Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude prosperovat tento plán?

No, moc to nedává smysl. Nutribasis je zásobní substrát, Powder zase výživný (byť méně jak ADA). Z počátku bude voda přehnojená a bude dost těžké to ukočírovat. Když chcete zásobní substrát, tak na to musí jít obyčejný inertní substrát. Osobně nedávám písek. Je to těžké a hutné. Rostliny se hydroponicky taky nepěstují ve štěrku, ale v porézním substrátu. Z těch lehčených pálených - Unisoil, Manado. Jinak JBL má vytvořený systém - jako substrát Manado a jako zásobní substrát Aquabasis plus. Porézní pálené jíly mají ale několik nevýhod. Nelze z toho "stavět", protože jsou docela lehké. Dno tedy musíte udělat jednoduché, obyčejný svah. Druhou nectností je barva. Je taková hnědá, asi jako Liapor. Výjimkou je JBL Manado Dark, ale to bude nutné zakoupit v zahraničí. Pokud se vydáte touto cestou, rozhodně dejte ten zásobní substrát do sítěk, aby neměl tendenci vyplavat. Obvykle je to taková směs s vlákny (kokos, rašelina) a plave. Manado/Unisoil se musí předem namočit - i na několik dní. Špatně se do toho sadí, ale jde to. Jen je třeba tam rostlinky pořádně zapíchnout.

Platinum Soil je levný a proto doporučovaný. S ADA, Flourite Black, Dennerle, JBL ProScape PlantSoil,... se nemůže měřit. Otázkou je, zda utrácet prachy za průměrný výživný substrát a nebo ušetřit a jít cestou zásobní+substrát a nebo připlatit za něco pořádnýho. Jelikož nemáte v plánu pěstovat rostlinky á la Cuba a a spol, bude stačit varianta č. 1.

Pokud se vám hodně líbí Platinum, dejte ho hodně. Popřemýšlejte, zda je nutné použít variantu Powder. Ono je to sice pěkné, ale všechny tyhle hliněné substráty degradují a čím menší zrnko, tím rychleji se z toho stane bahno. Přidejte osmocote (nešetřete) a železné kapsle. Není to drahé a skoro na rok máte živiny pořešené. Já mám hightech a díky osmocote jsem 4 měsíce nehnojil a i teď hnojím fosforem + mikro a sem tam makro.

Sodastream je docela drahej na provoz. Difuzor a ventil budete muset koupit tak jak tak.

Profiplants je takový průměr. Rozhodně nedosahuje kvality Flourish. Kuličky jsou na nic. Slabé a je z toho bahno. Raději použijte kvalitní osmocote. Nechci dělat reklamu, ale TADY mají kvalitní osmocote v tabletách a taky tabletované železo. Z tekutých osobně používám AV Macro Special N a AV Micro Complex. Obojí jsou podle mě kopie hnojiv od firmy Tropica. Na fosfor mám Seachem Flourish Phosphorus. Na železo jsem si pořídil Seachem Flourish Iron.

Filtr bych raději volil jiný. Minimálně Atman CF-1000. Sice je dražší, ale až vám netěsnost filtru vyplaví byt, tak... Jedná se o kopii Eheimu za poloviční cenu.

Na poslední otázku jsem odpověděl už výše. Platinum je levný, ale prostě není tak dobrý. Je z hlíny jako i ADA a spol, tak se z něho dobře staví kopečky a není úplně inertní. Ale hnojit bude třeba velmi brzy. Některé špaté recenze taky nedělají dobrý dojem. Podle mě ani není tak standardizovaný a kvalita kolísá. Krevetky bych do takového akvárka nedal. Když dáte zásobní substrát do sítěk, tak písek/porezní substrát oddělíte +- v pohodě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny