Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kroucení a hnědnutí listů

Zdravím všechny,
poslední dobou mi začali u Hygrophila guyanensis hnědnout a kroutit se listy. Rostlinky sázené začátkem listopadu, velmi rychle rostou, do teď žádný problém. Projevuje se na nových i starých listech. Svítím 12 hodin denně a každé ráno stříkám CO2 od Rataje a jednou týdně přilévám hnojivo Akvaflor AF7 (poslední 3 týdny). Před tím jsem přihnojoval něčím od Rataje.
Všem díky za rady.

Předmět Autor Datum
S tím, že neuvádíte rybí osádku, substrát, plochu zarostení akvárka, tak je to jen střílení od boku.… nový
PaveJan 16.02.2018 00:16
PaveJan
Děkuji za odpověď. Akva je 30 na 60cm a rybičky - 2 čichavci, 4 parmičky a 1 ancistrus. Rostlinky 4… nový
barta 16.02.2018 16:19
barta
Takže od začátku. Rostliny porostou jedině v něčem jemnějším. Jsou na to písky, štěrky, pálené jíly… nový
PaveJan 16.02.2018 19:25
PaveJan
já právě tuto rostlinku Hygrophila guyanensis vybral jako nenáročnou - kupoval jsem na webových strá… nový
barta 17.02.2018 09:07
barta
Já od Rataje nekupuji nic a stejně tak se neřídím jeho radami. Některé druhy Hygrophilií jsou náročn… nový
PaveJan 17.02.2018 20:50
PaveJan
Děkuji za rady, začnu tím dnem a pořídím ještě nějaké rostlinky. poslední
barta 19.02.2018 20:50
barta
To hnojivo Profito je toto z odkazu? https://www.akvaristik.eu/pece-o-rostliny/easy-life-profito-250… nový
barta 16.02.2018 18:44
barta
Ano to je ono, ale nákup nechte na později - až vyřešíte prvotní příčinu. nový
PaveJan 16.02.2018 19:26
PaveJan

S tím, že neuvádíte rybí osádku, substrát, plochu zarostení akvárka, tak je to jen střílení od boku. Může to být nedostatek fosforu - hnědnutí a deformace listů jsou typické. Hlavně v rostlinných akváriích , kde je všechno OK, vypadají zaběhnutě, dochází časem k jeho nedostatku. Ani živné půdy neobsahují moc fosforu. Ideální by bylo ho otestovat. Oba přípravky, které tam dáváte jsou k ničemu. Pokud přestanete používat onen nesmysl - tekuté CO2, pak Vám zbyde dost financí na pořádné hnojení - třeba Profito (je ale bez makra). Tekutý uhlík je určen pro krátkodobý boj s řasou, rostlinám neprospívá. Pro dodání uhlíku je třeba bublat.

Děkuji za odpověď. Akva je 30 na 60cm a rybičky - 2 čichavci, 4 parmičky a 1 ancistrus. Rostlinky 4 Hygrophila guyanensis a pruh Marsilea hirsuta a jedna rostlinka, co neznám (ukládám foto). Všimnul jsem si, že se ještě začínají dělat nějaké tečky na skle - nejspíš řasa.
Pořídím tedy to hnojivo Profito (nevím co to znamená, že je ale bez makra?). Může být důvod tvorby řas, že svítím moc dlouho? Že bych snížil dobu svitu na cca 10h. Je tam zářivka 15W.
Díky

Takže od začátku. Rostliny porostou jedině v něčem jemnějším. Jsou na to písky, štěrky, pálené jíly a pak speciálky pro aquascaping - vyživné substráty "soil". I kdyby jste rostliny sebelíp hnojil, tak to nepomůže. To, co tam máte lze použít v akváriu bez rostlin, ale to je docela náročné. Co víc, rybky si v písku poryjou a nebo si do něho třeba i lehnou.
Hygrophila guyanensis - spíše náročnější rostlina jak na světlo, tak na substrát resp živiny, CO2 sycení je vhodné. Ani jedno z toho nemáte. Nahraďte nějakou nenáročnou rostlinou, pokud nechcete bublat a řešit silnější světlo.
Osobně bych ale určitě vysypal to kamení a dal tam písek nebo štěrk, max 4 mm velikost. Nasadil nenáročné rostliny a to víc než je jich tam teď. Jinak o zakládání akvárka bych si přečetl třeba:

jak-zalozit-akvarium-s-rybickami

Ve stávajícím případě nepomůže žádné hnojivo.

Já od Rataje nekupuji nic a stejně tak se neřídím jeho radami. Některé druhy Hygrophilií jsou náročné jiné zase ne. Pokud Vás zaujaly Hygrophilie, tak třeba H. polysperma, siamensis, difformis, nervata. Jinak Hygrophila guyanensis poroste taky, bez CO2 a dobrého světla nebude nijak zvlášť pohledná, ale bude jakž takž prospívat. Musíte ale vyměnit dno. Buď za písek, nebo nějaký pálený/porézní substrát, což doporučuji. Buď ty nevzhledné - Unisoil, JBL Manado a nebo porézní a to třeba Rataj Volcano.

krátký výčet nenáročných rostlinek

Ještě jednou upozorňuji - ani ty nenáročné kamenité dno nepřežijí. Po několika měsících zahrabejte dle návodu výrobce kapsle s hnojivem osmocote. Vydrží hnojit rok a nepřehnojí. Já jsem třeba kapsle zahrabal ještě před založením akvária, tak uvidím.

PS: Surpanův blog si pročtěte celý. Jsou tam cenné informace pro začátek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru