Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozmnožení řas

Žabí vlas je svinstvo a boj s ním snad nikdy nekončí. Nechápu ty křišťálová akvária třeba na akvarko.cz. Když jsem začínal, měl jsem cca 75l akva a s touhle řasou problémy nebyly. Řekl jsem si, že všude píšou větší akva=jednodušší usatavení rovnováhy, míň práce a pořídil 300l. Aby to bylo jó super, udělal jsem dozadu pozadí z umělýho pískovce. To by člověk neřek, jak ta svině na něm drží. Když mi pozadí poprvé obrostlo, vypadalo nádherně, jako jemná travička, ale i při pravidelném namotávání na špejli se nedařilo tu svini udržet na uzdě.
Prolezl jsem snad všechna fóra, kde se tímhle zabývají a, až na vysoce sofistikované dávkování fosforečnanů, železa a manganu, vyzkoušel snad vše.
- redukce délky osvitu, časté měnění vody
- minimum ryb, hodně rostlin
- jiný typ osvětlení, chemie
- úpravy rychlosti proudění vody,...
Upozorňuju, že mám celé dno osázeno zakořenělou a rostoucí zeleninou.

Až mám občas chuť s tím seknout, akva prolít kyselinou, a znova založit. Teď přiznám dokonce něco, za co mě místní profíci jistě ukamenují a před domem smykem zastaví Srstka s partou nabušených chlapíků:
Loni nastala krize nejvyšší. Po návratu z dovolené bylo akva hnusnou zapáchájící zelenou bažinou. Když jsem vyházel kýbl řas i s většinou obrostlých rostlin, přelovil ryby a celé pozadí, po mírném vysušení přejel plynovým hořákem. Smradu z řas bylo na půl vesnice, ale protože jsem si při tvorbě pískovce dal záležet a nešetřil, vše vydrželo. Odrbal jsem saze, doplnil zeleninu, vyměnil vodu a po dvou dnech instaloval ryby. Kupodivu všechno přežilo. Od té doby tak 1 za 2 měsíce při výměně vody přelíznu pozadí hořákem a jakž takž se daří tu mrchu držet na uzdě, ale cítím, že takhle by se to asi nemělo. (úhyny nemám, asi si už chuděrky zvykly)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny