Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stracaju sa vam ryby?

Tak som dnes spojazdnil 60l akvarium a vraciam sa po rokoch k mojej detskej zalube a hned sa musim pochvalit, ze sa mi deju zazraky.
Vsetko sa zacalo pred asi mesiacom a pol, ked bol syn pozriet u susedov kocura a vratil sa so zavaraninovym poharom s 5 Gubkami. Hned som vybavil u rodicov moje zabudnute 20l akvarium z detstva a rybkam tak zachranil zivot. Cela vybava nas stala 80 eur, co bolo viac ako som povodne cakal (filter, piesok, chemia, potrava, rastlinky...).
To, ze mi po case z 5 Gubiek zostali len 2 by som este pochopil, su to malicke ryby, v akvariu sa lahko stratia, ale co nechapem je fakt, ze som doniesol pred par dnami 4 Mecunov a ten najvacsi sa mi po jednom dni zrazu vyparil. Medzitym som im pripravil 60l akvarium, ale momentalne tam plavaju len 3, pretoze 4 niet. Prehladal som okolie akvaria, ci nevyskocil, pozrel cele dno uz asi 6x a ryby niet.
Je mozne, ze ostatne ryby (3x mecun, 2xgubka, 1xmalicky ancytrus) zozrali za cca 1 den (maximalny cas co som si vsimol, ze ryba chyba) jednu celu asi 3-4cm velku rybu? Pripadne mohli ju zozrat slimaky, ktorych mam asi 5 velkych a zopar malickych? Podla obrazkov co som pozeral by to nemali byt masozrave, ale neviem si inak vysvetlit kam sa ryba mohla vyparit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak rybicku nasiel dnes rano maly asi meter od akvaria pod zeriavom (tak daleko som uz nehladal).
fleg 25.08.2013 09:29
fleg
meter je ešte dosť blízko, niektoré ryby sú schopné doskákať aj viac metrov od akvárka, kým zoslabnú…
perenquen 25.08.2013 10:53
perenquen
Uz tam nebudem davat take velke, len malicke, ktore nevyskocia. Horsie je, ze mam depresiu, zdochli…
fleg 25.08.2013 12:53
fleg
len kontrolná otázka: má to akvárium krycie sklo ?
perenquen 25.08.2013 17:23
perenquen
Mecun je uz kaput, premiestnil som ho do maleho a do hodiny plaval hore bruchom, aj ked sa mi zdalo,…
fleg 25.08.2013 19:41
fleg
Možná krupička.. Mohl jsi ji přinést s těmi mečouny. http://rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multif…
Zarniwúp 26.08.2013 21:49
Zarniwúp
Kedze vo velkom akvariu zo dna na den posiel aj posledny mohykan ancytrus dnes vymenim vodu a asi po… nový
fleg 27.08.2013 06:43
fleg
Vypusť komplet vodu z akvária, štrk/kamene prepláchni v studenej vode, aj akvárium vypláchni studeno… nový
perenquen 27.08.2013 08:16
perenquen
No vodu som nechaval v 80 rokoch minuleho storocia (boze to znie hrozne;o)) odstavat cca 1 den a o c… nový
fleg 27.08.2013 08:53
fleg
Flegu, naper tam rostlin co to dá. Čím víc rostlin, tím míň starostí s čištěním. Jinak ti tam vyrost… poslední
Jack 28.08.2013 07:42
Jack

Uz tam nebudem davat take velke, len malicke, ktore nevyskocia.
Horsie je, ze mam depresiu, zdochli mi aj posledne 2 gupky a posledny mecun zase plava pri dne a schovava sa pod kamenmi uz druhy den, takze pocitam, ze do zajtra nevydrzi.
Takze mi uz zostane len jeden ancytrus a slimaci;o).

Mecun je uz kaput, premiestnil som ho do maleho a do hodiny plaval hore bruchom, aj ked sa mi zdalo, ze po premiestneni na chvilku akoby ozil. Zaujimave, ze dochli obden, cize kazdy druhy den mi zdochol jeden. Zdalo sa mi vsak akoby bol napadnuty niecim, na tele mal biele flaky, ktore tam podla mna nemali co robit.
Male kryte nemam, na velkom krycie sklo uz mam lebo mi to rosilo lampu co som kupil, takze voda sa teraz zraza na krycom skle.
Hanba nehanba moj navrat po rokoch sa skoncil katastrofou zatial, zostal mi len ancytrus, ktory vsak veselo kruti chvosotom vo velkom akvarku.
Pockam do buducej nedele a pojdem sa pozriet na miestnu chovatelsku burzu, ci tam chodia aj nejaki akvaristi, pretoze kupovat 80 centove rybky sa mi moc nechce.
Pri dalsom pokuse uz dodam aj fotky a uvidime, ci to bude nejaka plesen alebo parazit a necham si poradit az mi zase zacnu kapat.

Vypusť komplet vodu z akvária, štrk/kamene prepláchni v studenej vode, aj akvárium vypláchni studenou vodou. Daj štrk a kamene naspäť, napusti akvárium studenou vodou a nechaj 2-3 dni tak.
Potom nasaď rastliny /najlepšie väčšie množstvo kusov, ale len pár druhov/ a zapoj techniku (filtrácia, osvetlenie). Počkaj cca týždeň a keď rastliny začnú javiť známky rastu, môžeš skúsiť dať prvé ryby, radšej len zopár a neskôr, keď budú v pohode, pridávaj ďalšie...

zhruba takto sa to zvyklo robiť už dávno a bez chémie

No vodu som nechaval v 80 rokoch minuleho storocia (boze to znie hrozne;o)) odstavat cca 1 den a o chemii som samozrejme ani nechyroval a rybkam sa darilo.
Podla mna bola chyba chyba v zle vycistenej umelej rastline (az dodatocne som si vsimol, ze na nej nieco este bolo) a cistiacej magnetickej "hubke" (dva magnety cez sklo, pricom ten vo vnutri ma cistiacu cast na sklo) a zaniesol som do akvarka nejake svinstvo a ked som potom preniesol mecuna na dozitie do maleho tak nakazil aj chudatka gupky a ti krpci posli do jedneho dna.
Dnes ak bude cas to cele este raz vycistim a spravim pokus c.2.
Inak zivu rastlinku mam len jednu, ostatne su umele a ta zije, takze jej to neskodilo evidentne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru