaujímavosť, niektoré mláďatá parmičiek Puntius conchonius som nalovil ešte v čase, keď už zrána hladina zamŕzala. Teplota vody cez deň nešla vyššie než nejakých 5-6 °C. Aj tieto mláďatá žili neskôr dlho a bez problémov v akváriu.

Ideálne je však, ak sa podarí vychytať ryby skôr, než musia čeliť extrémnym teplotám. Mám totiž dojem, že dlhší pobyt pri hraniciach ich teplotnej tolerancie už negatívne ovplyvní ich neskoršiu reprodukčnú schopnosť.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny