Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stagnace Rostlin

Už dlouhou dobu mi stagnují rostliny, Hygrophila Difformis, která byla rozrostlá po celém akváriu je už teď ve fázi, kdy zbyl jeden 10-ti centimetrový stonek s pár listy a ruduchou. Sagittaria Subulata neroste a pomalu odumírá. Před měsícem zasazená (v přední části akvária) Vlasineria Rubra "Serpanta" odhodila pár odnoží, ale listy hnědnou a lámou se. Hygrophila Siamensis, také zasazená před měsícem sice roste, ale listy jsou nažloutlé. Už několikrát jsem tady psal o tom samém, ale pořád mi nikod neposkytl žádnou komplexní radu, v čem je vlastně problém.
Objem 54l. Filtrace přes Biomolitan a Zeolit(přidán do filtrace cca před měsícem). Teplotu udržuji okolo 26C. Osvetlění 1x Aqua Glo 15 W + 1x Osram Lumilux 15W (přes dca roky stará zářivka).
Zarybnění 5x neonka, 4x paví očko, 3x pancéřníček, 1x Anistrus, 1x Bojovnice samec.
Přihnojovat jsem zkusil 2x pomocí Dajana ProFlor. Odkaluji 2x za měsíc + výměna skoro poloviny vody za novou vodovodní (neodstátou).
Bylo mi doporučeno tabletové hnojivo do dna, ale bojím se, že tím rostliny přehnojím a ještě víc pomůžu řasám. Na internetu se hodně spekuluje o hnojivu PMDD a kuličkách Bivoj. Dále se často doporučuje Akvaregulátor na úpravu vody.
PROSÍM O RADU. Nechci se do ničeho pouštět,aby to nedopadlo ještě hůř. Už jsem do nových rostlin investoval opravdu hodně peněz a to nemluvím o přestavbě krytu na 2x15W.

Předmět Autor Datum
Radu, radu... Něco mě cuká říct, že to moc hrotíš. Znáš to - nejhloupější sedlák má největší brambor… nový
Y Draig Goch 17.12.2012 13:45
Y Draig Goch
Děkuji, mimochodem já bych to nehrotil, ale už jsem do rostlin nacpal dost peněz, času a ruzných tes… nový
ngomichal 17.12.2012 21:27
ngomichal
Já vím, že když to člověk zkouší, tak to zkouší pořádně... :-) Mně bylo vždycky sympatičtější tablet… nový
Y Draig Goch 18.12.2012 10:36
Y Draig Goch
Zkus se poptat po nějakém hnojivu s vyšším obsahem železa. Pod kořeny každé rostliny píchnout usuše… nový
RITCHI 18.12.2012 20:07
RITCHI
Jojo, to si pamatuju. Kousky drátu dával do akvárka děda... vždycky říkal, že přidrátkovaný kytky ně… nový
Y Draig Goch 19.12.2012 09:53
Y Draig Goch
Není to dlouho a zase tady píšu ohledně tohot problému. Chřadly, hnědly listy A i když se rozrůstaly… poslední
ngomichal 06.01.2013 22:29
ngomichal

Radu, radu...
Něco mě cuká říct, že to moc hrotíš. Znáš to - nejhloupější sedlák má největší brambory. Já na kytky kašlu a pořád nějak jako držej. Pravda, placama porostlý zelenou i hnědou řasou, placama prokousaný od šneků/ryb - ale jsou tam. Konkrétně zakruticha, anubias, pár kousků šípatky a kabomba. Jenže 110l, když se schopně zajede, jede pořád dál. Nehnojíme, nedodáváme nic do vody. Při odkalování je to vždycky 1/3 vody, takže nějakých 30 - 40l (podle toho, jestli se mi ještě chce nebo už ne tahat s kyblíkama)... doplněno krátce odstátou vodou s Aquasafem/Aquaregulátorem. Zářivky 18W, a ani nevím přesně jaký... dva kusy. Teď začínají trochu tlumit, takže budeme muset obměnit. To budou mít řasy radost.
Jinak hygrofily potřebují hodně světla a hnojiva, šípatky potřebujou železo, na světlo až tak náročné nejsou... vallisnerie jsou vždycky nejmíň náročné... hygrofily i šípatky jsou hladové, potřebují železo a hnojiva... jinak, žloutnutí listů bývá u rostlin právě příznakem nedostatku železa... obecně to vypadá na "podvýživu". Co se týče podpory růstu řas - růst řas je v akváriu úplně normální, takže najít nějakou zlatou střední cestu.

Já vím, že když to člověk zkouší, tak to zkouší pořádně... :-) Mně bylo vždycky sympatičtější tabletové hnojivo, když už - kousek ke kořenům do substrátu - jaksi se mi nechce kapat hnojivo do vody, sice by to rybám škodit nemělo... ale je to chemie. Jinak má krásná dáma mi doma na dotaz co je kytkám, když žloutnou, okamžitě odpověděla, že nedostatek železa a přes rostliny je u nás doma specialista ona. Takže mi jen potvrdila mou teorii. Zkus se poptat po nějakém hnojivu s vyšším obsahem železa. Rostliny ho potřebujou kvůli fotosyntéze.
A vždycky jsou tu umělý - dají se sehnat i hezký. Máme je u závojnatek, protože tam nic jiného neobstojí a je to akvárko, které pořád čistíme a odkalujeme a kytkám by to asi nebylo moc pohodlné.

Není to dlouho a zase tady píšu ohledně tohot problému.
Chřadly, hnědly listy A i když se rozrůstaly (hlavně valisneria), hned byly nové přírustky hnědé. Před více než dvěma týdny jsem ke kořenům přidal hnojivo bivoj. U valisnerie to trochu pomohlo, už tolik nehnědne. Ale sagittaria subulata prostě neroste. Mechová koule (lehce roztržená) zarůstá hnědou řasou. Listy ostatních rostlin jsou po okrajích pokryté ruduchou a Hygrophila Siamensis má navíc dírkované špičky listů.
Krom hnojiva jste mi doporučily ke kořenům přidat rezavý hřebík, ale někde jsem četl, že vysrážené kovy mohou mít špatný vliv na žábra ryb.
Doplňující info stejné - Teplota cca 26 C. Filtr čeří hladinu. Osvětlení 2x15W + reflektory. 1 zářivka nová, druhá půl roku používaná.
K dotazu jsem přidál i aktuální fotky stavu rostlin.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru