Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agresivní čichavec

Zdravím,

mám akvárko, 200 l, mimo jiný jsem tam měla dvě samičky čichavce šedýho, dneska jsem jim přikoupila jednoho samečka, vzala jsem největšího co měli, ale přesto je skoro poloviční než samice a ty na něj dost útočí a musí se pořád schovávat. Dá se s tím něco dělat? Jestli je nutný je nějak oddělit nebo si na sebe musí "zvyknout"? Ostatní ryby jsou v pohodě, útočí jen samice na toho samečka

loading...
Předmět Autor Datum
Pokud ho neokusujou a máš dost úkrytů kam se může schovat aby si odpočinul, tak bych ho zatím pryč n… nový
kata3101 29.07.2016 18:47
kata3101
to je právě ono, jsem si všimla, že má kousanec na zadní ploutvi, ale nevím jestli už ho měl nebo ne… nový
Nikaaa 29.07.2016 18:55
Nikaaa
Guramy /čichavce/ sa síce vo väčšine akva literatúry označujú za zcela mierumilovné rybky, ale ja má… nový
perenquen 30.07.2016 23:38
perenquen
přesně tytéž zkušenosti... když jsem jich měla v akvárku méně, tak nejslabší rybu šikanovali, bez oh… nový
Aurifer 02.08.2016 15:33
Aurifer
No, snad to bude už dobrý, zdá se, že si zvykli, už ho nehoní a plavou povětšinou spolu a bez problé… poslední
Nikaaa 02.08.2016 21:36
Nikaaa

to je právě ono, jsem si všimla, že má kousanec na zadní ploutvi, ale nevím jestli už ho měl nebo ne, spíš se bojím, že ne :-( protože po něm jdou hlavně zezadu a přijde mi to, že na něj doslova čekají a hledají ho mezi rostlinkama, kde se ukrývá :-( jsem se s tím ještě nesetkala, že by byly agresivní samice vůči samci, spíš ještě naopak, ale takhle ne. No uvidím, pokud ho do zítra nenechají, tak ho radši přesunu dokud nedoroste, pak ho zkusím vrátit zpět

Guramy /čichavce/ sa síce vo väčšine akva literatúry označujú za zcela mierumilovné rybky, ale ja mám podobné skúsenosti - sú to často tyrani, najmä ak sú spolu v akváriu iba 2-3 kusy. Mal som kedysi viac krát modré guramy a takmer vždy sa náruživo šikanovali, Presne ako píšeš, niekedy doslova v akváriu vyhľadávali slabšieho, aby sa na ňom vyvŕšili, ideálne odzadu, pretože tak sa obeť nepostaví ani na pasívny odpor. Ak sa stretli zoči-voči, často slabší proste zastal a silnejší ho len "pobozkal" na hrdlo. Odzadu silnejší proste hrýzol slabšieho do chvosta alebo análnej plutvy.
Niekedy som oddelil samca do samostatného akvária, po návrate k samici bola samica dominantná. Takže na pohlaví nemusí záležať, aj samica vie byť voči samcovi agresívna, najmä ak je nový, prípadne výrazne menší.

Pokiaľ máš možnosť samca oddeliť do adekvátneho akvária, sprav to a počkaj kým dorastie. Potom by som samice tiež odobral z ich akvária a choval chvíľu oddelene, následne pridal do akvária všetky 3 ryby naraz. Alebo samca vráť či predaj. Chceš ich rozmnožovať ? Ak nie, nie je ten samec nutný. Mnoho ľudí kupuje páriky, či 1.2 v presvedčení, že je to tak dobre, že jedno pohlavie potrebuje spoločnosť druhého... v prípade gurám to evidentne nemusí platiť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...