Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Axolotl m. - kožní paraziti, zakalená voda s bublinkami?! FOTO!!!

Ahoj, moc moc prosím o radu někoho, kdo má zkušenosti s tímto onemocněním axíka.

Cca před dvěma měsíci jsme měli v akváriu kožovce rybího (kožní napadení minimální, spíše obsadili stěny akvária). Následovala karanténa axíka v provizorním akváriu, kompletní čištění původního akvárka včetně vyhození všech živých rostlin, vyvaření všech kamenů a filtru atd.. Do vody v provizorním akvárku jsem dle doporučení občas kapala Anti - ichtin (rychle působící přípravek proti parazitárním onemocněním).

Asi po dvou týdnech v karanténě jsem axíka Samuela (1,5 roku) vrátila domů a vše bylo v pohodě. Za 3 týdny jsme pořídili druhého zdravého axíka Andělku (3 měsíce).

A dnes jsme zjistili problém - Samuel byl tři dny "zalezlý" v rohu, kde nejvíc proudí voda z filtru. Když dnes ráno konečně začal plavat, zjistila jsem, že má "opadané" žábry a po těle jakési bílé flíčky (viz FOTO). Hodně zhubl, ale dnes žral normálně. Jednu žábru má taky zvláštně pokroucenou, doufám, že mu neodumírá. :(

Andělka je v pohodě, má na bříšku v řadě několik bílých flíčků, ale myslím, že je to součást jejího zbarvení a že je tam má od začátku.
Dalším problémem je zkalená nečirá voda, na hladině se tvoří menší i větší bublinky, netuším z čeho!!!

Zbytky potravy nikdy v akváriu nenechávám, vybírám i bobky, teplota vody kolem 18°C. Krmím patentkami, moučnými červy, syrovým/vařeným masem, žížalami a nově granulemi Pond Stick Mixed (Andělka zpočátku neuměla žrát žížalky, je ještě malá a krmili jí právě granulemi pro ryby). Složení granulí mi přijde více méně v pořádku (ryby, maso, výrobky živočišného původu, krmené směsi minerálního původu,..)

Poradí prosím někdo?
Předem moc děkuji za odpověď, Samínek i Andělka pro mě znamenají opravdu hodně a nechci je ztratit.

Odkaz na FOTO: nemocny-samicek-rar

Předmět Autor Datum
Foto mi nejede, nemám na uložto kredit. Ale podle toho, co popisuješ jsi prostě klasicky zanedbala k…
Aurifer 27.12.2012 16:45
Aurifer
Ahoj, moc děkuju za odpověď, dnes byl ráno Samín lepší, včera jsem ho šoupla do karantény. Jinak ted…
Míša Bis. 28.12.2012 10:54
Míša Bis.
Jinak tedy myslíš, že plíseň pochází od novýho axíka? To je dost pravděpodobné. proto až budeš zase…
Aurifer 28.12.2012 11:10
Aurifer
:-) Ok, tak zatím díky, poběžím z práce pro ten Acriflavin, koukala jsem, že jsou na něj docela dobr… nový
Míša Bis. 28.12.2012 11:46
Míša Bis.
dávkování je u obojživelníků stejné jako u ryb. Akorát je lepší tyhle věci dělat v něčem menším, sta… poslední
Aurifer 28.12.2012 15:11
Aurifer

Foto mi nejede, nemám na uložto kredit. Ale podle toho, co popisuješ jsi prostě klasicky zanedbala karanténu a ke stávajícímu zvířeti jsi šoupla nové. A zavlekla s ním nějaké svinstvo. Co se týče vody, tak ji komplet vyměň, vyčisti akvárko a filtr, axly zatím dej třeba do kýble (hlavně každého zvlášť a nech je bez jakéhokoliv substrátu, jen s holým dnem a třeba plastovým květináčem jako úkrytem) Co tam máš za filtr? Kup akriflavin nebo nějaký jiný akvaristický prostředek proti plísni a parazitům a zvířata přeléči. Do akvárka je vrať, až zase budou zdravá.

Co se týče krmení, tak krm žížalama, nitěnkama, šnekama, rybičkama atd a na granule a maso (a už vůbec ne vařené :!:) se vykašli, ta nekvalitní voda může být klidně z toho.

Ahoj, moc děkuju za odpověď, dnes byl ráno Samín lepší, včera jsem ho šoupla do karantény.
Jinak tedy myslíš, že plíseň pochází od novýho axíka?
Ale s tím masem vážně nevím, každý chovatel (včetně nejmenované paní, která se chovem zabývá 17 let) ti řekne něco naprosto odlišnýho než někdo další.. :-x

Jinak tedy myslíš, že plíseň pochází od novýho axíka?

To je dost pravděpodobné. proto až budeš zase pořizovat další zvíře, tak jej nech nějakou dobu stranou od stávajících ;-)

Ohledně toho masa- lidé ho dávají převážně z lenosti, protože je lehké axlovi uříznout kus nebo rozmrazit z namraženého a Axlové se tím zaplácnou a pak se vzájemně nenapadají. jenže ta čistá svalovina je sice zasytí, ale nic moc jim nedá...navíc ji hůř tráví, je to pro ně naprosto nepřirozené krmení. Axl v přírodě težko uloví krávu, slepici nebo prase a okouše z něj cvalovinu. Naopak loví celé rybičky, červy, šneky, vlastní mláďata atd...a na to je uzpůsobený.

:-) Ok, tak zatím díky, poběžím z práce pro ten Acriflavin, koukala jsem, že jsou na něj docela dobrý ohlasy a pro obojživelníky ho běžně doporučují, tak snad to zabere.
Akorát jsem se chtěla zeptat, co se týká toho dávkování, našla jsem podrobný návod, úryvek z něj:
"Provádíme-li tzv. dlouhodobou lázeň, je nutno 3., 6., a 9. den přidat asi 1/3 plné počáteční dávky."

Takže jestli to dobře chápu, na akvárium 72 l (při dávkování 10 ml/100 l) přidám první den 7,2 ml roztoku a potom třetí, šestý a devátý den 2,4 ml roztoku?

Máš zkušenosti s přidáváním soli?
Jinak tohle hodlám praktikovat v karanténách, co s původním akvárkem kromě důkladnýho vyčištění? Mám taky aplikovat roztok?

dávkování je u obojživelníků stejné jako u ryb. Akorát je lepší tyhle věci dělat v něčem menším, stačí čistý plastový kýbl. A mně se osvědčilo každý den vyměnit vodu a několik dní používat stejné dávkování jako první, než nechat stejnou vodu v akvárku a přidávat po několik následujících dní nižší dávky. Jinak na lahvičce je dávkování po kapkách, to je praktičtější. Člověk nemusí nic odměřovat.

Sůl k nim v žádném případě nedávej, většina obojživelníků sůl nesnáší ani v malém množství. Až na pár druhů pouštních ropuch nebo žab žijících v mangrovech, některých druhů rohatek žijících v slaniskách apod, ale to jsou specializované druhy a píšu to spíš jenom pro zajímavost. Ohledně toho akvárka- tam nevim jak a čim ho máš zařízené. Pokud normálně klasika- štěrk a nějaké vybavení, tak bych substráty vydesinfikovala a akvárko založila znova.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru