Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divne umrtia ryb v akvarku

Mam 60l akvarko, kde som maval predovsetkym Gupky. Trpel som klasickym syndromom tychto nenarocnych rybiciek a ze sa mnozili ako riasy. Potom mi kamos doniesol nejake zo svojho chovu (mal rovnaky problem s premnozenim), ze ideme "krizit" a odvtedy (mozno odvtedy) mam problemy s postupnym vykapavanim ryb.
Taker akakolvek ryba zije v akvarku u mna od 1 dna do 2 mesiacov cca. Mal som Mecune, vydrzali cca rovnako asi 2 mesiace, 2 Skalare asi 2 mesiace, postupne mi vykapali vsetky Gupky, zostal jeden samec z povodneho chovu, ten zil asi 4-5 mesiacov po uhyne poslednej. Mal som Moly, vydrzali asi mesiac. V akvarku mam aj dvoch prisavnikov, ale nie klasickych, taky oranzovy (bohuzial nazov neviem) a ti tam ziju asi 9 mesiacov uz bez problemov.
Skusal som obnovit populaciu uz 2x. Priniesol som 5 Gupiek, do mesiaca vsetky posli, z 5 malickych prezili 2 a tie stale ziju.
Teraz som doniesol znovu 5, 1 umrela do 2 dni, dalsia ani neviem kedylebo som ju nenasiel, vcera umrela dalsia (tyzden), zvysne dve su cule, zeru normalne a samica pribera. Som zvedavy kolko vydrzia.
Ak by som mal nejaky problem s vodou umierali by podla mna cca rovnako, ak by som mal nejaku chorobu v akvarku tipujem, ze asi tiez. Nechapem tie rozdiely, napriklad, ze mi vykape 15 rybiciek z jednej varky a ten samec tam zije dalsich par mesiacov. Vacsinou umieraju bez akykolvek naznakov, to, ze umrie posledna Gupka som uz vedel dopredu, plavala pomaly pri hladine, bola chuda hoci som ju videl, ze skusa zrat, ale niektore umieraju z plnej sily.
Vie niekto odhadnut pravdepodobnu pricinu uhymu rybiciek?

Předmět Autor Datum
Pokud je v akváriu něco špatně, tak to ryby po nějakou dobu vydrží, pak je ty podmínky dostihnou a r… nový
JanaP 06.09.2016 14:58
JanaP
Tu vymenu samozrejme skusim, je mi len divne, ze prezili napriklad teraz tie 2 z 5 cerstvo narodenyc… nový
fleg-sk 06.09.2016 20:39
fleg-sk
Máš někde založenou prezentaci akvária? Dej odkaz. Pokud ne, akvárium vyfoť a vlož fotku, raději víc… poslední
JanaP 13.09.2016 11:35
JanaP

Pokud je v akváriu něco špatně, tak to ryby po nějakou dobu vydrží, pak je ty podmínky dostihnou a ryba svůj život vzdá. Problém bude v tom, že z AQ tvého kamaráda jsi přinesl ryby, které skrytě pravděpodobně přenesly nějakou nemoc, i když vypadaly zdravě. Docela je možné, že rybí tuberkulózu (hubnutí, zkroucení) nebo jinou zajímavou nemoc. Což odstartovalo problémy v dosud fungujícím akváriu. V podstatě cizí ryby a podmínky v jejich původním domově narušily podmínky v tvém AQ. Teď je ale otázka, nakolik to tvé akvárium bylo fungující. Pokud ryby zemřou v plné své kráse "bez příčiny", tak se také mohly např. otrávit dusíkatými látkami (to rychlé umírání by tomu mohlo nasvědčovat). Ale to střílím od boku. Různé druhy ryb špatné podmínky v AQ snášejí různě, nebo stejný druh může mít silnější či slabší jedince, takže rozhodně stejně neumírají. Pokud nevidím tvé akvárium a nevím jakou mu poskytuješ péči (nemám o něm jiné informace, než že v něm bylo hafo živorodek a jiných ryb a že má 60 l), těžko se může přijít na příčinu. Obecně - pokud ryby umírají bez příčiny, tak je potřeba jako první pomoc začít s výměnou vody - hned 1/2 a následně po celý týden se každý den mění 1/3 vody, což by mělo pomoci podmínkám v akváriu. Je docela možné, že v akváriu nemáš zrovna dobré podmínky, takže stres a změna akvária rozpoutala tento začarovaný kruh. Být tebou, tak tam nechám jen ty ryby, které vypadají zdravě a nebudu stále dokola dodávat nové. Nech to akvárium, aby se vzpamatovalo, což může být klidně několik měsíců, i rok. A pokud ryby opět získají svou imunitu, pak teprve můžeš po několika kouscích zkusit přidat nové ryby (při tom je nutná aklimatizace, než je vypustíš do akvária). Pokud ti "vykape 15 rybiciek z jednej varky a ten samec tam zije dalsich par mesiacov", je něco špatně v tvém akváriu - tvá původní ryba je na "podmínky" zvyklá, ale ty nové ryby ne, takže je ty podmínky v podstatě zabijí. Zatím měň vodu celý týden, další týden ob den, a další týden 2x. Pak už nastálo 1x týdně 1/3 vody (což je běžná údržba), odkaluj dle potřeby, nepřekrmuj ryby a nechovej v AQ příliš mnoho ryb. 60 l (pokud to jsou čisté litry pro plavání) je pro živorodky spíš málo - počítej raději 100 l a víc podle druhu. V 60 l můžeš mít např. 15 ryb 4 cm velkých nebo 20-30 3 cm velkých (ovšem nikoliv živorodek, to zdůrazňuju). Ancistrus je pro to AQ moc velký, ten si zaslouží větší AQ.

Tu vymenu samozrejme skusim, je mi len divne, ze prezili napriklad teraz tie 2 z 5 cerstvo narodenych Gupiek...ocakaval by som, ze ak je nakaza v akvarku, ze novonarodeni jedinci nebudu mat sancu prezit. Skoda, ze uz umrel ten samc hrdina, co tak dlho prezival. Aj synovi je za nim luto;o).
Hrdinovia su ti dvaja oranzovi prisavnici, ti sa tam cvachtaju uz asi od zaciatku roka a nic im nie je.
Momentalny stav je, ze su tam 3 slimaci (ti kanibalovia, zase som zabudol ako sa volaju), 2 prisavnici, co sa nedaju chytit lebo plavaju ako draci (skusal som ich premiestnit do druheho akvarka, vzdal som to), 2 pardnove dospele Gupky a 2 asi trojtyzdnove mlade.
Aha a zabudol som dodat...nedari sa mi ani rastlinkam u mna (ale to uz od zaciatku). Kupim rastlinu s 20cm dlhymi listami.
Po asi mesiaci plava na hladine prvy list, neskor vidim akoby ukusnuty dalsi a do 2-3 mesiacov je po rastline.

Máš někde založenou prezentaci akvária? Dej odkaz. Pokud ne, akvárium vyfoť a vlož fotku, raději více fotek i detaily (kvalitní, nerozmazanou a z co největší blízkosti). Jedna fotka napoví víc, než kilometrový text. Uveď rozměry AQ, jak máš silné osvětlení, jaký máš filtr, kdy bylo AQ založeno, jaké změny jsi v AQ dělal a kdy, jak děláš údržbu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru