Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závojnatka plave stále ocasem nahoru

Prosím o radu.
Závojnatka(černá teleskopka)asi po čtvrt roce začala plavat stále ocasem nahoru. Jakmile přestane hýbat ploutvemi, tak ihned začne stoupat ocasem vzhůru směrem k hladině jako balon... V jedné prodejně akvaristiky jsem se dozvěděla, že je plná jiker, které ji prý nadnáší, a v druhé mi řekli, že to je přešlechtěním tohoto druhu ak.rybek. Jenže nyní jsem si všimla, že se takhle začínají "vznášet" i mečovky (samička i sameček). Mohu nějak tomuto jevu zabránit? (Akvarium má 220l, filtrace i vzduchování je prý dostatečné, teplota vody 25,5°C, rybky: 2 závojnatky, 4 skaláry, 6 mečovek, 1 větší sumeček, 5 ancistrusů, 2 tetry, 3 parmičky žraločí.)
Děkuji za odpovědi. R.

Předmět Autor Datum
Složení rybí osádky je naprosto příšerné...zkuste si zjistit, odkud jednotlivé druhy jsou, nehledě n…
Réza 15.10.2012 23:28
Réza
Mockrát děkuji za odpověď. Chybami se člověk učí stále a některé rady jsou jen na pobavení...:-[ Jen… nový
Rena 16.10.2012 07:26
Rena
Já mám stejný problém. V nádrži mám dvě závojnatky, jedna je zcela v pořádku, ale ta druhá taky stou… nový
markéta604 23.05.2013 12:22
markéta604
Závojnatky jsou prostě přešlechtěné a čím kulatější tvar těla mají, tím hůř. Máme dvě, jedna je luxu… poslední
Y Draig Goch 23.05.2013 16:59
Y Draig Goch
Podporuju Rézu - závojnatka je opravdu ryba do jednodruhového akvária. A mívají problém s měchýřem,… nový
Y Draig Goch 16.10.2012 10:01
Y Draig Goch

Složení rybí osádky je naprosto příšerné...zkuste si zjistit, odkud jednotlivé druhy jsou, nehledě na to, jaké individuální podmínky každý z nich potřebuje. Když se v tom trochu porejpu a budu za pedanta, tak závojnatka je dejme tomu z Číny, skalára z Amazonie, mečovka z Mexika, parmička žraločí z jižní Asie, větší sumeček netušim, co má bejt, tetra je taky dost široký pojem a takhle bych mohla pokračovat...nejen, že je to z estetickýho hlediska, což teda neni zas až tak důležitý, úplnej paskvil, ale logicky mi ryby z takhle odlišných biotopů nebudou pospolu moc fungovat, nebo alespoň ne dlouhodobě. Konkrétně dotazované závojnatky potřebujou chladnější vodu, tak okolo 20°C a jednodruhovou nádrž.
To s jikrama mě docela pobavilo, to se jen tak nevidí, co jsou schopný v obchodech poradit:-D Přešlechtěné jsou, to je pravda, ale osobně si myslim, že tady bude problém ve stravě. O krmení se sice nezmiňujete, ale předpokládám, že budou žrát to samé společně s ostatníma rybama a pokud jsou to nějaký standardní vločky apod., tak to je špatně. Závojnatky mají docela nedokonalé trávení, nezpracovávají bílkoviny tak dobře, jako tropické rybky a proto potřebují jinačí jídelníček. Poměrně velkou část jejich stravy by mělo tvořit zelené krmení, ale i živé, nebo mražené a když se tohle zanedbá, mívají problémy s plynovým měchýřem a od toho to "plavání u hladiny". Dá se to sice řešit lepším krmením, což je ale v tomhle mišmaš-akvárku myslim si docela neuskutečnitelné, navíc je to většinou nenávratná degenerace, pokračující tim, že budou plavat břichem nahoru a následně chcípnou. Další možnost jsou paraziti, ale typla bych to na ty nevhodný podmínky a krmení...nevyloučila bych ani zánět zase toho plynovýho měchýře, ale to zase souvisí se špatnou stravou, špatnym trávením a následnou špatnou kvalitou vody, čímž se dostávám k těm mečovkám. Závojnatky jsou schopné vyprodukovat velké množství dusitanů, které je pro jiné druhy ryb škodlivé, když to přeženu, tak dokonce jedovaté.
No zkrátka těžko radit, když je všechno špatně...osobně bych se zbavila závojnatek-frankensteinů a zaměřila se na zlepšení biotopu pro zbytek ryb.

Mockrát děkuji za odpověď. Chybami se člověk učí stále a některé rady jsou jen na pobavení...:-[
Jen pro upřesnění: Ryby dostávají jak vločky, tak i mražené a zelené krmení (nastřídačku). I v tomto máme "mišmaš". Ale máte pravdu,voda je nekvalitní - nažloutlá.. Budeme se tedy držet Vaší rady a snad se našim rybkám poved lépe :-).

Já mám stejný problém. V nádrži mám dvě závojnatky, jedna je zcela v pořádku, ale ta druhá taky stoupá ocasem vzhůru jako balon, když přestane plavat. A má strašně nafouklé břicho. Teď se to dost zhoršilo, musí sebou strašně "mrskat", aby stále nevyplavávala nahoru. Když vyplave, zůstane tam přilepená, hřbet jí trčí nad hladinu a "levituje" bez pohybu ploutví. Pár dní ji teď pozoruju a všimla jsem si, že z ní vylezlo "hovínko", které ale bylo tmavé jen kousek, zbytek vypadal jako bublinky vzduchu v průhledným obalu. Když to od ní odpadlo, zůstalo to plavat na hladině (její výkaly vždycky hned klesnou), takže pravděpodobně v tom byl opravdu vzduch. Takže to, že se nemůže potopit, přisuzuju tomu, že je asi zavzdušněná. Ale - nejsem na ryby odborník, mám je jen tak pro radost. Každopádně chvílema je to s ní lepší - dostane se i ke dnu, chvílema je to tak hrozný, že už jsem ji chtěla zabít, aby se netrápila, jak musí pořád bojovat, aby nevyplavávala...někdy to vypadá, že ji to vyčerpá a bude po ní. Nevím co s ní..nějaká rada pro mě? Děkuji moc

Podporuju Rézu - závojnatka je opravdu ryba do jednodruhového akvária. A mívají problém s měchýřem, poměrně hodně a ty jsou způsobeny přešlechtěním závojnatek. A teleskopka zrovna je megapřešlechtěná obludnost (můj vlastní názor, můžete s ním nesouhlasit, můžete ho popřít, můžeme o tom diskutovat, ale to je asi tak všechno... :-) ). Takže té akvaristiky, kde vám řekli tohle se držte spíš, než té s jikrami (směšná představa, ony ty jikry samy něco váží...). Mečovky jsou hodně citlivé na kvalitu vody, takže jim to moc dobře dělat nebude.
Závojnatky obecně mají lepší výsledky spíš v chladnější vodě, my jim kupříkladu netopíme vůbec a daří se jim. Těch 25,5°C je docela dost.
Do té 200l by byly hezké skaláry, řekněme s ancistrusy a pořádně zazelenit. Nebo strašná spousta parmiček všech druhů, aspoň by od každého druhu mohlo být aspoň 6 - 8 kusů, aby to stálo za to. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru