Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skalár skáče-pomoc

Mam dotaz,mam 2 skalar ve 130l akvarku. Vecer kdyz se jim zhasne svetlo tak jeden ze skalarz rikame mu adolf skace jak blazen do polykrabonatu lterej chrani vrsek akcarka..toci se dokola a a mlati sebiu strasbe. Takhle reGuje i kdyz v noci prijdu domu a rozsvitim.nevite cim to muze byt?

Předmět Autor Datum
Zrejme je to stresák. Keď je tma a zrazu sa rozsvieti svetlo v izbe a vidí pohyb, tak sa zľakne. Pod…
perenquen 04.11.2013 08:46
perenquen
Je to samička nový
Denisa lutovska 04.11.2013 17:15
Denisa lutovska
Ne to neskace,to je v klidu. Kdyz se mu zhasne ze ma jit spat..zacne delat jak blazen. Kdyz spi v no… nový
Denisa lutovska 04.11.2013 17:14
Denisa lutovska
Že jsou skaláry stresáci, je všeobecně známo. Ostatně, ve své domovině jsou loveny tak, že domorodci… nový
RITCHI 04.11.2013 23:18
RITCHI
Skaláry jsou celkově naročnější ryby než třeba neonky, ale pokud je skalára nově koupená tak je možn… poslední
Ferda97CZ 05.11.2013 22:16
Ferda97CZ

Zrejme je to stresák. Keď je tma a zrazu sa rozsvieti svetlo v izbe a vidí pohyb, tak sa zľakne. Podobne to môže byť, keď mu zhasne svetlo na akváriu, ale stále sa svieti v miestnosti - zrazu vidí veci v miestnosti lepšie a možno sa desí pohybov /?/... skáče aj keď je v izbe kľud ?

sú v akváriu miesta, kde sa môže schovať ?

Ne to neskace,to je v klidu. Kdyz se mu zhasne ze ma jit spat..zacne delat jak blazen. Kdyz spi v noci a ja prijdu v noci z prace a rozsvitim tak sebou zacne strasne hazet a tocit se dokola. Jinak pres den je v klidu

Že jsou skaláry stresáci, je všeobecně známo. Ostatně, ve své domovině jsou loveny tak, že domorodci na loďce potichu připlují k vytipovanému místu, a pak plácnou veslem o hladinu. Ryby v šoku (chovají se jako omráčené) pak jednoduše sezbírají síťkou z hladiny. Pokud je vaše skalára takovýto stresák, doporučuji pořídit nějaký elektronický stmívač, který světlo zhasíná (i rozsvěcí) pozvolna, ne naráz.
Mimochodem, rozsvěcení akvária uprostřed noci kdy ryby spí, není dobré u žádných ryb. Natož u skalárů... :-/

Skaláry jsou celkově naročnější ryby než třeba neonky, ale pokud je skalára nově koupená tak je možné že je ve stresu ze změny, nechte ji zvyknout si na nové prostředí a možná bych se pokusil vyhnou jevům které ryby plaší, př: ťukání na sklo, dupání atd.
Pamatuji si že když sem byl malý tak jsem měly asi 50l akvárko a 2 ryby z něj vyskakovaly , kolikrát to bylo o infarkt , ale jednoho den rybičkám štěstí došlo a asi 8 hodin se sušily na koberci, a tím u nás skončilo vyskakování ryb. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru