Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dotaz - začínám s akvaristikou

Ahoj,
jsem začínající akvarista. Mám 112l akvárium s horním plastovým krytem se dvěma zářivkami. Akvárium funguje tři týdny. Dva týdny bylo bez ryb. Pak byly zakoupeny neonky, tetry, dania pruhovaná a dva krunýřovci. Zatím jsem jednou měnila 1/3 vody. Při výměně jsem do vody přidala přípravek na úpravu vody, jak nám doporučili ve Zverimexu. Během výměny části vody zůstaly všechny ryby normálně v akváriu. Přesto po několika hodinách uhynul jeden krunýřovec. Zajímalo by mě, zda to nemohlo být způsobeno náhlým poklesem teploty vody, kdy po výměně části vody klesla teplota z 24st na 18st. Celsia. Je možné při výměně vody namíchat vodu z vodovodu teplou se studenou?
Další dotaz mám k zebřičkám. Prý rádi plavou v horní části akvária při hladině. Naše zebřičky se pořád drží jen u dna. Jakmile ale zhasnu osvětlení, najednou plavou nahoře u hladiny. Může to být způsobeno příliš silným osvětlením? Děkuji za všechny rady.

Předmět Autor Datum
asi 1-3 dni pred plánovanou výmenou vody sa oplatí prichystať si novú vodu do nejakej nádoby (kýbel,…
perenquen 08.04.2014 15:09
perenquen
Já do akvária leju vodu pouze z kohoutku, kde si nastavím teplotu co nejvíce podobnou jako je v akvá… nový
kata3101 08.04.2014 19:00
kata3101
Zadavatelka má 112 l akvárko a mení 1/3 objemu, čo robí cca 30-40 l vody. To nie je nijak hrozný obj… nový
perenquen 08.04.2014 22:11
perenquen
Tady bude záležet, jestli je voda městská-tam by to s tou teplou užitkovou bylo možný, nebo má člově… nový
simča m 08.04.2014 22:57
simča m
Při výměně vody by jste ji měla nechat alspoň 1 den v pokoji kde máte akvárium.Tím voda získá pokojo… nový
akvárko 12.01.2015 21:36
akvárko
Po tom třičtvrtě roce už to asi ví. poslední
Kurt 12.01.2015 21:58
Kurt

asi 1-3 dni pred plánovanou výmenou vody sa oplatí prichystať si novú vodu do nejakej nádoby (kýbel, sud,... závisí od množstva výmeny), nechať odstáť a zohriať na teplotu podobnú v akváriu. V takomto prípade je potom zbytočné novú vodu ošetrovať prípravkami na vytesňovanie chlóru, viazanie nejakých kovov a pod.

6-stupňový náhly pokles teploty je pre mnohé ryby už dosť výrazný šok

Já do akvária leju vodu pouze z kohoutku, kde si nastavím teplotu co nejvíce podobnou jako je v akváriu, při napouštění do kýble vodu míchám rukou aby chlór odešel co nejvíce pryč z vody a poté nechám akvárium alespoň hodinu bez krytu. Nedovedu si představit, kde bych všude skladovala vodu při výměně. Člověk který má 1.000 litrů určitě taky nenechává vodu odstát. Pokud v akváriu nejsou betty a ryby jim podobné tak v tom nevidím žádný problém, již mi to tak funguje dobrý 2-3 roky :-)

Zadavatelka má 112 l akvárko a mení 1/3 objemu, čo robí cca 30-40 l vody. To nie je nijak hrozný objem. Ja mám napr. 200-ovku, pri pravidelnej údržbe mením cca 50-60 l. Mám na tieto účely potravinársky 70 l sud v kúpeľni, moc miesta to nezaberá...
Samozrejme sa dá napúšťať do akvária voda aj z priamo z vodovodu, ale záleží na zdroji vody a ako býva upravená. Čo sa týka teplej vody z vodovodnej siete (nie vody pôvodne pitnej - studenej, ohriatej v domácnosti v bojleri), k tomu nemám moc dôveru... ak nemám pravdu, kľudne priznám omyl, ale mám dojem že sa jedná o úžitkovú vodu, čo ani nie je určená na priamu konzumáciu (hoci sa vyrába z pitnej vody)

Myslím, že nechať odstáť vodu načapovanú zo siete je bezpečnejšie než nalievať ju do akvária "surovú".

Tady bude záležet, jestli je voda městská-tam by to s tou teplou užitkovou bylo možný, nebo má člověk vlastní studnu-ale nesmí mít o 120% vic dusičnanů(nebo to byli dusitany?) no, už si to nepamatuju, skratka vodu ktera se neda pit, ale kupodivu nám v tý vodě žijou rybky už 4 roky a nic. Takže bych to užitková-pitná asi taky moc nehrotila

Při výměně vody by jste ji měla nechat alspoň 1 den v pokoji kde máte akvárium.Tím voda získá pokojovou teplotu a poté to můžete vodu v akváriu vyměnit. Teď k úmrtí já si myslím že s teplotou to nesouvisí. Omlouvám se ale o zebřičkách toho moc nevím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru