Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Závojnatky

Dobrý den, prosím o radu. Mám dospělou závojnatku, samotnou v 15 litrovým akváriu. Chtěla bych ji pořídit ještě jednu, ale mladou, tak s třetinkovou velikostí. Bude to problém? Nemůže ji ta moje, po roce samoty, nějak zmrzačit či zabít? A ještě by mě zajímalo, zdali se dá nějak okem laika poznat pohlaví závojnatek. Děkuji za odpověď.

loading...
Předmět Autor Datum
Proč já sem lezu? Slečno, ve vší úctě, pokud máte opravdu dospělou závojnatku, pak nevím, co vás ved…
Y Draig Goch 20.07.2013 10:18
Y Draig Goch
Tak beru zpět tu "dospělou velikost", naše závojnatka rozhodně není tak veliká, jak tu uvádíte. Akvá…
KoralovkaM 20.07.2013 10:47
KoralovkaM
Jo, BiOrb je na nic, když to řeknu slušně. Tak někomu s dost velkým akváriem věnujte tu závojnatku -… poslední
Y Draig Goch 20.07.2013 13:29
Y Draig Goch

Proč já sem lezu?
Slečno, ve vší úctě, pokud máte opravdu dospělou závojnatku, pak nevím, co vás vede k domněnce, že by se do 15l akvária vešla JEŠTĚ JEDNA. Rozměry takového akvária by měly být cca 30x20x30cm a do toho by se naše jedna dospělá závojnatka vešla s bídou jedna - jen v těle má kolem deseti centimetrů a ocas jí dalších cca 7 přidává. Nemluvě o výšce ryby se zvednutou hřbetní ploutví...
Prosím, buďte té dobroty, a pročtěte si následující odkaz: zavojnatka_cinska - a to se zvláštní péčí část o vhodné velikosti nádrže.
CHOVAT ZÁVOJNATKU V 15L AKVÁRIU HRANIČÍ S TÝRÁNÍM ZVÍŘETE! Pro chov závojnatek je zapotřebí alespoň 100l akvárium, aby jim bylo možné vytvořit kvalitní životní podmínky. Vy byste taky mohla prožít život zavřená v pokoji o rozměrech 2x1 metr, ale radost byste z toho jistě neměla. Uvědomte si, že ten živý tvor je zcela ve vaší moci a odkázán na to, co mu poskytnete.
Další věc - to vás vážně nenapadne, že ta ryba "třetinkové velikosti", vyroste? To máte dojem, že zůstane třetinková navěky?
Co se týče té betty v mučírně na ryby (bettárium o objemu 2l), to radši ani nebudu komentovat. Jsem po lehkém infarktu a nemám se rozčilovat.
Nu, až se vrátím domů, budu moct našim závojnatkám opět vyprávět, jak se mají dobře...
V zájmu vašeho zvířete a v naději, že máte cit a svědomí, doufám, že něco uděláte.
A jako odpověď na váš nemístný dotaz - bylo by jistě možné přidat závojnatku k té stávající. Většinou dochází k pronásledování nové ryby, dokud si nějak nevymezí prostor. Vzhledem k tomu, že v tak malinkatém akváriu není co vymezovat, nejspíš by se jí ta velká rovnou pokusila vyhnat = zabít.
Přeju hezký den.

Tak beru zpět tu "dospělou velikost", naše závojnatka rozhodně není tak veliká, jak tu uvádíte. Akvárium taky nebude mít navždy, protože je to BiOrb - největší chyba v životě. Zatím musíme vycházet z možností našeho bytu a větší akvárko si nemůžeme dovolit.

Jo, BiOrb je na nic, když to řeknu slušně. Tak někomu s dost velkým akváriem věnujte tu závojnatku - v dospělosti mají kolem 20 cm úplně v pohodě a dožívají se poměrně vysokého věku (menší z našich závojů má tělo o velikosti chlapské pěsti + ocas a ploutve) - a do 15l dejte bettu, aspoň si protáhne ploutve. Hezky zařízené, s dostatkem rostlinek, to bude tisíckrát lepší, než 2l mučírna.
Opravdu nejlepší je ale akvárium 80 - 100l, s takovými se nejlíp pracuje. Máme 2x 110l a 1x 60l k tomu v bytě 2+kk (naštěstí se špajzem a velkou předsíní)o rozměrech 74m2 - a nejsou to jediná zvířata. Vešel se ještě leguán (terárium 200x140x60), dvě voliéry s papoušky (každá cca 160x80x80), 4 klece s hlodavci, pes a čtyři kočky... všechno jde... :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...