Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ožírání rybek

Dobrý den. Mám akvárium 100 l-jsem začátečnice. V akváriu mám
2 závojnatky, skaláru,ancistruse, 2 black moly-páreček
a asi 20 pavích oček. Poslední dobou zemřelo asi 6 oček. V akváriu
jsem je našla okousaný. Několik ryb má ukouslý ocas. Jedno paví očko už týden plave na hladině
na boku a je nafouklá, nemůže se potopit. Poslední dotaz se týká malých rybiček.
Asi 4 očka jsou těhotní a black mola. Však když se mladí narodí, velký ryby je sežerou. Je možný odendat těhotnou rybu do 5ti litrové sklenice?
Děkuji za odpoveď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A jaký že je dotaz??? Proč vám to tam chcípe? A divíte se, když cpete ryby z úplně odlišných biotopů…
Réza 24.11.2012 15:24
Réza
Jo, jenže to musíte zabránit i té samici v tom, aby to sama žrala... :-D Jsou to obludy... u nás v g…
Y Draig Goch 26.11.2012 11:06
Y Draig Goch
Zkusím dát ted těhotnou gupku a black molu do té 5ti litrové sklenice. Snad je neseřerou. Až se mlad…
bara2112 26.11.2012 21:32
bara2112
Odkalovat závojnatky jednou za měsíc? Jak říkám - máme dvě závojnatky extra ve 110l akváriu - jednou…
Y Draig Goch 27.11.2012 10:36
Y Draig Goch
Tak tak...ve flašce vám jich valná většina popadá už během prvních týdnů, především na kvalitu vody.… poslední
Réza 27.11.2012 19:19
Réza

A jaký že je dotaz??? Proč vám to tam chcípe? A divíte se, když cpete ryby z úplně odlišných biotopů do jednoho akvárka? To, že jsou mrtvý ryby okousaný je normální, dost často je člověk ani nenajde, protože je zbytek osádky stihne sežrat. Nicméně závojnatky tam nemaj vůbec co dělat, jelikož nejen, že pochází narozdíl od zbytku z Asie, ale potřebují k životu úplně jiné podmínky, což by si měl hlavně začátečník načíst před tím, než si ryby pořídí, aby pak nezjišťoval, že je něco špatně, až když se objeví problém... Ty závojnatky maj taky takovou blbou vlastnost, že "vytvářejí" pro jiné druhy ryb dost nevhodnou, dusíkatými látkami nadupanou vodu, kvůli velkému množství odpadu, který vyprodukují, což může být, když to přeženu, zejména pro ty živorodky skoro až jedovatá záležitost, což mohlo způsobit to chcípání, plavání u hladiny apod. Zkrátka a jednoduše, závojnatky bych dala pryč, nebo tam naopak nechala jen je, to je na vás, každopádně dohromady to moc fungovat nebude. "Okusovač" bude pravděpodobně skalára, protože je to hejnová ryba a samotná bude ve stresu, navíc těmhle rybkám s výraznýma ploutvema to dělaj často, nehledě na to, že 100l je pro ní málo, takže taky pryč...
Drobotinu lze samozřejmě vypiplat v nějakém menším akvárku, jak píšete odlovit samici vedle, nechat jí to vysypat a zase jí vrátit.

Jo, jenže to musíte zabránit i té samici v tom, aby to sama žrala... :-D Jsou to obludy... u nás v gupčím akvárku žerou mladý hlavně samice, samci ani moc ne. Mimlís si plave, nekouká, chramst a máma/teta ho zblajzne, ačkoliv dostala žrát tak 10 minut předtím... ]:)
Jinak - akvárium sice velké, ale špatně osazené, přesně jak píše Réza. Gupky - ideální bašta pro skaláry. Navíc gupky mají ve zvyku spát u dna, které je (v případě přítomnosti závojnatek) samý bordel - jak často odkalujete dno? U závojnatek není od věci dělat to tak 1x za 7 - 10 dní.
Do toho 100l akvária tak maximálně pár skalár nebo pár závojnatek nebo směs živorodek. Ne dohromady, ale vždycky jednu z možností.

Zkusím dát ted těhotnou gupku a black molu do té 5ti litrové sklenice. Snad je neseřerou. Až se mladý narodí, odendám matku a až povyrostou, zkusím je dát k ostatním do akvária. ¨
V akváriu máme vzchduchovač, filtaci a topení. Dno vysáváme jednou za měsíc, sklo čistím každý týden a celé akvárkou čistíme jednou za 2 měsíce. Jinak závojnatky celý den krouží do dně, ancistrus je přisátý na skalku, gupký spí na skále, nebo pod skálou a skalára se schovává za pařezem. V akváriu se ryby snesou. Akorát mají všichni samešci gupek ukouslý ocásek. Jsou ale v pohodě. Honí se se samičkama po akváriu a velkých ryb se nebojí.
Měli jsme akvárium 50 l s gupkama. Když jsme dostali od příbuzným 2 závojnatky a skaláru (prasklo jim akvárium) koupili jsme 100 L akvárko. Rybky proto nemůžeme dát pryč, musí se snést.

Odkalovat závojnatky jednou za měsíc? Jak říkám - máme dvě závojnatky extra ve 110l akváriu - jednou týdně peru filtr a 2x za měsíc, někdy i 3x odkalujeme.
V akváriu se ryby snesou. Akorát mají všichni samešci gupek ukouslý ocásek. Dalo by se to přirovnat k situaci "Máme se doma moc rádi, akorát mě táta vždycky když mě vidí praští holí do hlavy a máma kousne. Jsme ale v pohodě." Ne, to není normální, aby se ryby navzájem okusovaly.
Rybky proto nemůžeme dát pryč, musí se snést. Představte si, kdyby se k vám nastěhovalo pět cizích lidí, kteří by vás nenechali na pokoji, všude by trousili bordel, kouřili jedno cigáro od druhého a dovolili vám vyvětrat jednou za měsíc... a museli byste se snést. Opravdu by se vám chtělo? Rybky přišly k vám, můžou jít klidně dál. Rozum z toho nemají. Nevisí na vás, nevrtí ocáskem, když vás vidí (akorát tak vyletí k hladině a dožadují se jídla...), nebudete jim chybět.
Mimochodem, to "až povyrostou" bude nějakou dobu trvat, obzvlášť v 5l sklenici. Pokud se toho dožijí. Bylo by potřeba aspoň 10l akvárium a malý filtr, plus topit. V zavařovačce se daly odchovávat gupky kdysi dávno, když byly ještě nepřešlechtěné a relativně zdravé. Gupčí mláďata nijak závratně rychle nerostou a než dosáhnou velikosti, aby se nevešly do tlamy závojnatce (naše závojnatky mají nějakých 17 a 12 cm a úměrně tomu velkou hubu) nebo skaláře, to potrvá. Nehledě na to, že nebudou mít vyvinuté instinkty a prostě naplavou velkým rybám rovnou do huby... smutná vlastní zkušenost.

Tak tak...ve flašce vám jich valná většina popadá už během prvních týdnů, především na kvalitu vody...taky se mi v začátcích párkrát stalo, že jsem si myslela, že už jsou rybky dost velký na to, abych je mohla šoupnout k ostatním, především, když už v tý flašce od okurek byly několik měsíců a pořád stejně velký...no většinou pak během několika hodin nezbyla ani jedna...v pěti litrech nedorostou...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru