Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tvrdost vody a hnojení

Dobrý den,
prosím někoho s většími zkušenostmi než já o radu :-)
Problém se týká tvrdosti vody - po založení akvária jsem chvíli bojoval s hodnotami pH, nyní jsem dostal hodnotu pH na 6,5 (vstupní hodnota byla 7,4) pomocí přípravku na okyselení a výměny části vody za převařenou dešťovku. S čím ale bojuji nadále je hodnota tvrdosti vody.
Z řádu mám vodu měkkou - 9dH, po nalití do akvária a měření po cca týdnu mě ale hodnota vylezla na 29dH. Řešil jsem částečnou výměnou vody za převařenou dešťovku (pokles na 15dH po výměně poloviny objemu vody). Po týdnu ale opět stejný problém. Proto opět výměna vody. Původní úvaha byla, že se mi uvolní nějaké ionty do vody ze substrátu nebo z dekor. kamenů. Po cca týdnu jsem opět měřil a dH 11... Došel jsem k tomu, že jediné, co by mohlo hodnotu tvrdosti měnit je přídavek chemie do akvária (přidávám tekuté hnojivo a z počátku také pH- regulátor), proto jsem udělal test - voda z řádu do sklenice (zde 9dH), pár kapek hnojiva a rázem dH 18, druhý pokus s pH- regulátorem, dH 29... zkusil jsem ještě totéž s Toruminem a dH 10.
Problémem tedy asi bude přidávání hnojiva do vody. Má někdo nějaký návrh co s tím, kromě varianty nepřidávat (akva bez rostlin je pro mě nemyslitelná varianta - biotop amazonie). Obdobný problém je s pH regulátorem (to jsem ale schopen obejít přidáním té dešťovky, která má pH 6,3-6,5)
Pro růst rostlin dávám do vody ještě CO2, jak jsem měřil, na pH ale nemá příliš velký vliv.
Díky za Vaše názory.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, ten regulátor prý skutečně zvedá mírně tvrdost. Četl jsem to někde na zahraničním fóru o… poslední
honza1234 13.03.2019 21:12
honza1234

Dobrý den, ten regulátor prý skutečně zvedá mírně tvrdost. Četl jsem to někde na zahraničním fóru o hnojení. Bohužel už nevím kde. Ale že by to zvedlo tu tvrdost o tolik? To by jste toho tam musel nasypat hodně..
Jaké hnojivo používáte? A to CO2 je skutečné CO2? Vím divná otázka ale na trhu jsou produkty které se za CO2 pouze vydávají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru