Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Gupky sa správaju divne

Ahojte, gupky sa mi chovaju divne. Na začiatku som ich mal 4 . Dva samičky a dvoch samcov. Jeden Samec mi už zomrel , pretože ho uštvali, a teraz mám už len 3 gupky. Mal som aj jedneho mladého, ktorý prežil asi 3 týždne, ale ten tiež už pošiel. Teraz dve gupky plávu pod filtrom, ako je prud vody skade ide čistá voda zo vzduchom. Plávu pod trubicou. Chovaju sa divne akoby nevládali plávať alebo mali málo kyslíka. Filter som dal na kusok vyššie aby viacej prekysličoval akvarium. No furt su tam aj tak. Mám 40l akvárium a mám tam rastliny a ďalších 10 mečunov oranžových a žltých. Akvárium e založené dva mesiace pomaly a rybyčki boli vpustené dnuka po týždni jeho spravovania.Najprv boli vpustené "vysávače" (Tie čo čistia dno :D, Prepáčte za amatersky názov). A potom boli vpustené ostatné rybky po troch dnoch. Dakujem za rady :)

Předmět Autor Datum
Tak za prvé, na 40 l akvárium je tam príliš veľa rýb. Gupky aj mečúne majú veľa výkalov a rýchlo zne… nový
perenquen 12.06.2016 11:52
perenquen
Zdravím... čo sa potom stalo s tými gupkami? ja mam podobný problém... mal som 4 gupky... 2 samce a… nový
matíík 05.05.2019 20:00
matíík
Dobrý den, jakou máte v akva teplotu? Čím krmíte? nový
honza1234 05.05.2019 21:06
honza1234
Teplota je 25 stupňov... kombinácia rýb čo chovám... bojovnice, gupky, neonky a prisavniky... krmim… nový
matíík 05.05.2019 21:22
matíík
Teplotu by teda dávat měly i když by nižší teploty byly lepší. Ale to zas nejde kvůli bettě. Co to j… poslední
honza1234 06.05.2019 08:32
honza1234

Tak za prvé, na 40 l akvárium je tam príliš veľa rýb. Gupky aj mečúne majú veľa výkalov a rýchlo znečisťujú vodu. Do 40 l akvária by som húf mečoviek (= mečúne) ani nedával.
Za druhé, "vysávače" budú možno ancistrusy ? http://rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny ... nejde len o to, aby človek poznal správnym menom to, čo chová, ale aj o prístup k rybám - totiž už sám výraz "vysávač" navodzuje u laikov predstavu, že je to niečo, čo snáď ani netreba kŕmiť a nepotrebuje to starostlivosť, lebo však už podľa názvu to proste "čistí dno" a teda sa nakŕmi bordelom. V skutočnosti aj ancistrus (= ľudovo slovensky "prísavník") potrebuje normálnu stravu, na čo sa ma pri kŕmení rybiek pamätať. A samozrejme ako iné tvory, aj on zaťažuje vodu výkalmi.
Za tretie, pomohla by dobrá fotka akvária. Aké druhy rastlín tam sú, koľko ? aká je teplota vody ? je otázne, či je filter výkonom primeraný k objemu akvária...

ešte poznámka: štandardne sa na jednu rybu veľkosti gupky alebo menšieho mečúňa má rátať s asi 4-5 litrami vody. Deklarované 40 l akvárium má v sebe určite vody menej (predpokladám, že nie je napustené po vrch, niekoľko litrov odoberie substrát na dne a nejaké dekorácie..., odhadujem možno "čistý objem" okolo 30 litrov. To je tak na asi 2-3 páry gupiek a jeden ancistrus k tomu.

Zdravím... čo sa potom stalo s tými gupkami? ja mam podobný problém...
mal som 4 gupky... 2 samce a 2 samice... jedna samica minuly tyždeň zomrela...
dnes som našiel oboch samcov pri vyustení filtra v rohu nehybne plavať s hlavovu dohora...
keď som im dal papať, poplavali najedli sa a naspäť... veľmi divne... doteraz to takto nerobili...
akvarium mam stare tiež okolo 2 mesiace... 57l juwel s original led svetlom a filtrom... žive rastliny (15 druhov) husto zarastene...
vďaka za radu

Teplota je 25 stupňov... kombinácia rýb čo chovám... bojovnice, gupky, neonky a prisavniky...
krmim striedavo... dafnie, vločky, spirulina a mam aj mrazene červiky... strava je pestra...
odkaľovanie a menenie vody pravidelne... všetky ostatne hodnoty v norme... pridavam aj co2

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru