Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umírají rostliny

Prosím o radu. Léta jsme měli akvárium v pořádku, poslední dobou nejsme schopni v něm vypěstovat rostlinu. Vše děláme stejně - voda, teplota, umístění... Hodně nám rostliny požírali šneci, zmenšili jsme jejich počet, ale stejně se rostlinám nedaří. buď jsou do týdne po zasazení totálně ohlodané od šneků nebo prostě odumřou. Rybičky přežívají, dokonce se i líhnou ( máme paví očka), ale chovu se nedaří jako dřív. Prosím o radu, čím to může být... Děkuji

Předmět Autor Datum
Zauvažuj, co se v AQ změnilo, muselo se změnit, pokud je tebou popisovaný stav pravdivý. Chtělo by t…
JanaP 15.11.2016 09:54
JanaP
Děkuji za odpověď. My už jsme zkusili kdeco, trvá to už asi tři roky, akvárium jsme už dvakrát zkusi…
Carvcoolka 15.11.2016 11:37
Carvcoolka
I fotka holého AQ dost řekne, vyfoť AQ, fotka by byla fajn. Nová okna na to vliv nemají, AQ je uzavř… poslední
JanaP 15.11.2016 15:37
JanaP

Zauvažuj, co se v AQ změnilo, muselo se změnit, pokud je tebou popisovaný stav pravdivý. Chtělo by to více informací o akváriu a fotky. Fotka toho řekne o AQ víc, než si myslíš. Zřejmě ale mají málo světla (možná málo živin), od toho bych se odpíchla. Světlo bývá často prvotní problém. Šneci zdravé rostliny nežerou. Pokud je žerou, tak jsou rostliny na odchodu, i když možná na nich nic v první chvíli nevidíš. Pokud rostliny kupuješ v akvaristice, tak můžou být emerzní (pěstované na suchu). Takové rostliny se musí vodě přizpůsobit, chvíli trvá, než začnou vytvářet submerzní listy. Ty emerzní listy odumřou, protože nejsou schopné pod vodou přijímat živiny. Pak v akvaristice můžeš koupit i rostliny, které vůbec do AQ nepatří. Ale že by do týdne po zasazení nastala taková změna, to mi připadá fakt moc rychlé. Řekla bych, že to bude trochu jinak, než píšeš.

Děkuji za odpověď. My už jsme zkusili kdeco, trvá to už asi tři roky, akvárium jsme už dvakrát zkusili přestěhovat jinam, ale prostě neprosperuje. Zkoušeli jsme svítit i nesvítit, topit i netopit, krmiva dáváme dost, aby šneci neměli hlad. Dokonce jsme ze dna zkusili odstranit kamínky a rostliny zasadili do květináčků...prostě do týdne šneci všechno spasou. Rostliny kupujeme v akvaristitcké prodejně, kde je mají v akváriu ve vodě, sadíme je hned. Fotka asi nic moc neřekne, představte si holé akvárium, na dně dva kameny a plavou tam tři rybičky, sem tam šnek. Jako by tam nic pořádně nemohlo žít. Vodu dáváme odstátou z kohoutku, jako jsme dávali vždycky, občas šplíchneme desinfekci. Měli jsme akvárium vždycky, čtyřicet let...teď se mu nedaří. Vyměnili jsme dřevěná okna za plastová a jaksi se u nás nedaří ani pokojovým kytkám. Ale že by to mohlo mít vliv na akvárium, to se mi zdá neprovděpodobné.

I fotka holého AQ dost řekne, vyfoť AQ, fotka by byla fajn. Nová okna na to vliv nemají, AQ je uzavřený biotop.

Zásada je krmit přiměřeně, raději méně a NEPŘEKRMOVAT. Pokud šneci mají málo jídla, tak se nebudou tolik množit. Svoji populaci podle toho usměrní. Jací šneci jsou v AQ? Jsou různé druhy šneků - většinou míváme v AQ šneky údržbáře, kteří se živí odpadem a špatnými rostlinami, které jsou na odchodu. Zdravé rostliny nejsou schopni žrát. Jsou ale i druhy šneků, kteří rostliny skutečně dokáží zlikvidovat. Takže fotky, fotky, fotky.

Znáš parametry vstupní vody? Znáš názvy rostlin, které nyní kupuješ, ale i těch, které byly v AQ dřív, když ještě s nimi nebyl problém?
V AKVARISTIKÁCH MAJÍ VE VODĚ I ROSTLINY, KTERÉ DO AQ VHODNÉ NEJSOU A JSOU VÝHRADNĚ SUCHOZEMSKÉ - EMERZNÍ.

Jak probíhá údržba akvária? Jak často AQ čistíš, přesný postup údržby, měníš vodu a kolik vody měníš, jak často odkaluješ, jak čistíš filtr - přesný postup, jaký konkrétní filtr je v AQ. Jaké je dno v AQ, měnili jste ho? (opět fotky, fotky, fotky). Jaké má AQ rozměry - změř ho (D/Š/V). Jak silné je osvětlení - kolik W a jestli to je zářivka, úsporná žárovka nebo LED.

Něco je prostě blbě, jen se musí přijít na to co. A hlavně NEPOUŽÍVEJ ŽÁDNOU DEZINFEKCI - TO JE ZABIJÁK VŠEHO V AQ. Zdravé AQ nic takového nepotřebuje. To je jen marketing a zbytečně vyhozené peníze.

Prostě ty fotky (nerozmazané) řeknou hodně, i když ti to nepřipadá, že by mohly.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru