Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odtáhlé žábry molly silver

Dobrý den,
Mám malou molly stříbrnou je to ještě mládě měří cca centimetr a je stará 3 měsíce. Vše bylo v pohodě ale dnes přestala plavat rovně. Když plave začne se otáčet chvílema břichem nahoru prosím o radu nechci o ni přijít

Předmět Autor Datum
Když nepopíšete podmínky, ve kterých rybu chováte, tak můžem leda tak vytáhnout křišťálovou kouli...… nový
Réza 22.01.2013 21:25
Réza
Akvarium 112 litru, teplota 27 az 28 stupnu, zivou potravou nekrmim, krmivo stridam mam asi 6 druhu… nový
kata3101 23.01.2013 08:24
kata3101
Co se týče osádky, ta ta 112l bude za chvíli čichavcům malá, dorůstají přes 20 cm a pro pár by bylo… nový
Y Draig Goch 23.01.2013 10:07
Y Draig Goch
Asi před třemi měsíci jsem měla v akváriu plíseň proto tam mám teď hejnových rybek málo, jsou tam "n… nový
kata3101 23.01.2013 12:35
kata3101
Jo, to zní docela rozumně. Nárazové zvýšení teploty pomáhá. Zaplísněni nového akvária není nic moc,… nový
Y Draig Goch 23.01.2013 13:47
Y Draig Goch
Když jsem měla plíseň ryby jsem dala do náhradního akva a štěrk jsem proprala pod vroucí vodou a vše… nový
kata3101 23.01.2013 17:30
kata3101
Á, šneci. Nojo, ti sůl nemusí... tak nesolit. :-) Myslím, že ty co přežily budou solidní zdravý zákl… nový
Y Draig Goch 23.01.2013 17:44
Y Draig Goch
Bohužel autobusem auto nemám :-( Ale vždy mi to přežili :) Molly vypadá mnohem lépe ještě ji vykoupu… nový
kata3101 23.01.2013 18:32
kata3101
JAk jsem již psala, že si chci pořídit druhé akva pro čichvace, myslíte, že by nebyl takový problém… poslední
kata3101 26.01.2013 17:33
kata3101

Když nepopíšete podmínky, ve kterých rybu chováte, tak můžem leda tak vytáhnout křišťálovou kouli...a co myslíte těmi odtáhlými žábrami? Dobrá by byla fotka. Může to souviset s čímkoliv...se špatným krmením, nebo kvalitou vody, ale když nevíme, čím krmíte a jak akvárko vypadá, těžko radit. Může to být prostě jen špatný kus.

Akvarium 112 litru, teplota 27 az 28 stupnu, zivou potravou nekrmim, krmivo stridam mam asi 6 druhu od znacky dajana a tetra. V akvariu jedna beta, par cichavcu, dve neonky cerne, 2 tetry skvostne a dve platy cervene. Svitim 12 hodin denne, pravidelne kazdy patek odkaluji a cistim filtr. Molly zhubla nechce tolik prijimat potravu a zda se mi, ze lapa po dechu. Zabry mam od tela odchliple, zadne priznaky plisne ani jinych koznich onemocneni.

Co se týče osádky, ta ta 112l bude za chvíli čichavcům malá, dorůstají přes 20 cm a pro pár by bylo dobře mít alespoň 200l. Neonky jsou hejnové ryby a mělo by jich být aspoň 10, totéž tetry. Platy hejno = sameček + aspoň 3 samice. Jestli tu molly máte jen jednu, tak taky potěš. Jinak pro molly platí totéž = samec + 3 - 5 samic. Všechny ryby, kromě čichavců máte jiho- či středoamerické, kdyby tam ti čichavci (Asie) nebyli a byla tam dostatečná osádka těch menších (neonky a tetry skvostné) a větších (platy a molly), bylo by to hezké živé akvárium.
Lapání po dechu provází většinu rybích chorob. Pokud hubne, vidím to na tuberkulózu? Může to být i nějaký střevní parazit. Co se týče tuberkulózy, neodpovídá tomu péče o akvárium - pokud máte dobrý filtr a opravdu se staráte a krmiva máte zřejmě opravdu různorodá... Může prostě být, že to byl slabší kus, navíc stresovaný tím, že je jen jeden.
Teplotu máte na maximu... přijde mi to zbytečně moc, podobné směsové akva, 112l, držíme na 24 - 25°C a všechno je v pohodě.
V tomhle případě, pokud je ryba jen jedna, by skončila v "rybím nebíčku", protože mít jen jednu a navíc nemocnou molly stejně nemá smysl.

Asi před třemi měsíci jsem měla v akváriu plíseň proto tam mám teď hejnových rybek málo, jsou tam "na dožití" Hodně rybek mi pochcípalo, s akvaristikou jsem začala v červenci teprve od té doby se nic nedělo. Když mi zbyla poslední samice molly, která porodila odchytla jsem jediného toho, o kterýho mám strach. Mám v plánu pořídit druhé akva a čichavce oddělit a dokoupit molly a tetry v tom máte pravdu, že by to vypadalo hezky. Včera jsem mládě molly odchytla a vykoupala ho ve vodě acriflavinu na půl hodiny dnes vypadá mnohem lépe už i krásně plave. Teplotu jsem pro jistotu zvýšila normální běžnou teplotu mívám kolem 26°C. Mohla bych poprosit o radu jak ještě zvýšit péči? Nechci přijít o zbytek ryb kdyby to byl nějaký parazit.

Jo, to zní docela rozumně. Nárazové zvýšení teploty pomáhá. Zaplísněni nového akvária není nic moc, vydesinfikovala jste ho potom, nebo ne? "Na dožití" může být i několik let, tudy cesta nevede. Zdravé ryby se v pohodě dožijí víc jak 5 let... asi nezbude, než dokoupit, až se udělá slušné počasí a doufat, že to dopadne dobře, všem hejnovkám dělá dobře společnost a ryby ve stresu jsou náchylnější k infekcím. Ale pokud přežily, budou zřejmě nejodolnější. :-)
Vzduchujte, pokud se osvědčil akriflavin, pokračujte u té molly. Dobře odkalujte, můžete potom do dolévané vody přidat trochu soli (cca 1 polévkovou lžíci na 10 - 20 litrů, já dávám na 10l zarovnanou), dobře krmte - radši častěji a méně, aby to ryby opravdu hned snědly.
Zkuste si kdyžtak sehnat knížku Sladkovodní akvárium, autor Ines Scheurmannová, München, 1994, nakl. Jan Vašut, 2001 - ta je hodně dobrá.

Když jsem měla plíseň ryby jsem dala do náhradního akva a štěrk jsem proprala pod vroucí vodou a vše vyčistila. Dokoupit rybičky mám v plánu ale až bude venku lepší počasí protože nejbližší akvaristika je daleko cca 30 km. Neuškodí ta sůl ampuláriím? Dočetla jsem se, že jsou na ni alergičtí tak jestli takové množství jim vadit nebude.

Á, šneci. Nojo, ti sůl nemusí... tak nesolit. :-)
Myslím, že ty co přežily budou solidní zdravý základ, protože vydržely. Molly může být prostě ještě slabší kus. Držte akvárko čisté, ryby dobře živené a myslím, že to bude OK.
Ryby rozhodně až bude hezky. Těch 30 km jedete autem? Ony taky moc nemusí přesuny...

JAk jsem již psala, že si chci pořídit druhé akva pro čichvace, myslíte, že by nebyl takový problém mít u nich pestřence červenýho samozřejmě s velkým osázením rostli a nějakých úkrytů. A libili by se mi tam ještě skaláry amazonské nebyl by to problém? Nebo skaláry spíše k neonkám, platám tetrám a mollám? Dík za odpovědi :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru