Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Založenie akvária

Dobrý deň chcel by som akvárium. Som začiatočník cenový strop by mal biť tak do 100 aj s nejkým tim štrkom a rastinou a chcel by som poradiť či kúpiť set 60L, alebo si to poskladať po každom kuse zvlášť.Nejaké obyčajne rovné akvárium napríklad 60x40x25. A viem že akvarium do dlžky a do výšky su pre rozdielne rybky, čo by bolo teda pre začiatočníka jednoduhšie? Chovať rybky na dlžkové akvárium, alebo na výškové.

Předmět Autor Datum
Akvárium na výšku (60x25 dno x 40 výška) sa väčšine ľudí páči viac než akvárium na šírku (60x40 dno… nový
perenquen 09.09.2013 08:36
perenquen
no a je lepsie to zlozene alebo cely box kupit nový
McSmekac 09.09.2013 15:23
McSmekac
keby ze si ho chcem postavit tak dajme tomu na 60L akvarium aky ohrievac fulter a osvetlenie? nový
McSmekac 09.09.2013 19:49
McSmekac
akváriové sety nesledujem, ale predpokladám, že lacnejšie bude kúpiť samostatne len akvárium a do ne… poslední
perenquen 10.09.2013 08:07
perenquen

Akvárium na výšku (60x25 dno x 40 výška) sa väčšine ľudí páči viac než akvárium na šírku (60x40 dno x 25 výška), ale pre väčšinu rybiek je to druhé vhodnejšie, lebo majú viac priestoru na plávanie v horizontálnom smere - je to pre ne prirodzenejšie.
Takéto akvárium má zároveň väčšiu plochu hladiny a voda sa tým pádom lepšie prekysličuje.
Rastliny budeš voliť podľa výšky - pokiaľ kúpiš vysoké akvárium, nasadíš najmä dozadu vyššie druhy (Valisnérie, rôzne "stonkovky" ako Ludwigia, Myriophyllum, Hygrophilla, a pod.), pri druhej variante zvolíš skôr nižšie druhy (Anubias nana, menšie kryptokoryny,...).

akváriové sety nesledujem, ale predpokladám, že lacnejšie bude kúpiť samostatne len akvárium a do neho podľa potreby ďalšie veci: jemnejší riečny štrk (t.j. nie drvina s ostrými hranami; zrná asi 2-4 mm), osvetlenie (rampa v približnej dĺžke akvária s jednou alebo dvomi trubicami), filter dimenzovaný na objem akvária (ak budeš mať rastliny, tak radšej nech je slabší, nie silnejší), teplomer. Ak ti v izbe teplota dlhodobo neklesá pod 20 °C a nechystáš sa na nejaké teplomilné ryby, potom ohrievač nutne nepotrebuješ (v prípade že si kúpiš populárnu bojovnicu, tak ti treba aj ohrievač, na ten objem akvária postačí do 50W). Samozrejme treba zohnať aj krycie sklo na akvárium.

ešte k štrku: pre rastliny je vhodná výška substrátu aspoň 3-4 cm, ideálne aj viac... preto treba množstvo štrku vypočítať podľa vzťahu dĺžka x šírka akvária x výška štrku v decimetroch = objem v litroch

drevo na začiatok nekupuj, aby si náhodou s ním nemal zbytočné problémy, kamene si môžeš nazbierať aj v prírode (nie vápence)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru