Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude prosperovat tento plán?

Substráty nemíchat. Rozhodně ne Staré dno - kvalita a obsah živin je vždycky jiná. Kdyby jste to smíchal dohromady, tak Volcano vyplave ven. I namočené plave. Držte se buď jednoho výživného substrátu a nebo kombinace zásobní substrát + substrát. Osobně bych nebral nic od Rataje. Je to prostě pěstitel kytek, ale ne výrobce substrátů. Volcano plave a je za trest s tím pracovat, Profi soil sice neplave, ale vůbec nedrží tvar, Staré dno má pokaždé jinou kvalitu. Všechno pojí jediná výhoda - je to levné, ale to je všechno.
Platinum Soil je takový průměr. Na youtube je pár videí, kde chovatelé krevet popisují značné úhyny s tímto substrátem. Pokud ho použijete, tak krevetky nedávejte. S tím, že jsou to užitečné mršky pro rostlinná kavárka, tak je to škoda. A rozpadá se víc než třeba Scaper's Soil a hnojí asi tak stejně, tedy málo. Tekutý uhlík je na *****. Je to dobrá pomoc při BBA, jinak to spíš škodí a je to drahé.

CO2 je nejlepší zapojit hned na začátku. Ono se to po roce vrátí, když nebudete používat tekutý uhlík. Pokud chcete pálit 100 W, tak rozhodně bude třeba hnojit plynným CO2, jinak se budete utápět v řase. Eleocharis Minima chce hodně světla. Když bude hodně světla, je třeba CO2. Projděte si inzeráty a třeba narazíte na CO2 systém za pár šlupek.

K osvětlení - těžko říct kolik to má lumen, není LED jako LED. Já jsem měnil LED pásky za nové a z původních 5500 lumen mám hned 8500 lumen. A zapojil jsem i červený LED pásek ještě navíc

Než kupovat ten závěsný filtr, tak to bych si raději udělal domácí filtr. Vyjde o krapet dráž, ale je to jinej level. Proudění vody je pro rostlinky dost důležité. A to se závěsným nejde. Minimálně bude nezbytné zakoupit vnitřní proudové čerpadlo. To zase něco stojí a dohromady se budete blížit ceně levného kanystru. Sledujte inzeráty na rybicky.net , někdy se tam objeví inzerce na značkové kanystrové filtry za pár šlupek. Vnější závěsné filtry se používají spíše na malé akvárka, aby se ušetřil prostor a nezaplácal se filtrem vnitřním. Je to takový honič vody. Potřebujete hodně filtrační masy, protože NH3+ mají rády řasy, filtr je mění na NO3- a ty preferují rostliny.

Mám taky rostlinné 200 l akvárko. PMDD nepoužívám. Jsem líný a dávkuji makro, mikro, železo a fosor zakoupené už v tekuté podobě. Dávkuju dle doporučení a 1 - 2 týdnech měním vodu. Takový lehký EI. Roste všechno a hodně. Pěstupu tak Monte Carlo a Alternantheru reineckii Mini. Substrát jsem vybíral delší dobu a zvolil jsem Scaper's Soil. Na amazonu byl v akci, tak jsem koupil hned 32 litrů. Na dno jsem dal lávovou drť jako výplň, jako doplněk hnojiva jsem ještě přidal osmocote a železo v kapslích. Dohromady jsem vyplácal 30 litrů substrátu, 15 litrů lávové drtě a cca 5 litrů písku do popředí (ten ruším a nahradím substrátem). Jak se zdá, železo je po půl roce pryč a musím dohnojovat.

Poslední co bych k tomu dodal je to, že 200 l rostlinné akvárium s kobercovkou není levná záležitost. Je to drahý koníček a počáteční investici nejde moc obejít.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny