Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Substrat do nádrže 128l - štěrk a substrát pro pokojové rostliny?

Hezký den,
chci se zeptat zda jsem si založil dobře akva, když jsem dal cca 1-2 cm substrátu pro pokojové rostliny a na to cca 3-4 cm křemičitého štěrku. To vše v poměru cca 4-5 kg substrátu pro pokojevé rostliny ku 16 kg štěrku.

Byla mi doporučena v akvaristice rašelina, ale tu jsem neměl po ruce, je to problém? nebo se akva zaběhne a bude normálně fungovat?
díky

Předmět Autor Datum
To snad nemyslíte vážně s tím substrátem pro pokojové rostliny přečetl jste si co vůbec obsahuje.To… nový
Tramontanela 10.02.2015 21:58
Tramontanela
Tady jsou rady které vám pomůžou, jestli to myslíte z akvaristikou vážně.Dobře si je prostudujte.zac… nový
Tramontanela 10.02.2015 22:02
Tramontanela
Rašelina se většinou přidává jako jedna z vrstev do filtru která se pak pravidelně mění a je tam kvů… nový
Tramontanela 10.02.2015 22:12
Tramontanela
Díky za názor, o akvaristiku se zajímám dlouho, několik nádrží jsem již měl i s odchovy, samozřejmě… nový
PavelS 10.02.2015 22:25
PavelS
Vůbec bych to neriskoval a dal pryč všechno ty hnojiva co tam jsou obsažena jsou dost agresivní diví… nový
Tramontanela 10.02.2015 22:54
Tramontanela
V prodejně mi samozřejmě neporadili substrát pro pokojové rostliny, ale trochu rašeliny. Prodejce je… nový
PavelS 10.02.2015 23:06
PavelS
To vám teda poradil za to bych mu poděkoval.Všechno vyhoďte tady v tom směru nemá cenu šetřit.Já mám… nový
Tramontanela 10.02.2015 23:13
Tramontanela
Opravdu vás varuji před použitím jako hnojivo je tam kristalon a když už je tam voda tak to je nasák… nový
Tramontanela 10.02.2015 23:08
Tramontanela
kořen tam není ani filtr, jen 16 kg štěrku, cca 4-5 kg substrátu pro kytky a cca 1/2 vody (z celk. o… nový
PavelS 10.02.2015 23:12
PavelS
Jestli chcete riskovat tak to tam nechte a škoda bude pak mnoho násobně vetší než těch 16kg štěrku.… nový
Tramontanela 10.02.2015 23:16
Tramontanela
Pavle budete li cokoliv poradit ohledně akvaristiky tak klidně napište.Petr poslední
Tramontanela 10.02.2015 23:22
Tramontanela

To snad nemyslíte vážně s tím substrátem pro pokojové rostliny přečetl jste si co vůbec obsahuje.To chcete ty budoucí ryby zabít.Dobře si to přečtěte.

Substrát pro pokojové rostliny
* Složení: kvalitní rašeliny s vysokým podílem vláknitých druhů, jemný kůrový humus, vyvážený obsah živin a stopových prvků.
* Určení: pro pěstování pokojových květin, zejména kvetoucích (bramboříky, mini růže, gloxinie, africké fialky, fuchsie a další).
* Přímo v substrátu je základní dávka hnojiv pokrývající nároky rostlin po dobu 6 týdnů.
Doporučuji Vám prostudovat patřičnou literaturu než vůbec z něčím začnete.
Jinak by jste skončil dřív než jste začal.

Rašelina se většinou přidává jako jedna z vrstev do filtru která se pak pravidelně mění a je tam kvůli tomu, aby se zvýšilo PH vody (její kyselost) a ta zabraňuje vyskytu plísně a působí jako dezinfekce jestli se to dá tak říct.Ale to samé způsobuje tzv. těžké dřevo neboli africká borovice a přitom působí i jako dekorace a výluhy se zní uvolňují dlouhou dobu a voda je mírně zbarvená do hnědožluta, ale opravdu mírně.A tohle dřevo je opravdu těžké a neplave takže se nemusí nějakým způsobem kotvit.

Díky za názor, o akvaristiku se zajímám dlouho, několik nádrží jsem již měl i s odchovy, samozřejmě malých s pár rybkami, paví očka, atp., Substrát pro pokojové rostliny jsem nikdy nepoužíval, až nyní jsem ho dal pod štěrk, na základě onoho doporučení z obchodu s akvaristickými potřebami, nenapadlo mě, co za škodliviny by mohl substrát do akva uvolnit. Samozřejmě to myslím s akvaristikou vážně.

Je to opravdu problém, v zbrklosti, či nadšení, že už založím nádrž jsem rašelinu nasypal na dno a přikryl ji vrstvou akvaristického štěrku a akva napustil z poloviny vodou...

co teď? všechno vybrat, štěrk proprat od substrátu a dát znovu zpět jen tak? či dokonce koupit nový štěrk a ten smísený se substrátem vyhodit?
Nebo risknout takto vytvořené dne a doufat v odfiltrování (fluval U2)? a po týdnu vpustit pár ryb?

Co se dřeva týče mám k dispozici pár hodin povařený mangrovový kořen.

V prodejně mi samozřejmě neporadili substrát pro pokojové rostliny, ale trochu rašeliny. Prodejce je zkušený dlouholetý akvarista, je to možná moje chyba.

To s tím substrátem pro pokojové rostliny totiž napadlo mě, protože mě nenapadl jediný důvod, proč by to mělo být škodlivé, když je to pro rostliny dobré...

Mám tedy pouze proprat štěrk od toho substrátu a nebo jsem o něj úplně přišel? Znehodnotil ho? Mám tento typ: www.jkanimals.cz

Mám tedy nechat v nádrži pouze štěrk, nebo tam mohu něco přidat, aby se všem rostlinám (nejen těm obyčejným, co jim stačí štěrk, dařilo...? Ten akvarista mi totiž řekl, že nemusím pak zbytečně utrácet za všelijaká akvarijní hnojiva...

Opravdu vás varuji před použitím jako hnojivo je tam kristalon a když už je tam voda tak to je nasáklé ve všem a jestli jste tam dal i dekoraci (dřevo) tak je to i v tom obsažené a můžete jí tím pádem vyhodit a stejně tak jestli jste to již prohnal přes filtr tak i jeho filtrační vložky jsou znehodnoceny.

Jestli chcete riskovat tak to tam nechte a škoda bude pak mnoho násobně vetší než těch 16kg štěrku.
Jak zjistím, kolik písku tedy potřebuji? Odpověď je jednoduchá. Postačí nám k tomu základní znalosti matematiky na 1.stupni ZŠ. Nebo využitím kalkulátoru pro všechny možné výpočty kolem akvária (calculator.php)

Pro vlastní výpočet potřebujeme vědět délku, šířku akvária a průměrnou výšku písku/štěrku (tj. při 7cm vzadu, 5cm vpředu - je průměr 6cm). Dále pak jaká je hmotnost 1l daného substrátu (např. flexi obklady uvádějí, že 1l písku váží shruba 1,6kg).

Postup: Nejprve zjišťujeme objem substrátu (v nádrži 60cm na 30cm o průměrné výšce písku 0,6cm) - V=a.b.c (V našem případě je to 6 . 3 . 0,6=10,8). Výslednou hodnotu vynásobíme 1,6kg a máme výpočet - 17,28kg

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru