Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Příliš silné osvětlení

Zdravím všechny akvaristy,
mám čerstvě založené akvárium a řeším problém s osvětlením. Akvárko má 375l a v krytu mám zabudované setové osvětlení 2x36W T8 a k tomu jsem dokoupil zářivky do krytu od OSRAM 2x54W. Takže síla osvětlení vychází něco přes 0,5W/L. Ale zjistil jsem, že zářivky hodně hřejí a já musím každý druhý den doplňovat vodu, která se rychle vypařuje. Voda je také velmi teplá, bez topítka má 28C.
Nicméně zkusil jsem na týden vypnout ty dvě zářivky po 36W a sledoval co se bude dít. Rostliny rostou stále hodně rychle, nepozoroval jsem nějakou větší změnu. Teplota nad hladinou i ve vodě se snížila.

No tak mi prosím vysvětlete jak to s tím dogmatem 0,5 W/L.

Třeba časem zjistím, že rostliny strádají. Jak snížím teplotu? Nechce se mi moc kupovat drahá chladítka, která dělají zbytečný hluk a pet-lahve se zmrzlou vodou do akvária opravdu dávat nebudu.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
Zdravím, můj názor je, že toto "dogma" je již přežitkem. Určitě je to stále číslo, od kterého se člo… poslední
reply 24.10.2016 10:12
reply

Zdravím,
můj názor je, že toto "dogma" je již přežitkem. Určitě je to stále číslo, od kterého se člověk může odpíchnout při plánování, ale 0,5 W u starých trubic je něco jiného, než u nových, natož u kvalitních LED. Záleží také na výšce vodního sloupce, který má být prosvícen a na náročnosti rostlin a zaměření nádrže vůbec. Osobně si myslím, že například na klasické 200 l akvárium bohatě stačí 2 x 30 W trubice a "normální" rostliny a ryby budou prosperovat dostatečně.
Problém s teplotou Při Vaší wattáži v uzavřeném krytu samozřejmě mít budete. Nejjednodušší a nejlevnější řešení (hned po vypnutí půlky zdrojů) jsou aktivní ventilátory (např od PC, které budou teplo odvádět z krytu. Určitě víte, že vysoká teplota snižuje svítivost zdrojů a jejich životnost, takže bez snížení teploty stejně nesvítíte tolik, kolik si myslíte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru