Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude prosperovat tento plán?

Ony se ty půdy tak rychle nerozkládají. Jedná se o roky. Amazonia vydrží víc jak 3 roky určitě. Ale třeba u powder verze jsem si všiml po cca roku, že se kolem kuliček objevilo nějaké to bahno. Zatím to jde odsát. Jinak půdy mají výhodu v tom, že drží tvar a ani se nehnou. A květináři jako já ocení možnost založení akvárka DSM, což s pískem a pálenými jíly moc nejde. Náročné rostliny bez půdy ani v akvárku pěstovat nejdou a nebo jsou vyslovené škaredý.

Pokud do toho nechcete valit prachy, volte méně náročné rostliny a vemte pálený jíl. Rozhodně ale ne liapor. To je stavební materiál. Unisoil/Manado plavou méně a pytel 50 litrů stojí několik stovek. To si myslím není takový hrůza. Na dno dejte si rozkreslete mřížku 6x6 cm a podle ní položte na dno tablety osmocote a podobně tak i tablety se železem. To vydrží tak rok a pak to zase pinzetou doplníte. Tohle hnojení není úplně od věci. Rostliny nemají ty kořeny jen k ukotvení, ale i k příjmu živin. Pouze hnojení do vody moc ideální není. Substrát použijte namočený alespoň pár dní. Jelikož je lehký, tak proti víření moc nepomůže ani napouštění přes misku. Můžete to napustit přes větší kus fólie. Takto lehké dno je vhodné nechat zarůst kobercem - rostlinky pak substrát hezky podrží.

Podle watů toho moc nepoznám. Každopádně 5630 je spíše starší typ diody. Do akvárka alespoň 2835. Pokud dáte kryt, tak se pásky zahřívají a právě 2835 mají dobrý odvod tepla díky integrovanému chladiči. Přepočítejte si to na lumeny. Osobně mám 4 x 90 cm pásek studená bílá, 2835, 20 W/metr. Metr toho pásku dával 2100 lumen, čili 4*0,9*2100 = 7560 lumen a k tomu jsem přidal červený led pásek 12 W/metr, vlnová délka 610-720 nm. Jsou řízené napěťově, napětí 24 V. Dal bych ještě další červený pásek, ale nedal by to zdroj. Už takhle jede nadoraz. Ten si naddimenzujte, aby nejel na víc jak 80 %. RGB je na nic. Bude tam zbytečně pálit i modrá a modré dost zajistí ty 4 pásky. Studená bíla totiž obsahuje víc modrého spektra.

PMDD klidně používat můžete. Já ho nepoužívám, protože se mi nechce a nic by mi to nepřineslo. Hlavně se mi nechce dělat žádné testy. Dobré testy jsou pěkně drahé. Pouze proužkem kontroluju dusík a CO2 dropcheckerem (ten od Dennerle je super).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny