Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ohýbající se paví očka

Dobrý den, jsem začínající akvarista asi tak od loňského léta. Akvari jsem dostala od kamarádky a v něm Beta, paví očka, panceřničci skvrnitý a neonky. Beta a neonky mi poumírali asi na zaplísnění a rozpad ploutví a pavím očkám se začali ohýbat ocásky až vypadali jako delfíní. Moh by mi někdo prosím paradit jak pavím očkám pomoci? Zdá se mi že už se ohýba i to poslední a taky mám mimo v malém akvariu 11 miminek od této poslední rybky, tak jestli jsou taky postižený a začnou se taky ohýbat? Děkuji za odpověď či radu. Už jsem přemýšlela že celé akvário zruším i když jsem si ho léta přála, ale umírajících rybek mi je líto.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Paví očka jsou krátkověké ryby. To ohýbání může být i stářím. Nic bych nerušila. Pokud to je stářím…
JanaP 23.02.2017 14:45
JanaP
Stará asi nebude, tato poslední semička je z mladejch, čistit se snažím každých 14 dní i když je pra… nový
andyK 23.02.2017 20:45
andyK
Jak dlouho je v provozu ten nový filtr? Jestli umírají další ryby, tak v tom AQ je možná rozhozené p… nový
JanaP 24.02.2017 19:45
JanaP
Moc děkuji za rady určitě se jimi budu řídit. A ten nový filtr je v provozu od 26.1.2017 a po cca 4t… poslední
andyK 28.02.2017 12:14
andyK

Paví očka jsou krátkověké ryby. To ohýbání může být i stářím. Nic bych nerušila. Pokud to je stářím a ne nějaká nemoc, tak miminům nic nebude. Také by to mohla být rybí tuberkulóza, což je neléčitelná nemoc a takto nemocnou rybu je lepší šetrně utratit, a aby nenakazila ostatní ryby v AQ. Ještě bych doporučila časté výměny vody celý týden 1/3 objemu akvária za čerstvou - necháš chvíli odstát a musí být stejně teplá jako ta v AQ. To bych dělala celý týden. Je to taková první pomoc a zároveň tím vylepšíš prostředí v AQ. Ale na rozběhlou tuberkulózu to nepomůže. Ale vzhledem k tomu, že původní majitelka ryby nějakou dobu měla a pak také ty je máš nějakou dobu, tak spíš to bude stáří. Paví očka se dožívají cca 1,5 roku, někdy i dvou let. I samice po porodu mohou tak dopadnout, že se zkřiví, protože jsou každoměsíčními porody vyčerpány a tělo takovou zátěž nezvládá. A jak děláš údržbu akvária?
Jinak paví oška bez problému snesou s chladnější vodu, např. 20 °C.

Stará asi nebude, tato poslední semička je z mladejch, čistit se snažím každých 14 dní i když je pravda že se mi to nějak nedaří. Zezačátku jsem měnila vodu všechnu teď dodržuji 30 - 50 % dodávam tekuty biofiltr SERA nitrivec, koupila fungl nový filtr sera fin, Je pravda že za poslední měsíc paví očko zůstalo, uhinuli 2 panceřníčci. A k tý výměně vody To jako opravdu každý den? A jak je to s krmením? Ve zverimexu povídali že po výměně vody aspoň dva dny nekrmi. Ještě jednou opravdu moc děkuji. :-)

Jak dlouho je v provozu ten nový filtr? Jestli umírají další ryby, tak v tom AQ je možná rozhozené prostředí, díky nezaběhlému filtru.
Ty výměny vody je potřeba teď dělat skutečně každý den a celý týden. Jako první pomoc to při rozhozené vodě (= narůstá dusík = otrava) je to nejlepší, co můžeš udělat. Měnit všechnu vodu je špatně, údržbu musíš zintenzivnit, zvlášť když máš živorodky. Je docela možné, že ta voda je skutečně samý dusík, pokud neděláš údržbu pravidelně každý týden. V případě malého AQ je lepší vodu měnit i 2x týdně.
U těch samiček to je jak kdy. Některé umírají i po několika porodech. Je to i o výživě, chce to i např. mraženou stravu (např. cyklop, případně koretry nebo atremie, ale ty jsou už poměrně velké), také živou potravu - fajn je grindal, vypadá jako miniaturní nitěnky a má bílou barvu. Pokud seženeš násadu, tak grindal můžeš doma chovat bez problému. Stačí plastová krabička s víčkem (strčíš do šuplíku), molitan a sklíčko, které je položeno na molitanu. Grindal můžeš krmit piškotem s troškou oleje, rybím krmením, psími granulemi, prostě žere toho hodně a můžeš si ho množit do nekonečna.

http://davidkilli.blog.cz/0805/krmivo-z-vlastniho- chovu - skoro až dole na stránce

S tím nekrmením po výměně vody to je nesmysl. Krmit můžeš, ale je dobré 1x týdně nekrmit, v přírodě ryby také nemají neustále posvícení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru