Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Založení nového akvária 90-100 l - výběr nádrže, techniky, příp. rostlin

Hezký den,
začnu tím, že mám k dispozici podložnou plochu:
80 x 43 cm
Na ní bych chtěl postavit akvarium pro rybky:
cca 90-100 litrů

Doposud jsem choval (cca 10 let) pouze ve dvou malých 15-20 l. Za tu dobu jsem střídavě choval (ancistrus, sekavec, neonka rudá, kreveta sladkovodní, cichlidka ramirezova, plata mickymouse, paví očko, tetra červená) s většími či menšími úspěchy.

Konečně mám prostor zařídit pořádné akvarium, ale nevím jaké vybrat. V obchodě s akvaristikou jsou ochotni mi pomoci s výběrem, ale chtěl bych znát i Vaše názory, abych zbytečně nekoupil levné SETY s nekvalitními komponenty, nebo zbytečně drahé samostatné komponenty.

Jelikož by měl filtr "jet" nepřetržitě, chtěl bych nějaký co nejtišší, za což klidně i připlatím. Osvětlení bych chtěl řešit LED trubicemi.
Takže pokud mohu poprosit o "seznam k nákupu", klidně i do "Soukromé Pošty".

DĚKUJI MOC ZA RADY!

PS: samozřejmě jsem zvažoval (1.) Koupi Setu (např. Diversa), atp., nebo (2.) Výrobu akvaria ve sklenářství. V prvním případě jsem pochyboval o kvalitě filtrů, topítka, či spojů stěn. V druhém případě si nejsem jist jaký zvolit rozměr akvaria abych pak sehnal i kryt s osvětlením.

Předmět Autor Datum
tak to asi zalezi hlavne na tom co se vam libi a co chcete chovat a jak by to akva melo vypadat (tva… nový
kacislavka 16.12.2014 12:23
kacislavka
Co se mi líbí není až tak důležité;),... resp. jde mi o klasické akvarium kvádr, žádný specifický tv… nový
PavelS 16.12.2014 20:27
PavelS
naopak si myslim ze jo ;-) my si treba nechavali lepit akva ve specializovane akva firme ale meli js… nový
kacislavka 17.12.2014 06:57
kacislavka
...rozmnožení pavích oček i plat mám několikanásobně za sebou, takže bych se rád posunul trochu dál.… nový
PavelS 18.12.2014 11:32
PavelS
chapu to dobre ze chces mit osazenstvo +- z tech ryb cos vyjmenoval a v te nadrzi je rozmnozovat? do… nový
kacislavka 18.12.2014 12:21
kacislavka
Zatím to tu s tím vyjadřováním jiných nevypadá valně;)... Je mi jasné, že ancistrusové by moje vytír… nový
PavelS 18.12.2014 21:35
PavelS
Hezký den, ocením Vaše připomínky k návrhu na zařízení akvaria. Vybarnou mám 112 L nádrž a Filtr FLU… poslední
PavelS 05.01.2015 19:55
PavelS

Co se mi líbí není až tak důležité;),... resp. jde mi o klasické akvarium kvádr, žádný specifický tvar, lepené akvárium..., dekorace si samozřejmě vyberu (tapetu, uspořádání). Výběr rostlin a ryb asi také zvládnu..., Zajímají mne však konkrétní výrobci/značky a typy technických komponentů (příp. přibližná cena):
akvarium (od sklenáře - tloušťka skel; či z akvaristiky-výrobce)
topné těleso (výrobce/značka, typ)
filtr (výrobce/značka, typ)
teploměr (výrobce/značka, typ)
atp.

naopak si myslim ze jo ;-) my si treba nechavali lepit akva ve specializovane akva firme ale meli jsme mega nadrz to co chces ty sezenes i v hornbachu...pokud mas misto je lepsi externi filtr nez vnitrni ale zas jestli chces chovat pavi ocka tak vnitrni staci, na ne nepotrebujes topidlo, teplomer bych taky nekupovala...obecne se priklanim ke znacce fluval, nekdo ma radeji eheim...je fura blbustek na trhu ktery v konecnym vysledku ani nejsou potreba ale jak rikam zalezi na druhu a typu ryb. morske akva je narocne a urco potrebujes vsechno cos vyjmenoval plus jeste furu veci navrch, zavojnatky hodne kakaji takze tam filtr spis vetsi, betty chteji topeni...proste je tezky poradit kdyz nevim co chces...ja ti poradim vybavu akva pro pavi ocka a ty si koupis bettu a nebude ti to fungovat (nebo jo ale s odrenyma usima)...

...rozmnožení pavích oček i plat mám několikanásobně za sebou, takže bych se rád posunul trochu dál. Ancistrusové, cichlidky, neonky... možná o čichavci, či menší druhy skalár. Rozhodně zatím nepomýšlím na mořské akvarium, ikdyž by to byl do budoucna jistě můj sen;)...

Šlo mi o to jaké rozměry nádrže, zda typizovaný set 80x35x35. Nebo si vymyslet svůj např 80X40x50, atp... Zda se u sklenáře nemusím bát nevhodně použitých levných materiálů, kdy mi akvarium začne někde téct, nebo dokonce praskat,... Nebo naopak je sklenář lepší volbou než v zahraničí vyráběné typizované sety... (s lacinými komponenty).

Na betty určitě nepomýšlím, topítko by se jistě hodilo, kvůli změnám teplot, které budu potřebovat pro nastartování tření u některých druhů ryb, filtr budu potřebovat také a závojnatky neplánuji,... Jak jsem již poznamenal sháním akva okolo 100litrů, takže vše by mělo odpovídat litráži, ne?

Takže tak.

O ty značky mi jde také, vůbec se v nich nevyznám, a FLUVAL i EHEIM, jsou pro mě zatím jen pojmy, stejně tak jako ATMAN, DAJANA, SERA, DIVERSA, atp...

PS:OCENÍM zapojení i jiných akvaristů.

chapu to dobre ze chces mit osazenstvo +- z tech ryb cos vyjmenoval a v te nadrzi je rozmnozovat? doporucuju precist rybicky.net a vyhledat si ryby co chces...cichlidy jsou zrovna vetsinou agresivni a s neonkama bych je moc nedavala (zvlast jestli zrovna cichlidy se rozhodnes rozmnozovat), neonky chteji velke hejno a skalary zase vyssi vodni sloupec...ancistrusove ti vetsinu jiker v noci sezerou...co se tyce tech setu tak v tom ti asi nikdo neporadi ale rekla bych ze se delaji pro lidi kteri maji strach si to akva poskladat sami, nevim nezkousela jsem nikdy spocitat kolik by stal set a kolik komponenty zvlast ale chapu ze pokud to chces mit nekde vystaveno na skrince v obyvaku tak chces aby to vypadalo a jestli budes mit 80x35x35 nebo 80x40x50 zas tak mega rozdil neni...podle me je lepsi mit filtr na nadrz spis predimenzovany...no treba se vyjadri i nekdo jiny.

Zatím to tu s tím vyjadřováním jiných nevypadá valně;)... Je mi jasné, že ancistrusové by moje vytírací plány jistě hatili, takže bych musel daný pár (mám teď na mysli cichlidky ramirezovi) oddělit stranou do třecí nádrže a nebo na čas oddělit ancistrusy... O podmínkách chovu vybraných druhů již vím,... netušil, jsem, že to potřebujete znát před tím než mi poradíte. Cichlidky ramirezovi (nikoli cichlidy) jsem spolu s neonkami choval a snášely se bez problémů, vyšší vodní sloupec pro skaláry znamená přesně kolik cm, více než 50cm, to mohu klidně při výběru nádrže zohlednit, ale jsou i menší druhy skalár ne?.Jinak na nich nemusím trvat. Chtěl jsem vytvořit nádrž, nechat ji zaběhnout (cca týden až 14 dní) a pak teprv kombinovat druhy ryb..., ale mohu to udělat i naopak;) Určitě nechci rybkám vytvářet nevhodné prostředí k životu či soužití s jinými druhy;) Jaký filtr tedy lze konkrétně na cca 100 litrovou nádrž doporučit? Pokud možno co nejtišší, aby nerušil spánek ve vedlejší místnosti. Děkuji

Hezký den,
ocením Vaše připomínky k návrhu na zařízení akvaria.
Vybarnou mám
112 L nádrž
a
Filtr FLUVAL U2
.
Bude to OK?
Nebo zvolit FLUVAL U3?
Nevyznám se v nich.

PS: chtěl bych také zařídit nějakou "náhradní" vytírací, oddělovací nádrž, pro potěr, či "žrouty jiker"... Jak velkou nádrž v litrech pořídit?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru